Msc in gegevenswetenschappen
Aarhus, Denemarken
DUUR
2 Years
TALEN
Engels
TEMPO
Full time
DEADLINE VOOR AANMELDING
Aanvraagdeadline
EERSTE STARTDATUM
Aug 2025
COLLEGEGELD
EUR 16.300 / per year *
STUDIE FORMAAT
Op de campus
* voor niet-EU / EER-studenten
Invoering
Onderzoek en specialisatie
De masteropleiding Data Science richt zich op zowel algemene als specialistische competenties. Je verwerft algemene competenties via drie verplichte cursussen over geavanceerd statistisch leren, grootschalige optimalisatie en datavisualisatie. Je ontwikkelt specialistische competenties via een specialisatiepakket van 30 ECTS en je kunt kiezen uit de volgende vier pakketten: Computational Statistics, Data-Intensive Systems, Finance and FinTech en Signal Processing.
Het programma wordt in het Engels gegeven en grote delen ervan kunnen worden afgestemd op jouw specifieke academische interesses, door middel van keuzevakken en een specialisatiepakket naar keuze.
Toelatingseisen
De volgende bacheloropleidingen kwalificeren studenten voor toelating tot de masteropleiding in data science:
- Een Bachelor of Science in data science van de Universiteit van Aarhus.
- Een bachelordiploma in data science van de Universiteit van Aalborg.
- Een bachelordiploma in datawetenschappen van de IT-universiteit van Kopenhagen
- Een bachelordiploma in machine learning en data science van de Universiteit van Kopenhagen.
Andere bacheloropleidingen kunnen studenten in aanmerking laten komen voor toelating tot de masteropleiding in data science als ze aan de volgende eisen voldoen:
- 20 ECTS in wiskunde inclusief lineaire algebra
- 30 ECTS in waarschijnlijkheidsrekening en statistiek
- 30 ECTS in programmeren en databases
- 10 ECTS in optimalisatie
- 20 ECTS in machinaal leren en diep leren
In verband met de toelating kunnen nadere eisen worden gesteld aan de samenstelling van het studieprogramma.
Download de bijlage voor uw toepassing
Als je je aanmeldt met een internationaal bachelordiploma, moet je deze bijlage invullen en uploaden naar het aanmeldportaal. De bijlage helpt de toelatingscommissie bij het beoordelen van je bachelordiploma met betrekking tot de toelatingseisen.
Taalvereisten
Aangezien de onderwijstaal Engels is, moeten alle aanvragers zonder wettelijk recht op toelating Engelse kwalificaties kunnen aantonen die gelijkwaardig zijn aan de Deense middelbare school B-niveau van een Deense middelbare school.
Wettelijk recht op toelating
Studenten van de bacheloropleiding in data science aan de Universiteit van Aarhus hebben een wettelijk recht op toelating tot de masteropleiding in data science, op voorwaarde dat de kandidaat binnen drie jaar na afronding van de bacheloropleiding toelating aanvraagt om met de masteropleiding te beginnen. Dit wettelijke toelatingsrecht is alleen van toepassing als de aanvraag binnen de hierboven vermelde termijn door de Universiteit Aarhus wordt ontvangen.
Selectiecriteria
Aangezien deze masteropleiding slechts een beperkt aantal studenten per jaar toelaat, is het voldoen aan de toelatingseisen op zich geen garantie voor toelating tot de opleiding.
Bij de evaluatie van gekwalificeerde kandidaten beoordeelt de toelatingscommissie elke kandidaat op basis van de volgende criteria:
Academische achtergrond
- Rangniveau voor bachelordiploma
- Cijfers in relevante cursussen*
- Relevante vakken* (gemeten in ECTS) die deel uitmaken van je bacheloropleiding.
* Relevante vakken zijn vakken met vakgebieden binnen wiskunde (inclusief lineaire algebra), kansrekening en statistiek, programmeren en databases, optimalisatie, machine learning en deep learning.
Houd er rekening mee dat cijfers die je na de aanmeldingsdatum hebt behaald niet worden meegenomen in de beoordeling van je aanmelding.
De selectiecommissie beoordeelt de aanvragen op basis van de bijgevoegde examencertificaten, cijferlijsten en cursusbeschrijvingen.
Programmastructuur
Een beschrijving van de vier specialisatiepakketten en de keuzevakken is beschikbaar op het studieportaal.
De tweejarige masteropleiding bestaat uit drie verplichte vakken:
- Gevorderd statistisch leren 10 ECTS
- Grootschalige optimalisatie 10 ECTS
- Datavisualisatie 10 ECTS
Daarnaast omvat het programma een specialisatiepakket van 30 ECTS, waarbij je kunt kiezen uit:
- Computationele statistiek (30 ECTS)
- Gegevensintensieve systemen (30 ECTS)
- Financiën en FinTech (30 ECTS)
- Signaalverwerking (30 ECTS)
Verder omvat het programma keuzevakken van in totaal 30 ECTS en een masterscriptie van 30 ECTS.
Je individuele studieprogramma wordt samengesteld op basis van je interesses en met begeleiding van het hoofd van een opleiding voor de master Data Science.
Academische voorschriften
Als student is het belangrijk om de regels voor je gekozen vak te kennen: wat is de inhoud, hoe is het gestructureerd en wat vraagt het van je? Je vindt deze informatie in het academisch reglement
Taal van de instructie
Het programma is goedgekeurd met Engels als onderwijstaal. De onderwijstaal is de taal waarin het programma doorgaans wordt onderwezen.
Data Science
1 semester
- Gevorderd statistisch leren (10 ECTS)
- Specialisatie (30 ECTS)
- Keuzevakken (30 ECTS)
2 Semester
Grootschalige optimalisatie (10 ECTS)
3 semester
Datavisualisatie (10 ECTS)
4 Semester
Masterproef in Data Science (30 ECTS)
Studentenleven
De masteropleiding Data Science is gebaseerd op de afdeling Wiskunde en drie andere afdelingen (Informatica, Economie en Bedrijfseconomie en Electrical and Computer Engineering), afhankelijk van je keuze voor het specialisatiepakket en andere keuze-elementen. Het onderwijs wordt gegeven door actieve onderzoekers en omvat zowel theoretische als praktische elementen.
Data Science heeft zijn eigen studentenorganisatie, en er zijn ook andere studentenorganisaties op de afdeling Wiskunde, bijvoorbeeld Kalkulebar, de vrijdagbar van de afdeling, die academische en sociale activiteiten, studiereizen en feestjes organiseert. Je ontmoet ook Tågekammeret, een commissie die feesten en lezingen organiseert op de faculteit Natuurwetenschappen van de Universiteit van Aarhus.
Carrièremogelijkheden
Een diploma in Data Science biedt carrièremogelijkheden in veel verschillende bedrijven en organisaties. De gemene deler is de behoefte om datagestuurde oplossingen te creëren in deze bedrijven en organisaties, bijvoorbeeld in de windturbine-industrie, consultancybedrijven, farmaceutische bedrijven, de telecommunicatie-industrie, de voedingsindustrie, de gezondheidszorg enz. Je kunt er ook voor kiezen om je studie voort te zetten in het PhD-programma en een onderzoekscarrière na te streven.