Master in geavanceerde Europese en internationale studies - Mediterrane studies - Nice-Tunis-Istanbul
DUUR
1 Years
TALEN
Engels, Frans
TEMPO
Full time
DEADLINE VOOR AANMELDING
30 Jun 2025
EERSTE STARTDATUM
Oct 2025
COLLEGEGELD
EUR 9.800 / per year *
STUDIE FORMAAT
Op de campus
* inclusief accommodatie in Tunis, reiskosten en de studiereis naar Dakar en Banjul
Invoering
"Leren en leven in de Middellandse Zee"
De tak "Mediterrane Studies" van de Master in Advanced European and International Studies (MAEIS) is bedoeld voor studenten die hun undergraduate studies hebben afgerond. Het doel is om studenten een overkoepelende visie te geven op de politieke, sociale, economische en culturele uitdagingen van de wereld van vandaag en het mediterrane landschap.
De MAEIS is een programma van een jaar, onderverdeeld in drie termijnen plus een optionele stage (maximaal 6 maanden).
Het masterprogramma volgt een originele aanpak die het onderscheidt van andere masteropleidingen in Euro-mediterrane studies en internationale betrekkingen. De MAEIS is een internationaal, interdisciplinair en rondreizend programma dat tot doel heeft de volgende generatie Euro-mediterrane besluitvormers op te leiden. Onder het motto "Leren en leven in het Middellandse Zeegebied" rouleren de deelnemers elk trimester en verplaatsen ze hun studieplaats van Nice naar Tunis en vervolgens naar Istanbul.
toelatingen
leerplan
Diploma en erkenning
Studenten die het programma met succes afronden, krijgen aan het einde van het studiejaar twee certificeringen:
- Master in geavanceerde Europese en internationale studies: dit is het diploma van CIFE , waarmee wordt bevestigd dat het academische curriculum met succes is voltooid en dat 60 ECTS-credits wordt toegekend op masterniveau (of 90 ECTS inclusief de optionele stage).
- De diplomakwalificatie Chargé de Mission en Organizations Européennes et Internationales (beleidsfunctionaris in Europese en internationale organisaties) : Deze kwalificatie wordt door de Franse staat erkend als een graad op masterniveau (niveau 7 van het European Qualifications Framework EQF).
Lesmodules
- Conflictbeheersing en vredestichten
De Middellandse Zee is een case study bij uitstek voor vredes- en conflictstudies. In de afgelopen twee decennia zijn de mediterrane samenlevingen aanzienlijk getroffen door geweld tussen groepen en conflicten tussen staten: van de Westelijke Balkan tot Cyprus, van Israël tot Palestina, van Libië tot Syrië.
- Duurzame ontwikkeling en globalisering
De 21e eeuw en vooral het Middellandse Zeegebied worden geconfronteerd met ongekende economische, ecologische en sociale uitdagingen, aangezien de geglobaliseerde economische ontwikkeling een grotere druk uitoefent op beperkte hulpbronnen, het milieu verslechtert en toenemende ongelijkheid creëert.
- Regionaal integratiebeleid
De EU is een rolmodel geworden voor regionale integratie. Hoe functioneert de dynamische architectuur van de Europese instellingen, met inbegrip van het Europees nabuurschapsbeleid? In hoeverre volgen de Arabische Liga of de Unie voor het Middellandse Zeegebied een vergelijkbare logica van regionale integratie? Hoe kunnen we de verschillen in het zuidelijke Middellandse Zeegebied sinds de Arabische Lente verklaren?
- Mediterrane politiek en samenlevingen
Migratie, gender en media zijn beleidsterreinen die alle mediterrane samenlevingen gemeen hebben, maar anders benaderen. Op het kruispunt van theorie en praktijk biedt deze beleidsgerichte module oplossingen voor de historische, sociale en culturele uitdagingen waarmee de mediterrane samenlevingen vandaag de dag worden geconfronteerd.
- Workshops voor professionele vaardigheden
Deze module voorziet de deelnemers van professionele vaardigheden en competenties die hen in staat zullen stellen te werken in Europese en internationale samenwerking. Ze zullen deelnemen aan onderhandelings- en bemiddelingstrainingen, simulatiegames en workshops over projectcyclusbeheer en interculturele communicatie.
Overzicht van het studiejaar
De eerste termijn (oktober tot december) begint in de Europese Unie, in Nice , Frankrijk. Het omvat lessen over de basis van de vijf lesmodules. Studeren in Frankrijk helpt studenten om het Middellandse-Zeegebied en de Euro-mediterrane betrekkingen te analyseren vanuit een EU-perspectief. Cursussen zullen de institutionele architectuur van de EU en haar nabuurschapsbeleid introduceren. Ook gaan ze in op de gedeelde risico's van populisme, terrorisme en klimaatverandering. De tussentijdse examens vinden plaats in december. Het trimester wordt afgesloten met een simulatieoefening.
De tweede termijn (januari tot maart) begint in Tunis , Tunesië. Onze samenwerkingspartner, de Université Internationale de Tunis (UIT) , staat bekend om de integratie van internationale studenten in Tunesië. Dankzij onze partner, het Institut de Recherche sur le Maghreb Contemporain (IRMC) , krijgen studenten toegang tot de expertise en de bibliotheek van een van de meest gerenommeerde denktanks in de Maghreb. Onderzoekers uit de regio gaan transformatieprocessen in het zuidelijke en oostelijke Middellandse Zeegebied analyseren in tijden van globalisering. Studeren in Tunesië biedt studenten een unieke ervaring van een historisch democratiseringsproces dat het land dat de Nobelprijs voor de vrede heeft gewonnen tot een rolmodel heeft gemaakt in de MENA-regio. Voor niet-Arabische sprekers is een Arabische taalcursus verplicht.
Het programma eindigt (april tot juli) in Istanbul , waar studenten studeren op de campus van onze langdurige partner, Istanbul Bilgi University. Cursussen gaan in op de veranderende relaties tussen de EU en Turkije. Studenten krijgen de kans om vooruitgang te boeken in hun onderzoekswerk, aangezien ze van half mei tot half juni vrij zijn om aan hun scriptie te werken. Het programma wordt afgesloten met de verdediging van de scriptie en mondelinge examens. Met hun afstuderen aan de oevers van de Bosporus worden studenten onderdeel van CIFE 's wereldwijde alumninetwerk.
Tussen het 2e en 3e semester zal er ook een studiereis van drie weken naar Dakar plaatsvinden.
Na het afstuderen gaan studenten die voor de stageoptie hebben gekozen een professionele stage lopen (max. drie maanden). De stage kan worden afgerond bij een Europese instelling, een internationale organisatie, nationale diplomatie, adviesbureaus, niet-gouvernementele organisaties of onderzoeksinstituten. Aan het einde van de stage leveren de studenten een omvangrijk stageverslag in, dat wordt beoordeeld door een examencommissie. De master, de stage en het gevalideerde stageverslag leiden tot een diploma gelijk aan 90 ECTS.
Bekijk onze video om meer te weten te komen over de ervaring van onze deelnemers!