Keystone logo
© TESS
CentraleSupélec

CentraleSupélec

CentraleSupélec

Invoering

CentraleSupélec is een openbare instelling onder ministerieel charter, gewijd aan wetenschappen en techniek. Dit handvest wordt gedeeld tussen het Ministerie van Hoger Onderwijs, Onderzoek en Innovatie en het Ministerie van Economie, Industrie en Digitale Technologieën.

CentraleSupélec werd officieel opgericht op 1 januari 2015 en bracht twee toonaangevende technische scholen in Frankrijk samen; Ecole Centrale Parijs en Supélec. De samenwerking tussen onze twee grandes écoles, zoals ze in het Franse systeem bekend staan, was sinds 2009 geleidelijk aan momentum aan het winnen, met een duurzame alliantie op drie kerngebieden: technisch onderwijs, executive onderwijs en onderzoek.

Sinds 1969 hebben onze scholen hetzelfde toelatingsproces gevolgd; door middel van vergelijkende toelatingsexamens. De overeenkomsten in onze respectievelijke studentenpopulaties leidden uiteraard tot een zekere harmonie in onze benadering van innovatie, ondernemerschap, internationalisering en leiderschapsontwikkeling. Onze reis om CentraleSupélec te worden, heeft ons in staat gesteld ons onderzoek te consolideren en alle technische en systeemwetenschappen te bestrijken.

Tegenwoordig hebben we meerdere campussen in het hele land; in de regio Parijs, Metz en Rennes. We hebben 4200 studenten en 370 docenten en onderzoekers, die allemaal communiceren met ons wereldwijde netwerk: drie internationale campussen (China, India en Marokko) en vijf geassocieerde laboratoria (Brazilië, Canada, de Verenigde Staten en China). We hebben ook succesvolle partnerschappen met 176 internationale universiteiten en 140 bedrijfsinstellingen. Onze academische en onderzoeksexcellentie is genesteld in onze stevige en vruchtbare samenwerkingen met grote nationale instellingen zoals de CNRS, CEA, INRIA, ISERM en ONERA.

Een afgerond academisch aanbod dat bekend staat om zijn uitmuntendheid

CentraleSupélec is een instelling van wereldklasse met vier kernactiviteiten:

 • Het prestigieuze programma Ingénieurs Généralistes (momenteel respectievelijk onder de sporen Centrale en Supélec).
 • Onderzoek in de techniek en systeemwetenschappen.
 • Het doctoraatsprogramma, met zijn levendige netwerk van acht doctoraatsscholen en een masterprogramma.
 • Het Executive Education-programma dat Specialized Masters (in 23 vakgebieden) en Executive Certificates omvat.

Een nieuwe ingenieursopleiding in 2018

In 2018 lanceerden we het nieuwe CentraleSupélec Engineering Curriculum. Het is ontworpen om de nadruk te leggen op de keuzevrijheid van studenten binnen een academisch programma voor het opbouwen van vaardigheden; een programma gericht op het opbouwen van expertise, het bevorderen van autonomie en het stimuleren van loopbaanontwikkeling vanaf het allereerste begin.

Centraal in dit programma staat de combinatie van de fundamentele en de toegepaste wetenschappen, benaderd vanuit een complex perspectief binnen een multidisciplinair kader. Deze disciplines omvatten wiskunde, natuurkunde, informatica en technologie, energie, mechanica en industriële techniek.

' CentraleSupélec speelt in op de behoeften van de mondiale wetenschappelijke gemeenschap bij het vormgeven en ondersteunen van onze studenten, binnen de huidige behoeften van de samenleving, en leidt deze tegelijkertijd naar toekomstige trajecten. Onze visie is die van de hele ingenieur. Iemand die onafhankelijk denkt en sociaal en ecologisch verantwoordelijk is. Of hij of zij nu een schepper of een zakelijk leider is, de afgestudeerde CentraleSupélec zal in staat zijn wetenschappelijke uitmuntendheid, technische expertise en een openheid van geest samen te brengen, gebaseerd op de waarden van humanisme, respect, delen en samenwerken; waarden die ons als instituut definiëren.' Romain Soubeyran, voorzitter van CentraleSupélec .

Een toonaangevende publieke instelling met een internationaal netwerk

We behoren volgens QS tot de top 200 van universiteiten wereldwijd en hebben een netwerk van 176 partneruniversiteiten in 45 landen en 80 double degree-overeenkomsten. Onze internationale studentenpopulatie bedraagt 30%, met ook 24% internationale docenten. We hebben een alumninetwerk van 35.000 mensen over de hele wereld.

We blijven ook onze aanwezigheid in China, India en andere belangrijke landen van de toekomst uitbouwen. In 2005 werd Ecole Centrale Paris, samen met de Groupe Ecole Centrale, de eerste Franse technische school van het hoogste niveau die haar pedagogisch model naar het buitenland exporteerde, met de oprichting van Ecole Centrale Pekin in China. In 2014 werd Mahindra Ecole Centrale gelanceerd in India en in 2015 werd Ecole Centrale Casablanca gelanceerd in Marokko. Naast onze buitenlandse campussen hebben we ook actieve partnerschappen met academische en onderzoeksinstellingen over de hele wereld, met vijf geassocieerde internationale laboratoria in China, de Verenigde Staten, Singapore en Canada.

Zo bouwen we aan een wereldwijde groep van scholen en onderling verbonden laboratoria, die we de komende jaren verder willen uitbreiden. Meest recentelijk, in oktober 2015, ondertekende de École Centrale Group een Memorandum of Understanding met de Universiteit van São Paulo om ooit een school in Brazilië te openen. We werken ook aan het idee van een Zuid-Afrikaanse Ecole Centrale in Mauritius.

Een toonaangevende technische school binnen de universiteit van Parijs-Saclay

CentraleSupélec is een sleutelschool geweest bij het definiëren van het Université Paris-Saclay-project, de ontwikkeling van de Doctoral Schools en het Masters-programma, en bij het creëren van het label van een Excellence Initiative (IDEX).

Als toonaangevende technische school binnen de Paris-Saclay University:

 • co-direct vijf doctorale scholen: Interfaces, SMEMG, STIC, EOBE en wiskunde Jacques Hadamard
 • bieden een breed scala aan vakken binnen de masteropleidingen. Tussen 2015 en 2019 werd het programma geherstructureerd rond 14 titels en 40 cursussen
 • deelnemen aan 6 laboratoria van uitmuntendheid (LABEX) en 2 uitrustingen van uitmuntendheid (EQUIPEX)
 • partner met spraakmakende acteurs op het Plateau de Saclay (EDF R & D, CEA, CNRS, IRT SystemX, enz.)

Een school voor de toekomst

Onze wereld maakt ongekende veranderingen door, met name door digitale revoluties en enorme hoeveelheden data. Deze transformaties in de samenleving zijn niet alleen reëel, maar brengen ook enorme uitdagingen met zich mee die onze ingenieurs van de toekomst zullen moeten sturen.

We hebben ingenieurs nodig die problemen binnen steeds complexere systemen kunnen aanpakken, we hebben ingenieurs nodig die wetenschappelijk kunnen denken, en ten slotte hebben we ingenieurs nodig die echt innovatief zijn. Onze visie bij CentraleSupélec voor onze afgestudeerden is dat zij diverse vakgebieden bij elkaar kunnen brengen, nieuwe oplossingen kunnen genereren, verandering kunnen initiëren en oproepen. Onze missie is dat onze afgestudeerden het professionele leven betreden met een sterke focus op ethiek, verantwoordelijkheid en burgerzin, maar ook met een toegewijde dialoog en acties op het gebied van sociaal-ecologische kwesties.

Wij zijn de school van deze veranderende wereld, al sinds 1829. We hebben, in elke fase van onze geschiedenis, ons curriculum en onderzoek aangepast en aangepast aan de tijd, om met de tijd mee te veranderen en vooral, onze ingenieurs hebben hebben hun tijd bepaald en zullen dat ook in de toekomst blijven doen.

Wij geven de toekomst vorm door:

 • het opleiden van multidisciplinaire ingenieur-ondernemers en experts in complexe systemen
 • het ontwikkelen van innovatieve onderzoeksantwoorden op grote technologische, economische, sociale en ecologische uitdagingen
 • praktiserende professionals in staat stellen de vaardigheden te verwerven die ze nodig hebben om zich aan te passen aan veranderingen en hun bedrijf concurrerender te maken

Statistieken

 • 4300 studenten waarvan 3200 binnen het ingenieurscurriculum
 • 400 onderzoekers en docenten
 • 70 onderwijzend personeel
 • 482 niet-onderwijzend personeel
 • Begroting € 105 miljoen
 • 3 campussen in Frankrijk.
 • 105 000 m2 excellentie en innovatie in Saclay.

  Ranglijsten

  Wij zijn:

  • gerangschikt onder de beste universiteiten ter wereld; 177e door QS;
  • 28e gerangschikt door QS en 35e door THE in termen van inzetbaarheid.

  Het alumninetwerk van CentraleSupélec bestaat uit 35.000 afgestudeerden, verspreid over verschillende sectoren op vijf continenten.

  CentraleSupélec is ook een van de oprichters van de Université Paris-Saclay, het TIME Network en de Alliance 4Tech, naast een strategische partner van ESSEC Business School en het voorzitterschap van de Groupe École Centrale.

  Locaties

  • Paris

   Paris, Frankrijk

   Vragen