
MSc in Cultures of Arts, Science and Technology
Maastricht, Nederlanden
DUUR
2 Years
TALEN
Engels
TEMPO
Full time
DEADLINE VOOR AANMELDING
Aanvraagdeadline *
EERSTE STARTDATUM
Vraag de vroegste startdatum aan
COLLEGEGELD
EUR 2.209 / per year **
STUDIE FORMAAT
Op de campus
* EU/EER-studenten: 1 juni. Niet-EU/EEA-studenten die een visum en/of verblijfsvergunning nodig hebben: 1 mei
** the institutional fee for this programme is: € 15,800
toelatingen
leerplan
Waarom dit programma?
Technologie, wetenschap en kunst maken deel uit van de dringende uitdagingen van de huidige samenlevingen - hoe problemen worden gedefinieerd en hoe oplossingen worden bereikt. Hier vermengen kunst, wetenschap en technologie zich op belangrijke manieren. De kunsten bieden wetenschappers en technologen metaforen om hun werk te visualiseren. De wetenschappen zijn objecten van cultuurkritiek in de kunsten. De kunsten nemen voortdurend nieuwe technologieën op. En ze 'verbeelden' zich allemaal de toekomst van onze cultuur.
Daarom is het zo belangrijk om te bestuderen hoe kunst, wetenschap en technologie bijdragen aan moderne samenlevingen. Dit programma heeft wortels in het internationaal bekende veld van Science and Technology Studies (STS) en is tegelijkertijd uniek ingebed in empirisch cultureel onderzoek.
Perfecte voorbereiding op een onderzoeksfunctie
De Research Master in Cultures of Arts, Science and Technology is een intensief en zeer gerenommeerd programma. Het programma is ontworpen om je zo goed mogelijk voor te bereiden op een professionele onderzoekspositie. Tijdens je master bestudeer je daarom niet alleen theorieën uit de geschiedenis, sociologie, filosofie, kunsten en de kwalitatieve sociale wetenschappen, maar volg je ook een aantal vakken die specifiek gericht zijn op onderzoeksmethoden zoals kwalitatieve interviewing, conceptuele analyse, archiefonderzoek, etnografische observaties en retorische, narratieve en discoursanalyse. Het belangrijkste is dat je daadwerkelijk met deze methoden leert werken door review papers, research papers en voorstellen te schrijven. Je werkt nauw samen met facultaire onderzoeksmedewerkers aan hun projecten en krijgt een 'achter de schermen' blik op hoe wetenschappelijk onderzoek feitelijk wordt gedaan.
Wat ga je leren?
In dit programma zul je:
- Oefen interdisciplinair onderzoek op het kruispunt van wetenschap, technologie en kunst;
- Algemene onderzoeksvaardigheden ontwikkelen, zoals het definiëren van een onderzoeksonderwerp, het schrijven, presenteren en beheren van een project;
- Doe praktische ervaring op met methoden zoals interviewen, conceptuele analyse, archiefonderzoek, etnografische observatie en retorische, narratieve en discoursanalyse.
Dit programma is geschikt als je...
- Zijn geïnteresseerd in hoe technologieën de samenleving veranderen en nieuwe vragen en problemen met zich meebrengen.
- In staat zijn om je eigen leerproces in handen te nemen.
- Heb een leergierige, nieuwsgierige, creatieve, avontuurlijke en open geest.
- Beschikken over hoge wetenschappelijke vaardigheden en een passie voor kritisch onderzoek, debat en schrijven.
- Werk graag in een kleine en hechte gemeenschap van studenten en onderzoekers.
- Studeer je graag in een internationale context; we hadden studenten en docenten uit verschillende landen in het programma 2018-2019.
Een speciaal programma
Dit programma is gewijd aan urgente vragen van technologie, wetenschap en kunst in de samenleving. Het biedt volop mogelijkheden om je te specialiseren in een onderwerp dat jij belangrijk vindt. Op basis van een gedegen algemeen begrip kun je je richten op verschillende ontwikkelingen in technologie, kunst en wetenschap. De bestudeerde technologieën kunnen complex en eenvoudig zijn; de praktijken van kunst zijn zo divers als die van muziek, hedendaagse beeldende kunst en literatuur; de wetenschappen waarover u schrijft, zijn de natuurwetenschappen, psychologie of neurowetenschappen.
Leer methodes
CAST biedt een curriculum dat is gericht op de praktijk van onderzoek. Het maakt gebruik van een combinatie van onderwijsmethoden in het kader van Probleemgestuurd Onderwijs, zoals onderwijsgroepen, hoorcolleges, masterclasses, projectwerk en onderzoeksseminars. Het programma vertrouwt op het master-apprentice-model om je vertrouwd te maken met de nieuwste methoden in het doen van onderzoek, en je leert door te doen. Daarnaast neem je deel aan de reguliere onderzoeksseminars van de faculteit, waardoor je een kijkje achter de schermen krijgt in de praktijk van een groot onderzoeksinstituut.
Bij Probleemgestuurd Onderwijs (PGO) ga je individueel of in kleine werkgroepen op zoek naar oplossingen voor 'problemen' uit praktijksituaties. Ook werk je aan verschillende onderzoeksprojecten en experimenteer je met verschillende onderzoeksvaardigheden. Onderzoeksmethoden worden niet in aparte cursussen gedoceerd, maar worden geïntegreerd in concrete onderzoeksprojecten over inhoudelijke vragen. Instructeurs treden op als begeleiders en helpen waar nodig. Dit stelt je in staat om onafhankelijkheid op te bouwen en probleemoplossende vaardigheden te ontwikkelen die je nodig hebt in je carrière in Maastricht en in het buitenland.
Leer van de experts
Je volgt deskundige colleges over methodologische vraagstukken ter ondersteuning van het werk dat je doet in de onderwijsgroepen en workshops. Tijdens je scriptiesemester leidt de programmadirecteur een reeks seminars en masterclasses waarin je algemene aspecten van je werk kunt bespreken, ervaringen kunt uitwisselen met je medestudenten, voorlopige resultaten kunt presenteren en je kunt voorbereiden op een 'leven na CAST' .
Internationaal klaslokaal
Vanaf de eerste dag van het programma word je uitgedaagd met verschillende gezichtspunten en ervaringen terwijl je communiceert met medewerkers en studenten van over de hele wereld. Je vooroordelen en wereldbeeld zullen door deze interactie worden versterkt, waardoor je dichter bij het doel van het programma komt om studenten niet alleen feiten en concepten te leren, maar ook internationale toegankelijkheid en begrip. In studiejaar 2019/2020 kwam 60% van de 15 studenten in deze masteropleiding van buiten Nederland. Een dergelijke diversiteit creëert een internationale sfeer die wordt versterkt door de internationale oriëntatie van het programma.
Onderzoeksstages
Bij CAST beschouwen we onderzoeksstages als een onmisbare ervaring. Je doet praktijk- en beroepservaring op en door in kleine groepjes aan opdrachten te werken ontwikkel je je snel tot zelfstandig onderzoeker. En onderzoeksstages verbeteren niet alleen je studie door je praktische ervaring op te doen, maar ze geven je ook de ervaring en de connecties die je nodig hebt om na je afstuderen een onderzoekspositie te vinden. In het tweede jaar werk je als junior onderzoeker bij een onderzoeksinstituut of partneruniversiteit in binnen- of buitenland.
Studenten hebben stage gelopen bij:
- Oxford universiteit
- Cornell universiteit
- McGill University
- Gezondheidsraad
- Tate Gallery Londen
- Centrum voor Wereldsolidariteit in India
Masterproef
Je schrijft je masterscriptie over een onderwerp naar keuze. Terwijl je aan je scriptie werkt, woon je ook maandelijkse seminars bij om het onderzoeksproces met je collega's te bespreken en deskundige ondersteuning te krijgen. In voorgaande jaren waren er afstudeeronderwerpen:
- De rol van fantasierijke verwachtingen bij NASA-expedities.
- Het gebruik van nieuwe media bij het creëren van betrokken museumbezoekers.
- De opkomst van expertise op het gebied van gehoorschade in klassieke muziekorkesten.
Premium honoursprogramma
Wil je net dat beetje extra krijgen door praktijkervaring op te doen tijdens je studie? Het Premium honoursprogramma helpt je de ervaring op te doen en de vaardigheden te ontwikkelen waarnaar werkgevers op zoek zijn. Als onderdeel van een team van studenten en onder begeleiding van onze wetenschappelijke staf werk je ongeveer drie maanden aan een praktijkopdracht voor een bedrijf, NGO of onderwijsinstelling. Daarnaast werk je aan een persoonlijk ontwikkelplan, krijg je intensieve individuele coaching en volg je masterclasses en workshops. Dit alles duurt ongeveer 250 uur, maar het zal u een leven lang voordelen opleveren.
Uitstekende instructeurs
Bij CAST erkennen we dat onze studenten op verschillende manieren getalenteerd zijn, en ons onderwijzend personeel zal hard werken om het beste in jou naar boven te halen. Onze staf bestaat uit een zorgvuldig geselecteerde groep hooggekwalificeerde onderzoekers met een internationaal trackrecord. Ze dragen hun kennis en knowhow bij aan het programma als docenten, experts, curriculumontwerpers, cursuscoördinatoren en mentoren. Ben je benieuwd naar de medewerkers en hun specialisaties? U kunt meer over hen lezen door op hun profielen hieronder te klikken.
- Prof. Dr. K. Bijsterveld
- Prof. Dr.ir. WIJ Bijker
- Dr. R. de Bont
- Prof. Dr. FM Doorman
- Dr. RPJ Hendriks
- Prof. Dr. E. Homburg
- Dr. A. Hommels, programmadirecteur
- Dr. A. Harris
- Dr. F. Huisman
- Dr. soc.wiss. JD Lachmund
- prof.dr.ir. H. van Lente
- Prof. Dr. C. Mody
- Dr. B. Pasveer
- Dr. P. Peters
- Dr. G. Somsen
- Prof. Dr. T. Swierstra
- prof.dr. R. van de Vall
- Dr. J. Wachelder
- Dr. K. Wenz
- Dr. E. Wesseling
- Prof. Dr. S. Wyatt
Cursussen & curriculum
Jaar 1
In het eerste jaar maak je kennis met de meest relevante theorieën. Deze helpen je de veranderende maatschappelijke positie van kunst, wetenschappen en technologie te begrijpen. Ook word je getraind in het toepassen van relevante methoden uit de geestes- en sociale wetenschappen. Het eerste jaar wordt afgesloten met een gezamenlijk onderzoeksproject waarin je samen met je medestudenten een geredigeerd boek, speciale tijdschriftuitgave of online catalogusvermelding schrijft.
jaar 2
In het tweede jaar werk je eerst als junior onderzoeker bij een onderzoeksinstituut of partneruniversiteit in binnen- of buitenland. Je sluit je master af door je scriptie te schrijven over een onderwerp naar keuze.
Onderzoeksmaster CAST jaar 1
- Het veld betreden. De stand van de techniek bij het bestuderen van de culturen van kunst, wetenschap en technologie
- Onderzoekscolloquia STS en AMC
- De regels van het spel. CAST-onderzoeksmethoden
- Ingrijpen in innovatie
- Voorbereiding Onderzoeksstage
- Onderzoek naar de culturen van kunst, wetenschap en technologie
- Gezamenlijk onderzoeksproject
Onderzoeksmaster CAST jaar 2
- Stelling
- Scriptieseminar en onderzoekscolloquia, masterclasses
- Onderzoeksstage
Ranglijsten
De CAST research master staat op nummer één in de Elsevier 2019 best studies
Hier zijn enkele hoogtepunten uit het onderzoeksmaster CAST-programma:
- 89% van de studenten is tevreden tot zeer tevreden over de docenten
- 84% van de studenten is tevreden tot zeer tevreden over het onderwijs
- 83% van de studenten is tevreden tot zeer tevreden over het examen
Kijk voor meer informatie op de Elsevier-website.
Galerij
Carrièremogelijkheden
Jouw toekomst
Na je afstuderen beschik je over uitstekende vaardigheden en kun je als interdisciplinair onderzoeker een bijdrage leveren aan een universiteit of kennisinstituut. Door een grondige opleiding in theorie en methodologie, gecombineerd met een focus op onderwerpen naar eigen keuze, ontwikkel je zowel flexibiliteit als specialisatie om de urgente vragen van vandaag aan te pakken. Hierdoor hebben veel afgestudeerden interessante banen kunnen vinden. Tachtig procent van de CAST-studenten vindt een baan binnen een jaar na hun afstuderen, en velen gaan door naar Ph.D. programma's. Anderen vinden werk bij overheidsinstanties, adviesraden, commerciële bedrijven en NGO's.
Carriere vooruitzichten
In juni 2015 hebben de CAST-medewerkers een enquête gehouden onder de afgestudeerden van de opleiding. Van de 68 afgestudeerden hadden er 66 betaald werk gevonden. Bijna 70 procent van hen heeft een onderzoeksfunctie bij universiteiten of kennisinstellingen. De anderen werken in adviesraden, bedrijven die expertise op het gebied van onderzoek en ontwikkeling nodig hebben, en organisaties die zich richten op gezondheid, onderwijs, media, kunst en cultuur. Gezien de uitstekende vooruitzichten van de CAST-afgestudeerden op een baan en de academische reputatie van het programma, biedt het waar voor zijn geld, vooral voor studenten die in hun thuisland gewend zijn aan hoge kosten.
Alumni@work
Als afgestudeerde CAST kun je op zoek naar een functie in:
- Academia (bijv. promovendus, onderzoeksassistent, wetenschappelijk assistent)
- Onderwijs (bijv. Docent, Docent)
- Musea en galerieën (bijv. Collectieconservator, Research fellow)
- Zakelijk (bijv. Relatiemanager, Programmamanager)
- Politiek (Politiek adviseur)
- Europees Parlement (bijv. Expert-stagiair)
Enkele van de bedrijven en instituten waar CAST-afgestudeerden werken:
- Boerhaavemuseum
- Oxford universiteit
- Schelp
- Universiteit Maastricht
- Max Planck Instituut
- Europees parlement
Programma resultaat
Wat ga je leren?
In dit programma ga je:
- Oefen interdisciplinair onderzoek op het kruispunt van wetenschap, technologie en kunst
- Ontwikkel algemene onderzoeksvaardigheden zoals het definiëren van een onderzoeksonderwerp, het schrijven, presenteren en beheren van een project
- Praktische ervaring opdoen met methoden zoals interviewen, conceptuele analyse, archiefonderzoek, etnografische observatie en retorische, narratieve en discoursanalyse
Perfecte voorbereiding op een onderzoeksfunctie
De Research Master in Cultures of Arts, Science and Technology is een intensief en hoog aangeschreven programma. Het programma is ontworpen om je zo goed mogelijk voor te bereiden op een professionele onderzoekspositie. Tijdens je master verdiep je je daarom niet alleen in theorieën uit de geschiedenis, sociologie, filosofie, kunst en de kwalitatieve sociale wetenschappen, maar volg je ook een aantal vakken die specifiek gericht zijn op onderzoeksmethoden als kwalitatief interviewen, conceptuele analyse, onderzoek, etnografische observaties en retorische, narratieve en discoursanalyse. Het belangrijkste is dat je daadwerkelijk met deze methoden leert werken door review papers, research papers en voorstellen te schrijven. Je werkt nauw samen met facultaire onderzoeksmedewerkers aan hun projecten en krijgt een kijkje achter de schermen hoe wetenschappelijk onderzoek in de praktijk wordt gedaan.
Beurzen en financiering
Als open en toegankelijke academische gemeenschap biedt de UM verschillende beurzen aan ter ondersteuning van best presterende bachelor- en masterstudenten met persoonlijk ontwikkelingspotentieel die financiële moeilijkheden ondervinden om een opleiding aan de UM te volgen. UM-beursstudenten fungeren als belangrijke ambassadeurs van de universiteit tijdens en na hun studie. UM-beursstudenten worden geselecteerd op basis van hun academische excellentie, buitenschoolse betrokkenheid, actief burgerschap en financiële nood. Aangezien het aantal beurzen beperkt is, is het selectieproces zeer competitief.