
Master of Science in materiaal- en energietransitie
Breda, Nederlanden
DUUR
2 Years
TALEN
Engels
TEMPO
Full time
DEADLINE VOOR AANMELDING
01 May 2026
EERSTE STARTDATUM
Sep 2026
COLLEGEGELD
EUR 9.680 / per year *
STUDIE FORMAAT
Op de campus
* niet-EER nationaliteit | EER of Nederlandse nationaliteit: EUR 2.530
Invoering
De Master of Materials & Energy Transition richt zich op technische oplossingen voor de energietransitie en de circulaire economie. Je leert deze technologieën te implementeren en een impact te maken als professional.
Opmerking: De start van deze nieuwe master is dit jaar uitgesteld. De master zal starten in september 2025, als er genoeg inschrijvingen zijn.
In deze master verken je de problemen bij het niet-duurzame gebruik van materialen en energie. Je ontdekt ook technische oplossingen voor deze problemen, zoals bioplastics, warmtepompen, fotovoltaïsche energie, datagestuurde technologieën en meer. Je leert over de wetenschap achter deze oplossingen, maar ook over hun technische geavanceerdheid. Dit geeft je een stevige achtergrond voor je toekomstige carrière.
Bovenal leer je hoe je dergelijke oplossingen in de echte wereld kunt implementeren. Het gaat niet alleen om techniek: ook financiële aspecten, beleidsmaatregelen en acceptatie door individuen, groepen en de samenleving spelen een rol. Je zult in staat zijn om de vele belanghebbenden te identificeren die betrokken zijn bij transitieprocessen, en hoe je hen kunt meenemen en een echte impact kunt maken in de praktijk voor een duurzame toekomst.
Tijdens deze master leer je niet alleen diepgaande theoretische kennis, maar ontwikkel je ook praktische inzichten. Het programma bevat 5 projecten waarin je werkt aan vraagstukken uit de praktijk, altijd in multidisciplinaire teams. Je werkt samen met mensen met verschillende achtergronden. Deze master wordt in het Engels gegeven.
Je zult afstuderen met een Master of Science (MSc) graad.
Programmakenmerken
- Combinatie van wetenschap, technologie en techniek
- Je hebt een directe invloed op transitieprocessen
- Multidisciplinaire projecten
- Je implementeert technologie in de praktijk
toelatingen
leerplan
In de 2-jarige opleiding combineer je technische kennis met praktijkgerichte projecten voor bedrijven in de echte wereld. In jaar 1 volg je cursussen en werk je aan groepsprojecten. In jaar 2 rond je een individueel afstudeerproject af, dat je uitvoert in het werkveld.
De MET Master hecht veel waarde aan het opbouwen van een community en begeleiding op persoonlijk niveau. Je ontwikkelt een sterke band met je medestudenten en met personeelsleden. Deze community zal je nog vele jaren ondersteunen.
Year 1
Jaar 1 van het programma bestaat uit 4 kwartalen van elk 10 weken. In elk kwartaal volg je 2 individuele cursussen en rond je 1 groepsproject af. De cursussen bouwen je algemene kennis en vaardigheden op, het project is gericht op toepassing. Na het inleidende kwartaal ligt de focus op materialen, energie en overgangen. Deze volgorde geeft jaar 1 een duidelijke structuur en verhaal.
Belangrijke cursussen/projecten
- Wetenschap en techniek voor EMT
- Materiaalsystemen en oplossingen
- Energiesystemen en oplossingen
- Overgangen laten werken
Year 2
In jaar 2 rond je je individuele afstudeerproject af. Hiervoor maak je eerst een plan van aanpak over een onderwerp dat je interessant vindt. Vervolgens rond je je project af bij een externe organisatie of bij een lectoraat Avans . Aan het einde presenteer je je project en studeer je af.
Eens in de 2 weken kom je een dag terug naar Avans . Deze dag staat in het teken van het delen van ervaringen met medestudenten, docenten en onderzoekers. Zo bouwen we aan een community waarin we samen leren.
Belangrijke activiteiten van het afstudeerproject
- Define
- Analyseren en synthetiseren
- Implementeren en evalueren
Programma collegegeld
Galerij
Ideale studenten
Je werkt graag aan real-life cases en wilt je theoretische en technische expertise verdiepen. Je bent een teamspeler. Iemand die graag samenwerkt met mensen binnen en buiten je eigen vakgebied. Je weet dat overeenstemming nodig is om je werk impactvol en bruikbaar te maken. Je bent ook geïnteresseerd in je eigen brede ontwikkeling en je denkt vanuit een interdisciplinair perspectief. Je laat je niet ontmoedigen door de meningen van anderen en je bent zelfverzekerd. Maatschappelijk betrokken zijn is vanzelfsprekend.
Carrièremogelijkheden
Jouw MSc-diploma in Materials & Energy Transition biedt je volop kansen op een baan. Het stelt je in staat om de maatschappelijke transitie naar een circulaire economie, gebaseerd op duurzame bronnen van materialen en energie, werkelijkheid te maken. Het vraagt om mensen die het aandurven om echte uitdagingen aan te gaan. Kortom, het vraagt om jou.
De transitie vindt overal plaats: bij kleine bedrijven en multinationals, maar ook bij start-ups. Bij lokale of (inter)nationale overheden en bij allerlei organisaties. Aan het einde van het programma heb je hier veel meer over geleerd en ontdekt waar je impact wilt maken. En weet je welke rollen het beste bij je passen: projectleider, product- of procesengineer, consultant, onderzoeker. Ze staan allemaal voor je klaar.
Welke baan je ook vindt, het zal altijd gaan om echte technische oplossingen die echt het verschil kunnen maken. Je wordt een echte transitiemaker, en zulke mensen zijn altijd nodig.
Mogelijke carrières na het programma
Consultant
Je gaat voornamelijk aan de slag bij advies- en ingenieursbureaus, waar je adviseert over de juiste implementatie van duurzaam materiaalgebruik en duurzame energie.
Process Engineer
Je bent verantwoordelijk voor de ontwikkeling en verbetering van machines, processen en installaties binnen bedrijven. Je draagt bij aan het verduurzamen van de procesindustrie en de energie-intensieve industrie.
Project Engineer
Je bent verantwoordelijk voor onderzoek en ontwerp. Je beschikt over gedegen technische kennis van zowel duurzame materialen als energie. En je weet deze kennis te integreren in bestaande en nieuwe producten en systemen.
R&D-technoloog
Je doet onderzoek naar innovatieve technologieën. En je ontwikkelt duurzame producten en/of processen op het gebied van materialen en energietransitie.
Reliability Engineer
Je gaat aan de slag op het gebied van risicomanagement, lifecycle management, duurzaamheid en betrouwbaarheid van assets. Je zorgt voor een reductie van de risico's en kosten, een verbetering van de levensduur van assets en een reductie van het strategische gebruik van materialen.
Coördinator Duurzaamheid/Milieu-ingenieur
Je zorgt ervoor dat de projecten worden beoordeeld op duurzaamheid, zodat de juiste keuzes gemaakt kunnen worden op het gebied van duurzaam materiaal- en energieverbruik.