
MA in
MA Mediastudies: digitale culturen Maastricht University, Faculty of Arts and Social Sciences

Invoering
Digitale technologieën hebben de manier veranderd waarop we informatie delen en verspreiden, het verleden begrijpen, met elkaar omgaan en onze vrije tijd besteden. De digitale wereld heeft de voorwaarden voor betrokkenheid bij uiteenlopende terreinen als politiek en cultuur veranderd: hoewel het kan fungeren als een kracht ten goede bij het democratiseren van participatie, productie en delen, kan het ook uitbuitend zijn en nieuwe vormen van controle en toezicht introduceren. Terwijl de digitale wereld alle aspecten van ons leven doordringt, worden traditionele media en analoge cultuur hervormd in nieuwe en complexe onderlinge verbanden. De masteropleiding Media Studies: Digital Cultures (kort MS:DC) combineert theorie en reflectie met praxis en maken. Het biedt je een brede reeks vaardigheden op het gebied van digitale hulpmiddelen en onderzoeksmethoden om zowel een media-onderzoeker als een actieve speler te worden in een breed scala van industrieën en culturele en erfgoedorganisaties in de digitaal gemedieerde wereld van vandaag.
toelatingen
leerplan
Waarom dit programma?
Dit programma is uniek in Nederland omdat het digitale mediastudies en digitale geesteswetenschappen combineert, waardoor je na je studie een grondige basis krijgt in de belangrijkste theorieën, methoden, gebruikerspraktijken en vaardigheden voor een breed scala aan beroepen.
We bieden je kansen om niet alleen aan opdrachten te werken, maar ook aan echte problemen en projecten, vaak in teamverband. We geven niet alleen les in een probleemgestuurde omgeving, maar breiden dit uit naar projectgebaseerd leren. Je wordt opgeleid tot zowel mediaonderzoeker als een actieve speler in de hedendaagse digitale samenleving. Daarnaast ontwikkel je expertise door onderzoek te doen naar vragen als:
- Welke invloed hebben nieuwe technologieën op het medialandschap en de samenleving als geheel?
- Hoe Web 2.0 de ontwikkeling van online inhoud benadert, verandert de verwachtingen en praktijken van gebruikers?
- Waar trekken we de grens tussen de werkelijkheid en de virtuele wereld?
- Wat zijn de ethische, methodologische, theoretische en praktische kwesties met betrekking tot de (re)presentatie van het analoge in het digitale?
Vaardigheidstraining
Het Media Studies: Digital Cultures-programma leert je ook media- en technologische vaardigheden binnen gecontextualiseerde, praktijkgerichte omgevingen, zodat je een actieve deelnemer kunt zijn in het nieuwe medialandschap. Onder begeleiding van onze medewerkers ga je:
- Maak het hele jaar door je eigen professionele blog via cursusopdrachten;
- Presenteer onderzoek voor een breder publiek via het maken van digitale collecties, podcasts en je blog;
- Werk met internationale teams aan onderzoek en productie;
- Leren en in de praktijk brengen van ontwerpdenken en projectmanagementvaardigheden;
- Leer technologieën om 3D-artefacten te maken;
- Maak een videodocumentaire;
- Maak een app-gebaseerde soundscape.
Internationale ervaring
De Universiteit Maastricht richt zich op de ontwikkeling van haar internationale klaslokaal, een plek waar onze verschillen onze sterke punten worden. Vanaf de eerste dag word je uitgedaagd met verschillende standpunten en ervaringen terwijl je omgaat met personeel en studenten van over de hele wereld. Je wereldbeeld zal worden verbeterd door deze interactie, waardoor je dichter bij het doel van het programma komt om studenten niet alleen feiten en concepten bij te brengen, maar ook internationale toegankelijkheid en begrip. De opleiding Mediastudies: Digitale Culturen kent altijd een grote diversiteit. In het programma 2021/22 kwam 85% van onze studenten uit het buitenland. Een dergelijke diversiteit creëert een internationale sfeer die wordt versterkt door de internationale oriëntatie van de opleiding.
Masterscriptie en stage
In het tweede semester schrijven alle studenten een scriptie. Je kunt kiezen of je een meer verdiepend academisch traject volgt, waarbij je je alleen richt op je scriptie, of je kiest voor een stage waarbij je ook empirisch onderzoek doet op je stageplaats en een kortere stagescriptie schrijft. In dit geval zou je je stageplek gebruiken als casestudy. Mediastudies: Digital Cultures biedt een bijzonder rijke omgeving voor stages - bij radio, televisie of film, of bij de productie van virtuele tijdschriften, websites en muziek. Mediastudies: studenten Digitale Culturen hebben stage gelopen bij commerciële bedrijven, musea, kunst- en nieuwe media-instellingen, kranten en omroepen.
Probleemgestuurd onderwijs
Zoals bij veel opleidingen van de Universiteit Maastricht, wordt het masterprogramma Media Studies: Digital Cultures gegeven met behulp van Probleemgestuurd Onderwijs (PGO). In onderwijsgroepen van 12 tot 15 studenten zoek je naar oplossingen voor concrete 'problemen' uit situaties rond actuele thema's in de mediacultuur, zoals burgerjournalistiek, hacking, virtualiteit, geluidstechnologieën, deelpraktijken en nieuwe discourssferen. Instructeurs treden op als facilitators en helpen waar nodig. Hierdoor kun je de onafhankelijkheid en probleemoplossende vaardigheden ontwikkelen die je nodig hebt in het veld.
Thesis onderwerpen
Onderwerpen uit het verleden zijn onder andere:
- Mind the GAP: een kritisch onderzoek naar de samenwerking tussen Google en musea in het Google Art Project.
- Assistenten voor kunstmatige intelligentie en technologische morele verandering.
- De spanning tussen vrijheid van meningsuiting en vrijwaring van schade.
- Participatieve geluidskaarten: van veld, opname tot geluidskunst.
- Romantische liefde in het digitale tijdperk: interpersoonlijke elektronische bewaking en relatiezichtbaarheid van Generatie Y Facebook-gebruikers.
- Sociale relaties beheren via Whatsapp.
Stages
Studenten hebben stage gelopen bij:
- Europees Journalistiek Centrum (Maastricht)
- VideoPower (Maastricht)
- Fashionclash (Maastricht)
- WDR Broadcasting (Keulen)
- Zoektocht Media (Amsterdam)
- Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid (Hilversum)
- Vereniging van uitgevers van Europese kranten (Brussel)
- Veel andere plaatsen over de hele wereld
Premium honoursprogramma
Wil je dat extra voordeel behalen door praktijkervaring op te doen tijdens je studie? Het Premium honoursprogramma helpt je de ervaring op te doen en de vaardigheden te ontwikkelen waar werkgevers naar op zoek zijn. Als onderdeel van een team van studenten en onder begeleiding van onze academische staf werk je ongeveer drie maanden aan een real-world opdracht voor een bedrijf, ngo of onderwijsinstelling. Daarnaast werk je aan een persoonlijk ontwikkelplan, krijg je intensieve individuele coaching en volg je masterclasses en workshops. Dit alles duurt ongeveer 250 uur, maar het levert u levenslang voordelen op.
Je mentoren
Media Studies: Digital Cultures is een kleine opleiding van 30 tot 35 studenten. Zo leer je je professoren kennen, die vaak meer als mentor optreden in onze hechte academische en creatieve gemeenschap. Hun deuren staan altijd open en ze vinden het leuk om jou en je werk te leren kennen. Ons personeel omvat:
- dr. Joeri Bruyninckx
- Dr Ike Kamphof
- Dr Costas Papadopoulos
- Dr Jack Post
- Dr Annika Richterich
- Dr Vivian van Saaze
- Prof. Susan Schreibman, programmadirecteur
- Dr Karin Wenz
Cursussen & curriculum
De masteropleiding Media Studies: Digital Cultures richt zich op digitale media en elektronische technologieën en neemt de effecten daarvan op ons huidige medialandschap onder de loep. Je onderzoekt de voortdurende transformaties in de mediacultuur en ontwikkelt de vaardigheden om deel te nemen aan deze innovaties.
MA Digitale Culturen regulier
- Mentor bijeenkomsten
- Echte virtualiteiten
- Transformaties in digitale culturen
- Ontwerpdenken en makercultuur
- Kennismachines
- Digitale collecties maken I
- Aanmaken van digitale collecties II
- Onderzoeksopzet
MA Digitale Culturen Scriptie
- Workshops ter ondersteuning van scriptie en stage
- Stelling
MA Digitale Culturen Stage
- Workshops ter ondersteuning van scriptie en stage
- Stage
- Stageverslag
- Stage scriptie
Galerij
Carrièremogelijkheden
Jouw toekomst
Als afgestudeerd Media Studies: Digital Cultures bereiden je grondige academische opleiding en sterke praktische oriëntatie je voor op zowel een Ph.D. en de arbeidsmarkt. Je hebt een breed scala aan loopbaantrajecten om uit te kiezen.
Carriere vooruitzichten
Uit de beschikbare alumnidata blijkt dat 99% van onze afgestudeerden een baan heeft.Als afgestudeerd Media Studies: Digital Cultures kun je werk zoeken:
- Als manager, curator of fondsenwerver bij een culturele organisatie of kunst- of nieuwe media-instelling;
- Als journalist, schrijver, redacteur of producent bij een persbureau of medianetwerk;
- Als beleidsadviseur, analist of onderzoeker bij een overheidsinstelling of universiteit;
- Als manager/social media consultant in de commerciële of publieke sector;
- Als webdesigner, schrijver van nieuwe media of ontwikkelaar van digitale inhoud.
Bedrijven en instellingen waar onze alumni werken:
- Europees parlement
- NAVO
- Guardian nieuws en media
- Europees Centrum voor Journalistiek
- Philips