Keystone logo
Centre international de formation européenne (CIFE)

Centre international de formation européenne (CIFE)

Centre international de formation européenne (CIFE)

Invoering

Het Centre international de vorming européenne ( CIFE ) is een particuliere instelling voor hoger onderwijs en onderzoek. Het is een van de zes aangewezen instellingen die speciale financiering van de Europese Unie ontvangen in het kader van het Jean Monnet-programma. Sinds de oprichting door de Franse intellectueel Alexandre Marc in 1954, is CIFE een groot voorstander geweest van Europese integratie, vooral via zijn internationale en interdisciplinaire studieprogramma's.

Europese studies en internationale betrekkingen

Onder de slogan Living and Learning Europe biedt CIFE verschillende masterprogramma's in Europese studies en internationale betrekkingen die studenten de mogelijkheid bieden om in drie verschillende landen te studeren gedurende een periode van een jaar. CIFE 's Executive Master in EU Studies is gericht op professionals, door online lesgeven te combineren met persoonlijke workshops in verschillende Europese steden. CIFE biedt uitstekend academisch onderwijs en biedt studenten probleemgericht leren op het kruispunt van theorie en praktijk. Dit wordt gegarandeerd door de internationale faculteit, met gastdocenten van gerenommeerde academische instellingen en onderzoekscentra. Veel van onze programma's worden uitgevoerd in nauwe samenwerking met partneruniversiteiten. Naast ons academische netwerk leveren professionals van internationale organisaties, met name uit de Europese Unie, een even substantiële bijdrage aan de programma's CIFE

Onderzoek

CIFE's onderzoeksprioriteiten weerspiegelen haar intellectuele erfgoed en academische competentie: Europese integratie met een speciale focus op Frans-Duitse betrekkingen, federalisme, energietransitie, duurzame ontwikkeling en klimaatveranderingsbeleid, trends in politieke en sociale theorie. Samen met TEPSA zijn we lid van het Horizon 2020-consortium "FEUTURE" en werken we aan verschillende scenario's met betrekking tot de toekomst van de Turks-Europese betrekkingen. Samen met zijn onderzoekspartners heeft CIFE ook zijn internationale academische netwerk uitgebreid en zijn expertise uitgebreid naar de Westelijke Balkan, het Oostelijk Partnerschap en China.

Publicatie

CIFE's onderzoek is beschikbaar in verschillende publicaties, waarvan de meeste toegankelijk zijn via de website van CIFE en www.cairn.info voor het driemaandelijkse tijdschrift "L'Europe en Formation".

L'Europe en Formation is een tweetalig tijdschrift (Frans/Engels) dat zich bezighoudt met Europese integratie, internationale betrekkingen en federalisme, met een transdisciplinaire benadering die politieke filosofie, recht, economie, sociologie en cultuur samenbrengt. Het tijdschrift werd voor het eerst gelanceerd in 1960 en heeft in 2008 een wetenschappelijk comité opgericht om zijn wetenschappelijke profiel te versterken.

Kantoren

CIFE heeft zijn hoofdkantoor in Nice en vestigingen in Berlijn, Brussel , Istanbul en Tunis.

Erasmus +

Het ontvangt speciale financiering in het kader van het Jean Monnet-programma van de Europese Unie (Erasmus +).

Afgestudeerden en alumni

De afgestudeerden van CIFE 's masterprogramma's werken als hoge ambtenaren in Europese instellingen, als beleidsmedewerkers binnen het VN-kader, als bestuurders, diplomaten, consultants, onderzoekers voor denktanks, lobbyisten en academische experts en komen uit meer dan 100 landen. Zij zijn onze beste ambassadeurs.
In het CIFE Alumni-netwerk houden onze alumni contact met CIFE en blijven ze op de hoogte van Europese zaken via de evenementen die CIFE regelmatig organiseert met lunchdebatten, regionale bijeenkomsten en het jaarlijkse internationale alumni-evenement in wisselende Europese hoofdsteden enz.

Statistieken van alumni

Locaties

 • Berlin

  CIFE in Germany Bundesallee 23, D - 10717, Berlin

 • Nice

  CIFE in France 81, rue de France, 06000, Nice

 • Brussels

  CIFE in Belgium c/o Fondation Universitaire Rue d'Egmont 11, 1000, Brussels

 • Vienna

  Vienna, Oostenrijk

  Vragen