
Master of Arts in digitale communicatieomgevingen
Basel, Zwitserland
DUUR
4 Semesters
TALEN
Engels
TEMPO
Full time
DEADLINE VOOR AANMELDING
15 Mar 2025
EERSTE STARTDATUM
Sep 2025
COLLEGEGELD
CHF 1.250 / per semester *
STUDIE FORMAAT
Op de campus
* Collegegeld MA per semester: CHF 700 (CH); CHF 1.000 (EU); CHF 1.250 (niet-EU/EFTA)
Invoering
Het instituut Digital Communication Environments aan de HGK Basel biedt internationaal erkende curricula op de Bachelor-, master- en Ph.D.-niveau die de rijke traditie weerspiegelen van de Basel School of Design in het bijzonder en Zwitsers grafisch ontwerp in het algemeen.
De stad Bazel, gelegen in het drielandenpunt van de Rijnvallei, is een unieke culturele omgeving met gemakkelijke toegang tot Frankrijk en Duitsland.
Terwijl onze bacheloropleiding zich richt op het vermogen van studenten om een creatief proces uit te voeren, streven onze masteropleidingen ernaar om het individuele ontwerpvocabulaire van de studenten uit te breiden en een hoger niveau van reflectie te bereiken door het vermogen van de studenten om kennis en methodologieën van wetenschappelijke disciplines op te nemen in het creatieve proces. We bieden een Master of Arts in Digitale Communicatieomgevingen en een Internationale Master in Design die wordt uitgevoerd in samenwerking met de Universiteit van Illinois in Chicago (UIC).
Beide masterprogramma's zijn gebaseerd op de volgende beoordeling: In de context van digitale communicatiekanalen zijn uitgebreide kwalificaties vereist. Een ontwerppraktijk die puur gebaseerd is op vakmanschap voldoet niet langer aan de eisen van visuele communicatie in het digitale tijdperk, evenmin als een reflectie op visuele boodschappen die volledig is afgeleid van theorie of een puur technische benadering van ontwerpen. Het verbinden van de ontwerppraktijk met disciplines zoals communicatie-, media- en technologiestudies genereert nieuwe kwalificaties in de conceptie en het ontwerp van communicatieve boodschappen.
Master of Arts in digitale communicatieomgevingen
Het masterprogramma biedt drie gebieden waarin studenten hun vaardigheden in de loop van vier semesters kunnen verbeteren:
- Het verbeteren van de experimentele en reflectieve praktijk bij het ontwerpen van visuele boodschappen voor analoge en digitale communicatieomgevingen
- Kennismaken met onderzoeksmethoden van ontwerpgericht onderzoek en experimentele verkenning van nieuwe technologieën tot empirische evaluatie
- Een overzicht krijgen van relevante standpunten in visuele, media- en communicatietheorie en filosofie, antropologie en psychologie om ontwerpbeslissingen, concepten en onderzoeksvragen kritisch in hun context te plaatsen
Op basis van een praktische basis in een ontwerpgerichte bacheloropleiding of een theoriegerichte bachelor in culturele studies, is het belangrijkste doel van het studieprogramma een complementaire fusie van vaardigheden tussen ontwerp- en communicatiepraktijk, onderzoek en theorie.
Doelgroep
De masteropleiding Digital Communication Environments is gericht op studenten die al een bachelordiploma hebben van een kunst- of designuniversiteit (bijv. Visuele communicatie, communicatieontwerp, mediaontwerp, grafisch ontwerp, fotografie) of een bachelordiploma op het gebied van culturele studies (bijv. kunstgeschiedenis, mediawetenschappen). Het doel is om ontwerppraktijken in digitale communicatieomgevingen te combineren met praktijkgerichte onderzoeksbenaderingen en theorieën op het gebied van visuele en mediastudies. Het is de enige master op het gebied van design in Zwitserland met 120 ECTS en daarmee de enige die voldoet aan de formele eisen voor verdere PhD-studies.
Informatie over het studieprogramma
Het studieprogramma is gebaseerd op de constatering dat noch een puur technische of ambachtelijk georiënteerde ontwerppraktijk, noch een puur theoretische praktijk die de boodschappen in digitale communicatieomgevingen interpreteert, voldoende is voor een inzichtelijke activiteit in het huidige professionele communicatieveld. Alleen door de analytische, procesgeoriënteerde en experimentele ontwerppraktijk te combineren met de huidige mediatechnologie en onderzoeksmethoden en -theorie kunnen relevante kwalificaties ontstaan. Alleen op deze manier kan een bijdrage worden geleverd aan actuele, maatschappelijk relevante onderwerpen en kan een onderzoek naar het ontwerp van visuele boodschappen en het experimentele ontwerp van digitale communicatiekanalen worden ervaren als een onafhankelijk kennisinstrument.
De groep studenten is internationaal samengesteld en de cursus wordt in het Engels gegeven.
Programmastructuur
Gedurende drie semesters verdiepen alle studenten zich in de hoofdmodules: Ontwerppraktijk, Praktijkgericht Onderzoek en Theoretische Reflectie. Het vierde semester is gewijd aan het schrijven van de thesis. In een breed scala aan keuzemodules (op het gebied van technologie, praktijk, onderzoek of theorie) kan een studieprogramma op maat worden samengesteld dat sterk kan worden gestuurd door een specifiek projectidee. Door samen te werken met studenten met verschillende academische en culturele achtergronden bereiken studenten in de loop van het programma een combinatie van praktische, op onderzoek en theorie gebaseerde communicatievaardigheden.
modules
Ontwerp praktijk
Studenten werken aan complexe vraagstukken met betrekking tot het ontwerp van digitale communicatieomgevingen, ontwikkelen hun ontwerpmethode verder en verbeteren hun technische vaardigheden voor de experimentele verkenning van digitale kanalen. In de modules Authorship (1e semester), Archive (2e semester) en Interdisciplinary Focus (3e semester) verbeteren ze hun kennis van en ervaring met ontwerpprocessen. Ze ontwikkelen hun taalvaardigheid verder door over ontwerpprocessen te praten in projectteams met andere studenten en in presentaties.
Praktijkgericht onderzoek
In de modules Design Research (1e semester), Inquiry into Future Technologies (2e semester) en Empirical Evaluations (3e semester) maken de studenten kennis met verschillende praktijkgerichte onderzoeksmethoden die gebruikt kunnen worden om beslissingen op het gebied van communicatie wetenschappelijk te onderbouwen. Ze leren hoe vragen van Beeld- en Mediakunde, Wetenschaps- en Technologiestudies of Sociale Wetenschappen gecombineerd kunnen worden met praktijkgerichte methoden. Als ze weten wat de stand van zaken is met betrekking tot een onderzoeksvraag, kunnen ze hun eigen onderzoeksaanpak definiëren en uitwerken. In de onderzoeksmodule worden praktische, technologische en theoretische kennisgebieden samengebracht.
Theoretische kennisgebieden
In de modules Visuele en Mediageschiedenis (1e semester), Theorieën van het Digitale (2e semester) en Kritische Theorie (3e semester) vergroten de studenten hun conceptuele en strategische kennis op het gebied van communicatie in digitale omgevingen. Het verwerven van kennis over de theorie en praktijk van visuele communicatie en de huidige technologische ontwikkelingen en over verwante kennisgebieden helpt hen bij het formuleren van hun eigen praktijkgerichte onderzoeksvragen. Het onderzoeken van theoretische kennisgebieden vormt een basis voor het beschrijven van de state of the art van een kennisgebied en het formuleren van open vragen.
samenwerkingen
Het masterprogramma is gebaseerd op nauwe samenwerking met partnerinstellingen en omvat een uitgebreid netwerk. Instellingen die actief zijn op het gebied van op technologie gebaseerd visueel en mediaonderzoek zijn samenwerkingspartners. Er worden specifieke projecten uitgevoerd met de University of Art and Design Linz, de Royal Danish Academy of Fine Arts: Schools of Architecture, Design and Conservation, de University of Illinois in Chicago, de University of Cincinnati, de Rhode Island School of Design, het Indiase National Institute of Design (NID), de Polytechnische Universiteit van Milaan, de National Taiwan Normal University (NTNU), de Polytechnische Universiteit van Hong Kong, de Hongik University van Seoul in Zuid-Korea, om er maar een paar te noemen.
Doelen en voordelen
Het masterprogramma bereidt studenten voor op actuele communicatie-uitdagingen. De diversiteit van onze samenleving en, bij uitbreiding, de diversiteit aan perspectieven die het bevat moet worden beantwoord met een diversiteit aan stemmen in onze visuele boodschappen. De snelle technologische ontwikkelingen bieden nieuwe mogelijkheden, maar vereisen ook kritische vragen. Door het experimentele gebruik en de ontwikkeling van nieuwe technologische verworvenheden kunnen modellen worden ontwikkeld die hun gedefinieerde doel of hun afwijking daarvan kritisch aantonen. De standaardisatie en alomtegenwoordigheid van digitale hulpmiddelen en de daarmee gepaard gaande vervlakking van visuele expressie vereist nieuwe vaardigheden om de opgelegde beperkingen te overwinnen en communicatie te begrijpen als een cultureel gevormd fenomeen.
Carriere vooruitzichten
Het masterprogramma biedt de autonomie die nodig is om zo goed mogelijk voorbereid te zijn op toekomstige uitdagingen in communicatiegerelateerde, creatieve, mediale, onderwijs- en onderzoekswerkvelden. De afgestudeerden beschikken over geavanceerde specialistische vaardigheden om zich te vestigen in leidinggevende posities in de communicatie-industrie (bureaus voor visuele communicatie, bedrijfscommunicatie, communicatiebureaus, media-agentschappen, uitgeverijen, journalistiek, tv, interne communicatieteams, enz.) Sommige afgestudeerden vestigen zich op het gebied van onderzoek en onderwijs of in cultureel ondernemerschap. Ze beschikken ook over de nodige methodologische vaardigheden om na te denken over hun eigen werkmethoden en deze verder te ontwikkelen binnen de context van sociale en technologische veranderingen.
uitrusting
Met zijn studio's, laboratoria en werkplaatsen op de centrale campus biedt de HGK Basel een ideale omgeving om nieuwsgierigheid naar vakmanschap te combineren met de wens om technische vaardigheden te leren en digitale kennis op te doen. Bovendien hebben alle studenten 24/7 toegang tot hun eigen werkplek in de ruime studio's.
Studieduur
4 semesters/120 ECTS/60 Amerikaanse studiepunten. De masterproef is geïntegreerd in het vierde semester.
Taal van instructie
Engels
Geaccrediteerd door het British Skill Funding Agency (PCDL-beursgenoteerde instelling).
Deadline van de aanvraag
Het masterprogramma in Digital Communication Environments start in september. De deadline voor het indienen van aanmeldingen is 15 maart 2025. Het wordt aangemoedigd om aanvragen vóór deze deadline in te dienen.
Programma resultaat
Doelen voor studenten met een Bachelor of Fine Arts
- Intensieve ervaring met reflectieve ontwerpprocessen en -methoden in de context van complexe projecten
- Verbeterde theoretisch-analytische vaardigheden door kennisverwerving op het gebied van iconen- en mediatheorie.
- Grotere geschiktheid voor de methoden van wetenschap
- Theoretisch ondersteunde, praktische onderzoekservaring (ontwerpend onderzoekend) in iconisch en ontwerpend onderzoek
- Verhoogde mogelijkheid voor het bespreken van afbeeldingen