Keystone logo
Maastricht University, Faculty of Health, Medicine & Life Sciences

Maastricht University, Faculty of Health, Medicine & Life Sciences

Maastricht University, Faculty of Health, Medicine & Life Sciences

Invoering

Per 1 januari 2007is de Faculty of Health, Medicine and Life Sciences van start gegaan. De faculteit is ontstaan uit een fusie tussen de Faculteit der Gezondheidswetenschappen en de Faculteit der Geneeskunde.

Geneesmiddel

De faculteit Geneeskunde was de eerste faculteit die aan de Universiteit Maastricht werd opgericht. De universiteit werd officieel opgericht op 9 januari 1976, hoewel de eerste geneeskundestudenten in september 1974 met hun studie begonnen. De Faculteit der Geneeskunde paste als tweede ter wereld de methode Probleemgestuurd Onderwijs toe. De andere faculteiten van de Universiteit Maastricht, nl Kunst en Cultuur, Economie en Bedrijfskunde, Algemene Wetenschappen, Gezondheidswetenschappen, Rechten en Psychologie namen onderwijssystemen en onderzoeksorganisaties over die vergelijkbaar waren met die van de Faculteit der Geneeskunde.

De faculteit ontwikkelde zich tot een gemeenschap met circa 1200 medewerkers (academici, administratief en ondersteunend personeel) en circa 1950 geneeskundestudenten. Sinds 1992 zijn medewerkers en studenten gehuisvest in het in 1991 geopende gebouwencomplex van de Faculty of Health, Medicine and Life Sciences, de Faculty of Psychology en het Academisch Ziekenhuis Maastricht.

Gezondheidswetenschappen

De Faculteit der Gezondheidswetenschappen bood een breed scala aan disciplines die de faculteit uniek maakte, niet alleen in Nederland maar ook in Europa. Het formaat stelde studenten in staat om hun discipline en onderzoekswerk te integreren in alle gebieden die verband houden met de samenleving, ziekte en gezondheid. Door middel van onderzoek en specifiek (undergraduate en postgraduate) onderwijs heeft de Faculteit Gezondheidswetenschappen bijgedragen aan kwaliteitsverbetering in de gezondheidszorg.

Op dit moment heeft de faculteit Health, Medicine and Life Sciences zo'n 2.500 studenten in haar brede spectrum van onderwijsprogramma's die leiden tot een bachelor- en/of masterdiploma. Gezondheidswetenschappen onderzoekt de relatie tussen gezondheid, leefstijl, ziektepreventie, zorg en genezing. Het curriculum Gezondheidswetenschappen bestrijkt het hele gebied van de gezondheidswetenschappen: biologische, gedrags- en sociale gezondheidswetenschappen. Tijdens de cursus staan drie vragen centraal:

1) Wat is gezondheid?
2) Welke factoren zijn van invloed op de gezondheid?
3) Hoe kunnen we deze factoren beïnvloeden?

Voor een goede kwaliteit van de gezondheidszorg zijn niet alleen artsen nodig, maar ook verpleegkundigen en paramedici. Maar ook de expertise van andere professionals is essentieel: de gezondheidswetenschappers.

toelatingen

Belangrijke deadlines voor deze opleiding

Van toepassing vanaf 1 september 2023

Wanneer je je wilt aanmelden of aanmelden voor deze opleiding, is het belangrijk dat je jezelf informeert over de deadlines die je moet halen. De belangrijke deadlines bij het aanmelden voor deze opleiding staan in onderstaande tabel.

Let op: als u deze webpagina op uw telefoon bekijkt, raden wij u aan de liggende modus te gebruiken.

Algemene vereisten: vooropleiding

De toelatingseisen voor studiejaar 2023/24 voor de bacheloropleiding Regeneratieve Geneeskunde en Technologie zijn afhankelijk van je vooropleiding. Bekijk hieronder welke eisen voor u gelden.

Kandidaten met een Nederlands diploma

Heb je een VWO-diploma nieuwe stijl met het profiel Natuur en Gezondheid inclusief natuurkunde en wiskunde B of het profiel Natuur en Techniek inclusief biologie, dan kom je in principe direct in aanmerking voor toelating.

Voor de volgende Nederlandse diploma’s beoordeelt de Universiteit Maastricht (UM) of je in aanmerking komt voor toelating. Dit is afhankelijk van je vooropleiding en of deze voldoende kennis op VWO-niveau garandeert van de vakken Natuurkunde, Scheikunde, Biologie en Geavanceerde Wiskunde.

Locaties

  • Maastricht

    Maastricht University Faculty of Health, Medicine & Life Sciences P.O. Box 616

    Vragen