
MSc in moleculaire voeding en voedingsmiddelentechnologie
Aarhus, Denemarken
DUUR
2 Years
TALEN
Engels
TEMPO
Full time
DEADLINE VOOR AANMELDING
Aanvraagdeadline
EERSTE STARTDATUM
Aug 2025
COLLEGEGELD
EUR 16.300 / per year *
STUDIE FORMAAT
Op de campus
* voor niet-EU / EER-studenten
Invoering
We zijn wat we eten. De belangrijkste boodschap hier, van zowel gezondheidsgoeroes als medische professionals, is dat mensen hun gezondheidsproblemen moeten aanpakken door het juiste voedsel in de juiste hoeveelheden te eten. De wetenschap toont een sterke correlatie aan tussen onze gezondheid en de samenstelling en kwaliteit van het voedsel dat we eten.
Het MSc-programma in Molecular Nutrition and Food Technology biedt je de tools en kennis die je nodig hebt om voedzaam voedsel te ontwikkelen dat ontworpen is om het risico op het ontwikkelen van gezondheidsproblemen zoals obesitas, diabetes, hartziekten, allergieën en kanker te verminderen. Daarnaast doe je kennis op van voedseltechnologie en -processen die van invloed zijn op de duurzaamheid, kwaliteit en functionaliteit van voedsel en de voedselkeuze van de consument.
Voedingsmiddelentechnologie, voeding en gezondheid
De MSc in Molecular Nutrition and Food Technology is een samenwerking tussen vier belangrijke academische gebieden aan de Universiteit van Aarhus. Deze brede basis betekent dat studenten les krijgen van experts op hun vakgebied en ook dat het programma gebaseerd is op een holistisch begrip van het belang van voeding voor de menselijke gezondheid. Als student in het programma krijg je inzicht in hoe nieuwe verwerkingsmethoden de functionele eigenschappen van voedingsmiddelen beïnvloeden. De MSc-opleiding biedt kennis van moleculaire biologie en technische vaardigheden op het belangrijke raakvlak tussen voedingstechnologie, voeding en gezondheid.
De MSc in Molecular Nutrition and Food Technology staat open voor studenten met een BSc-diploma in de natuur-, technische of gezondheidswetenschappen met een moleculair biologische inhoud.
Ondersteuning onderzoek
Studenten kiezen of ze zich willen specialiseren in moleculaire biologie of voedingswetenschappen en kunnen zich aansluiten bij relevante onderzoeksgroepen in een van de vier academische hoofdgebieden in verband met scriptie- en projectwerk. Een andere optie is dat studenten hun scriptie schrijven op een R&D afdeling in een particulier bedrijf in de voedingsmiddelenindustrie.
Studentenleven
Studenten aan dit programma zijn gevestigd op de University Park Campus in Aarhus, waar een aantal studentenorganisaties academische activiteiten, excursies, feesten en sociale functies organiseren.
Loopbaanprofiel
De MSc in Molecular Nutrition and Food Technology stoomt afgestudeerden klaar voor banen in onderzoek en ontwikkeling en voor adviserende of administratieve banen in de voedingsindustrie en de publieke sector. De graad kan ook de opstap zijn naar een onderzoekscarrière: studenten kunnen toelating aanvragen tot het PhD-programma van de universiteit na het eerste jaar van de MSc graad of na afronding van de thesis.
Voedsel- en Landbouwwetenschappen aan de Universiteit van Aarhus
De faculteit Voedings- en Landbouwwetenschappen van de Universiteit van Aarhus behoort tot de elite van de landbouwwetenschappelijke instellingen wereldwijd en voert baanbrekend onderzoek uit. De kernonderzoeksgebieden zijn klimaat en natuurlijke hulpbronnen, milieu en bio-energie, biologische landbouw, voedselkwaliteit, dierlijke productie en plantaardige productie.
Duurzaamheid is een fundamenteel principe. Het doel is om oplossingen te zoeken die bijdragen aan een ecologisch en economisch duurzame ontwikkeling van de landbouw- en voedingsmiddelenindustrie.
Voedsel- en Landbouwwetenschappen in de ranglijsten
In de National Taiwan University Ranking 2015 staat de Universiteit van Aarhus (AU) op nummer 11 op het gebied van Voedings- en Landbouwwetenschappen, in de U.S. News Best Global Universities ranking 2016 staat de AU op 9 op hetzelfde gebied. In de QS World University Rankings by Subject 2016 staat AU op 51-100 op het gebied van land- en bosbouw.
Toelatingseisen
De volgende bachelordiploma's geven toegang tot de masteropleiding Molecular Nutrition and Food Technology:
- Een bacheloropleiding in Moleculaire Biologie, Moleculaire Geneeskunde en Agrobiologie met specialisatie in Voedingswetenschappen en een bacheloropleiding in Voedingsmiddelentechnologie.
- Een wetenschappelijk, agrarisch, technisch-wetenschappelijk of medisch-wetenschappelijk bachelordiploma met een moleculair-biologische inhoud van minimaal 60 ECTS. Dit omvat minimaal 10 ECTS biochemie en nog eens 50 ECTS chemie, organische chemie, analytische chemie en moleculaire biologie.
Toelating tot de cursus is twee keer per jaar met de start van de studies eind januari en eind augustus.
Winterstart
Om toegelaten te worden tot de winterstart van de studie is het vereist dat de cursussen Molecular Nutrition (10 ECTS) en Food Science (5 ECTS) of gelijkwaardig is opgenomen in het kwalificerend examen.
Taalvereisten
Aangezien Engels de voertaal is in alle vakken, moeten alle aanvragers kunnen aantonen dat ze de Engelse taal beheersen.
Selectiecriteria
Aangezien de masteropleiding elk jaar slechts een beperkt aantal studenten toelaat, is het voldoen aan de toelatingseisen op zich geen garantie voor toelating tot de opleiding.
De toewijzing van studentenplaatsen is gebaseerd op een algemene beoordeling. Bij de beoordeling van gekwalificeerde aanvragers beoordeelt de toelatingscommissie aanvragers op basis van de volgende criteria:
Academische achtergrond
- Algemeen cijfer - Bachelorgraad
- Cijfers behaald op relevante cursussen *
- Relevante vakken * (gemeten in studiepunten) opgenomen in je bacheloropleiding
* Relevante cursussen zijn onder andere kerncursussen binnen de vakgebieden Moleculaire Biologie, Biochemie, Celbiologie, Voedingschemie, Organische Chemie, Analytische Chemie.
Houd er rekening mee dat cijfers die zijn behaald na het tijdstip van aanmelding niet kunnen worden opgenomen in de beoordeling van het beoordelingsniveau.
De toelatingscommissie beoordeelt elke aanvrager op basis van de informatie in diploma's, transcripties en vakbeschrijvingen.
Programmastructuur
Molecular Nutrition and Food Technology is een 2-jarig MSc-programma.
TS Nat Scient CF60
1 semester
- Moleculaire voeding (10 ECTS)
- Bioactieve voedingscomponenten (10 ECTS)
- Voedingswetenschappen (5 ECTS)
- Voedselconsument en innovatie (5 ECTS)
2 Semester
- Gevorderde moleculaire voeding (10 ECTS)
- Voedselstructuur en enzymen (10 ECTS)
- Voedselkwaliteit en -technologie (10 ECTS)
3 & 4 Semester
Masterproef Moleculaire Voeding en Levensmiddelentechnologie (60 ECTS)
In plaats van een masterscriptie van 60 ECTS kunnen studenten kiezen voor een masterscriptie van 45 ECTS en 15 ETCS keuzevakken.
Wereldleider in onderzoek
Het onderzoek van de Universiteit van Aarhus op het gebied van landbouw- en voedingswetenschappen is baanbrekend en plaatst de universiteit in de voorste gelederen van landbouwwetenschappelijke instellingen wereldwijd. De kerngebieden van onderzoek zijn klimaat en natuurlijke hulpbronnen, milieu en bio-energie, biologische landbouw, voedselkwaliteit, dierlijke productie en plantaardige productie.
Duurzaamheid is een fundamenteel principe. Het doel is om oplossingen te zoeken die bijdragen aan een ecologisch en economisch duurzame ontwikkeling van de landbouw- en voedingsmiddelenindustrie.
In de ranglijst
Landbouwwetenschappen per vakgebied aan de Universiteit van Aarhus staat op de tweeëntwintigste plaats in de wereld in de ranglijst van Best Global Universities 2020 van US News, en in de ranglijst van Landbouwwetenschappen per vakgebied van de National Taiwan University 2019 op de negentiende plaats. Agriculture and Forestry aan de AU staat op de vijfendertigste plaats in de QS World University Rankings 2020 per onderwerp.
Ontmoet onze afgestudeerden
Jesper Malling Schmidt, MSc in Molecular Nutrition and Food Technology en promovendus aan de faculteit Voedingswetenschappen, Universiteit van Aarhus
Mijn project bestudeert eiwitten uit aardappelen. Het eiwit is een bijproduct dat achterblijft nadat het zetmeel en de vezels zijn verwijderd. Ik isoleer het eiwit en het kan vervolgens worden gebruikt in alle soorten voedsel. In worsten is het bijvoorbeeld de bedoeling om dierlijk vlees en vet te vervangen door plantaardig eiwit. Dit zou duurzamer zijn voor het milieu en goedkoper voor zowel bedrijven als consumenten. Je kunt hetzelfde doen als je mayonaise maakt, of zelfs marshmallows met een laagje chocolade. Hier kun je aardappeleiwit gebruiken om eiwit uit eieren geheel of gedeeltelijk te vervangen.
toelatingen
leerplan
Moleculaire voeding en levensmiddelentechnologie is een 2-jarige MSc-opleiding.
1 semester
- Moleculaire voeding (10 ECTS)
- Bioactieve voedingscomponenten (10 ECTS)
- Levensmiddelenwetenschap (5 ECTS)
- Voedselconsument en innovatie (5 ECTS)
2 Semester
- Geavanceerde moleculaire voeding (10 ECTS)
- Voedselstructuur en enzymen (10 ECTS)
- Voedselkwaliteit en -technologie (10 ECTS)
3e en 4e semester
- Masterscriptie Moleculaire Voeding en Levensmiddelentechnologie (60 ECTS)
In plaats van een masterscriptie van 60 ECTS kunnen studenten kiezen voor een masterscriptie van 45 ECTS en 15 ETCS-keuzevakken.
Programma collegegeld
Carrièremogelijkheden
De MSc in Molecular Nutrition and Food Technology bereidt afgestudeerden voor op banen in onderzoek en ontwikkeling en adviserende of administratieve banen in de voedingsindustrie en in de publieke sector. De graad kan ook de opstap zijn naar een onderzoekscarrière: studenten kunnen zich aanmelden voor toelating tot het PhD-programma van de universiteit, hetzij na het eerste jaar van de MSc-graad, hetzij na het afronden van de scriptie.