Keystone logo
© TESS
EC2U

EC2U

EC2U

Invoering

Wat is EC2U ?

De Europese campus van stadsuniversiteiten ( EC2U ) is een multiculturele en meertalige alliantie die bestaat uit zeven gevestigde, door onderwijs en onderzoek geleide, lokaal en wereldwijd geëngageerde universiteiten uit vier verschillende regio's van de Europese Unie: de Universiteit van Coimbra, de Universiteit van Iaşi, de Universiteit van Jena, de Universiteit van Pavia, de Universiteit van Poitiers (coördinator), de Universiteit van Salamanca en de Universiteit van Turku.

De Alliantie heeft de ambitie om een innovatieve ruimte te ontwikkelen waar mobiliteit vrij kan stromen tussen de zeven universiteiten en aangesloten steden.

EC2U in cijfers

 • 160 000 studenten
 • 20 000 Administratief personeel, docenten en onderzoekers
 • 30 medewerkers
 • 1 600 000 burgers direct bereikbaar

Leden

Universiteit van Coimbra (Portugal)

Gericht op de toekomst en erkend als een belangrijke aanjager van verandering, heeft de Universiteit van Coimbra meer dan 7 eeuwen ervaring in het creëren en verspreiden van kennis, cultuur, wetenschap en technologie door middel van studie, onderwijs, baanbrekend onderzoek en innovatie op de meest uiteenlopende kennisgebieden.

UC is de oudste universiteit van Portugal en een van de oudste ter wereld, en haar geschiedenis gaat terug tot de eeuw die volgde op de oprichting van Portugal zelf, zoals het werd opgericht in 1290. De universiteit verspreidde zich over de stad Coimbra terwijl ze het landschap veranderde en er een echte stadsuniversiteit van maakte, waar je een kosmopolitische academie vindt.

Universiteit van Iasi (Roemenië)

De Alexandru Ioan Cuza Universiteit van Iasi, de eerste moderne universiteit gesticht in Roemenië (in 1860), staat constant op nummer 1 - 3 van de Roemeense universiteiten op het gebied van onderzoek, onderwijs en institutionele transparantie. Met ongeveer 23.000 studenten en 2.000 fulltime medewerkers in haar 15 faculteiten, omvat het academisch aanbod van onze universiteit 80 graden op bachelorniveau (4 in het Engels, 1 in het Frans), 116 masterprogramma's (14 in het Engels, 1 in het Frans), en 27 studiegebieden op doctoraal niveau (allemaal ook in het Engels aangeboden).

Universiteit van Jena (Duitsland)

De Friedrich Schiller Universiteit Jena, opgericht in 1558, is een van de oudste universiteiten in Duitsland. Ooit het centrum van het Duitse filosofische denken, is het een brede, onderzoeksintensieve instelling geworden met een wereldwijd bereik en een bloeiende internationale gemeenschap van meer dan 18.000 niet-gegradueerde en postdoctorale studenten uit meer dan 110 landen over de hele wereld.

Universiteit van Pavia (Italië)

De Universiteit van Pavia (UNIPV) is een van 's werelds oudste academische instellingen: het werd opgericht in 1361 en was tot de 20e eeuw de enige universiteit in de regio Milaan en de regio Lombardije.

Tegenwoordig is het een veelomvattende universiteit die alle vakgebieden omvat - Wetenschap en Technologie, Wetenschapstechniek, Biowetenschappen, Geesteswetenschappen en Sociale Wetenschappen - en bestaat uit 18 afdelingen die studieprogramma's aanbieden op alle niveaus, van bachelordiploma's tot doctoraatsprogramma's. De wetenschappelijke staf telt meer dan 900 professoren en onderzoekers. 21.000 studenten, zowel uit Italië als uit het buitenland, studeren aan de Universiteit van Pavia.

Universiteit van Poitiers (Frankrijk)

De Universiteit van Poitiers, opgericht in 1431, is een multidisciplinaire universiteit die 29 000 studenten inschrijft, waarvan 4200 internationale studenten uit 120 verschillende landen, begeleid door 2700 personeelsleden (administratief, onderwijzend personeel en onderzoekers). Poitiers staat op de 2e plaats in de algemene ranglijst van grote studentensteden in Frankrijk in 2018-2019 en ligt boven het nationale gemiddelde met 16% buitenlandse studenten.

Universiteit van Salamanca (Spanje)

De Universiteit van Salamanca werd gesticht in 1218 en is een van de drie oudste universiteiten van Europa, met een breed scala aan faculteiten en onderzoeksinstituten in Wetenschappen en Kunsten. In 2011 kreeg het de status Campus of International Excellence. Het is de referentie-universiteit in de regio en daarbuiten (Castilië en León) en de "Alma Mater" van bijna alle historische Latijns-Amerikaanse universiteiten.

Universiteit van Turku (Finland)

De Universiteit van Turku (UTU) is een internationale onderzoeksuniversiteit en een actieve academische gemeenschap van 25.000 studenten en medewerkers uit meer dan 100 verschillende landen. De hoofdcampus van de universiteit bevindt zich in het historische centrum van Turku, dicht bij de unieke natuur en archipel van Zuidwest-Finland. Als een van de toonaangevende universiteiten in Finland biedt de Universiteit van Turku studie- en onderzoeksmogelijkheden in zeven faculteiten en zeven speciale eenheden.

Locaties

 • Poitiers

  Université de Poitiers - 15, rue de l'Hôtel Dieu - TSA 71117 - 86073 POITIERS Cedex 9, 86000, Poitiers

 • Iași

  Bulevardul Carol I, Nr.11, 700506, Iași

  • Salamanca

   Patio de Escuelas Mayores, 1, , Salamanca

   • Coimbra

    Rua Larga 3000-370, , Coimbra

    • Jena

     Universitätshauptgebäude Fürstengraben 1, 07743, Jena

     • Pavia

      C.so Strada Nuova, 65, 27100, Pavia

      • Turku

       Turun yliopisto, 20500, Turku

       Vragen