Keystone logo
Faculty of Law and Business Studies Dr Lazar Vrkatić

Faculty of Law and Business Studies Dr Lazar Vrkatić

Faculty of Law and Business Studies Dr Lazar Vrkatić

Invoering

Over de faculteit

De Dr. Lazar Vrkatic Faculteit der Rechtsgeleerdheid en Bedrijfskunde is een geaccrediteerde instelling voor hoger onderwijs die bachelor- en masteropleidingen biedt in de rechten, Engelse taal, veiligheid en criminaliteitswetenschappen en bedrijfspsychologie. Er is ook een graduate cursus beschikbaar in Psychotherapie.

119949_pexels-photo-1179804.jpeg

Meer dan tien jaar heeft het uitstekende onderwijzend personeel, de moderne benadering van lesgeven en de zorg voor de studenten de faculteit gevestigd als een toonaangevende onafhankelijke academische instelling in het land.

Er werken meer dan 100 fulltime en parttime hoogleraren en assistenten in vijf opleidingen. Het studentenlichaam telt ongeveer 1.400 verdeeld over twee onderwijscentra in Novi Sad en Nis. Sinds 2006 zijn meer dan 2.000 studenten afgestudeerd aan de faculteit, en bijna de helft heeft een masterdiploma behaald.

Instructie vindt plaats in overeenstemming met de Bologna-verklaring. We cultiveren het principe van studeren en werken in kleine groepen, met de nadruk op praktische toepassing. De voorzieningen in Novi Sad en Nis zijn up-to-date en aangepast aan de behoeften van de individuele opleidingen.

Naast reguliere lessen organiseren we verschillende lezingen, forums en conferenties die niet alleen onze studenten, maar ook de bredere academische gemeenschap ten goede komen. Buitenschoolse activiteiten hebben de faculteit tot een forum voor de uitwisseling van ideeën gemaakt, een plek die een wetenschappelijke benadering, conversatie en debat over belangrijke sociale kwesties aanmoedigt.

Tot op heden heeft de faculteit meer dan honderd leerboeken, monografieën en tijdschriften gepubliceerd in de sociale wetenschappen en geesteswetenschappen.

Onze bijzondere focus ligt op de zorg voor onze studenten. Ons doel is om hen een topopleiding te bieden, hen te helpen hun volledige potentieel te bereiken en zich zo goed mogelijk voor te bereiden op hun toekomstige carrière.

Geschiedenis

De dr. Lazar Vrkatic Faculteit der Rechtsgeleerdheid en Bedrijfskunde is op 1 oktober 2006 in werking getreden in de bouw van de voormalige Privredna Banka AD in Novi Sad - op de hoek van de straten Miletic en Grckockolska. Het idee van professor Vrkatic was dat een gerenommeerde instelling alleen kon worden gehuisvest in een gebouw dat recht doet aan zijn doelstellingen en ambities. De keuze viel op een van de mooiste neo-barokke gebouwen in Novi Sad. Aanvankelijk werd alleen de linkse zijde van de straat Grckoskolska verhuurd, maar naarmate het aantal studenten toenam, werd dit twee jaar later uitgebreid om het hele gebouw te bezetten.

Licenties om onderwijs te volgen werden uitgegeven door het Provinciaal Secretariaat voor Wetenschap en Onderwijs. De verschillende studieprogramma's - Rechten, Bedrijfspsychologie, Bedrijfsbeheer, Bedrijfs- en civiel beveiligingsbeheer en Engelse taal - ontvingen allemaal licenties. Omdat deze echter alleen geldig waren tot de accreditatie, concentreerde de faculteit zich vanaf het begin op het bereiken van de kwaliteit, normen en niveaus van onderwijs die zijn vastgelegd in de wet op het hoger onderwijs. De inspanning leverde al snel de gewenste resultaten op. Op 12 april 2008 heeft de Commissie voor accreditatie en kwaliteitsborging een accreditatiecertificaat afgegeven, waarmee de faculteit de eerste particuliere instelling voor hoger onderwijs in Servië is, die aan alle eisen op het gebied van technische, academische en personeelsnormen heeft voldaan. Na accreditatie als instituut werd ook goedkeuring verleend voor alle opleidingen op bachelor- en universitair niveau.

119950_pexels-photo-1925536.jpeg

Lesgeven vond ook plaats buiten het hoofdkantoor van de faculteit: in Nis, waar op nr. 17 Algemene Milojko Lesjanin-straat in het stadscentrum. Parallel aan Novi Sad werden voorbereidingen getroffen voor de accreditatie van de eenheid voor hoger onderwijs in Nis, die ook als eerste in zijn soort in het land werd erkend.

Het onderliggende idee van de oprichter, professor Vrkatic, was ervoor te zorgen dat hoogpresteerders zouden worden beloond voor hun inspanningen, waardoor ze werden gestimuleerd om verdere inspanningen te leveren, terwijl anderen zouden worden aangemoedigd om te zien dat het verwerven van kennis nuttig, wenselijk en winstgevend kon zijn. Tegelijkertijd werd een beloningssysteem ingesteld voor inkomende eerstejaarsstudenten, dat wil zeggen studenten met uitstekende middelbare schoolrecords die ervoor kiezen om zich in te schrijven bij de faculteit, en anderen die uit pleegzorg of kindertehuizen komen. Professor Vrkatic geloofde dat dit zou aantonen dat de faculteit waarde hecht aan het eerdere werk en de inzet van studenten die hadden geprobeerd te excelleren, zelfs op de middelbare school.

Na de tragische dood van professor Vrkatic besloot zijn familie in juni 2008 een stichting in zijn naam op te richten die zijn baanbrekende missie zou voortzetten, de herinnering aan zijn werk als academisch en pedagoog zou bewaren en vooral zijn menselijkheid zou eren. De professor dr. Lazar Vrkatic Foundation kent vandaag drie soorten beurzen toe: de eerste voor de beste afgestudeerden van de middelbare school, de tweede voor de beste studenten aan de faculteit en de derde voor de beste afgestudeerden uit de Republiek Servië op het gebied van filosofie. De bedoeling van de Stichting is om de idealen van professor Vrkatic te promoten, inclusief zijn geloof in het grote intellectuele en cognitieve potentieel van jongeren door middel van hun werk op het gebied van onderwijs en opleiding, terwijl kennis en onderzoek worden aangemoedigd als een manier voor persoonlijke verbetering en bijdragen aan bredere sociale en humanitaire inspanningen. Beurscertificaten worden traditioneel toegekend op faculteitsdag, 12 februari.

119948_pexels-photo-1122865.jpeg

Omdat de wet op het hoger onderwijs om de vijf jaar heraccreditatie voorschrijft, werd de dr. Lazar Vrkatic Faculteit Rechtsgeleerdheid en Bedrijfskunde op 21 juni 2013 de eerste opnieuw erkende instelling in Servië, terwijl ze een complete "nieuwe look" kreeg. Begin 2011 deed zich namelijk een kans voor die niet te missen was: de faculteit reageerde op een aanbod van Intesa Bank om het gebouw aan 76 Bulevar Oslobodjenja te kopen, dus het zomersemester van het academiejaar 2010/2011 begon in een nieuw, goed uitgerust gebouw.

De faculteit functioneerde tot 2014 als een onafhankelijke instelling voor hoger onderwijs, toen werd besloten deze te integreren met de Union University van Belgrado. Het voordeel was wederzijds - de universiteit verwelkomde een prestigieuze en gerenommeerde instelling en de faculteit overwon administratieve problemen met betrekking tot haar naam.

Tijdens de heraccreditatiecyclus (2013-2015) heeft de Commissie voor Accreditatie en Kwaliteitsborging certificaten afgegeven voor niet-gegradueerde en afgestudeerde cursussen in de volgende opleidingen: rechten, bedrijfspsychologie, Engelse taal en veiligheid en criminaliteitswetenschappen, de laatste zijn re - geaccrediteerd onder zijn nieuwe naam (voorheen Corporate en Civilian Security Management). Bedrijfseconomie en psychotherapie werden later geaccrediteerd en moeten na de periode van vijf jaar opnieuw worden geaccrediteerd.

Er werden ook voorbereidingen getroffen voor de accreditatie van wetenschappelijke onderzoeksactiviteiten. Na te hebben voldaan aan de criteria en voorwaarden die zijn vastgelegd in de regels voor de evaluatie van wetenschappelijk onderzoek, heeft het Comité voor de accreditatie van wetenschappelijke onderzoeksorganisaties van de Republiek Servië op 10 maart 2015 de faculteit goedgekeurd voor onderzoek naar sociale wetenschappen en geesteswetenschappen, met name: Rechten, psychologie, economie en Engelse taal.

Gedurende de tien jaar van zijn bestaan studeerden 2.006 studenten af met een BA-diploma, van wie 891 een MA behaalde. De faculteit is in nauw contact gebleven met de meesten van hen, waardoor ze een succesvolle professionele carrière konden opbouwen. De faculteit heeft zich aangesloten bij het First Chance-programma van de National Employment Service, waarmee de meest succesvolle studenten initiële werkervaring kunnen opdoen aan de instelling waar ze zijn afgestudeerd.

Voor zijn bijdrage aan de gemeenschap op het gebied van onderwijs en sociale activiteit in het algemeen heeft de Dr. Lazar Vrkatic Faculteit der Rechtsgeleerdheid en Bedrijfskunde vele onderscheidingen ontvangen, waaronder de Captain Misa Anastasijevic Charter, de Ljubomir Ljuba Stojic Award, een Letter of Appreciatie van de Nationale Bank van Servië en anderen.

Ten slotte denkt dr. Lazar Vrkatic Faculteit der Rechtsgeleerdheid en Bedrijfskunde na over de eerste tien jaar van zijn bestaan niet dat het zijn einde heeft bereikt "per Aspera ad Astra". Integendeel, het zal de vele uitdagingen moeten aangaan, maar met vertrouwen in zijn vermogen om deze te overwinnen en in de geest die het tot nu toe heeft geleid.

Locaties

 • Novi Sad

  Bulevar oslobođenja 76, 21000, Novi Sad

 • Niš

  Vojvode Mišića 48, 18000, Niš

  Opleidingen

  Instelling biedt ook:

  Vragen