Keystone logo
Aarhus University MSc in Biotechnology and Chemical Engineering
Aarhus University

MSc in Biotechnology and Chemical Engineering

Aarhus, Denemarken

4 Semesters

Engels

Full time

15 Jan 2025

Aug 2025

EUR 15.300 / per year *

Op de campus

* voor niet-EU / EER-studenten

Invoering

Het ontwikkelen en optimaliseren van chemische en biotechnologische processen speelt een sleutelrol in de moderne samenleving. Er wordt voorspeld dat de industrie van de toekomst zal worden gekenmerkt door productie die milieuvriendelijk en energiezuinig is.

Tijdens het eerste jaar van het studieprogramma is het leren voornamelijk gebaseerd op hoorcolleges en theoretische oefeningen. Het tweede jaar bestaat voornamelijk uit projectwerk, waarbij studenten nauw samenwerken met bedrijven. Een student die hongerig is naar meer, heeft de mogelijkheid om door te gaan als promovendus. Hier voegt de student drie jaar extra toe aan zijn studie en werkt hij zelfstandiger aan het oplossen van concrete problemen. Dit kan ook in de vorm van een industrieel doctoraat.

Uw specialisatie kiezen

Het thema van de opleiding is de ontwikkeling en optimalisatie van processen in de chemische en biotechnologische industrie en in de milieusector. Als je een technische achtergrond in chemie hebt en ervoor kiest om deze specialisatie op MSc-niveau te volgen, kun je aan de slag op uiteenlopende gebieden als voeding, polymeerchemie, membraan- en scheidingstechnologie.

Als je achtergrond daarentegen in de biotechnologie ligt, kun je deze specialisatie volgen om kansen te krijgen om te werken op gebieden als de ontwikkeling van enzymen en eiwitten voor gebruik in 'groene' productie, lipidetechnologie en medische biotechnologie.

Onderzoek in de praktijk brengen

Het onderwijs aan de universiteit van Aarhus wordt sterk beïnvloed door het onderzoek dat hier wordt uitgevoerd, aangezien de docenten actieve onderzoekers zijn. Als ingenieursstudent heb je uitstekende mogelijkheden om samen te werken met onderzoekers in het laboratorium, of je kunt een project uitvoeren in samenwerking met een privébedrijf.

Onderzoek op de afdeling

Bij de afdeling Biologische en Chemische Technologie van de Universiteit van Aarhus creëren we duurzame, technologische oplossingen voor enkele van de grootste uitdagingen waar bedrijven en de maatschappij voor staan door middel van onderzoek en ontwikkeling.

Toelatingseisen

De volgende bachelordiploma's komen in aanmerking voor toelating tot de Master of Science in een Engineeringopleiding in Biotechnologie en Chemische Technologie als wiskundige competenties op bachelorniveau in omvang en inhoud gelijk aan ten minste 20 ECTS in Calculus, Lineaire Algebra, Waarschijnlijkheidstheorie en Statistiek, gelijk verdeeld, kunnen worden aangetoond.

  • Een Bachelor of Science in Chemische Technologie of Biotechnologie van een Deense universiteit.
  • Een Bachelor of Engineering diploma in Chemische Technologie of Biotechnologie van een Deense universiteit of universitaire school voor techniek als 1) 15 ECTS in Scheikunde, 30 ECTS in Biotechnologie, Moleculaire Biologie, of vergelijkbaar, en 15 ECTS in technologie-gerelateerde cursussen kunnen worden gedocumenteerd, of 2) 40 ECTS in Scheikunde, evenals 20 ECTS in technologie-gerelateerde cursussen kunnen worden gedocumenteerd.
  • Een Bachelor of Science diploma kan toegang geven tot de ingenieursopleiding als 1) 15 ECTS in scheikunde, 30 ECTS in biotechnologie, moleculaire biologie of gelijkaardig, en 15 ECTS in technologie-gerelateerde cursussen kunnen worden gedocumenteerd of 2) 40 ECTS in scheikunde, evenals 20 ECTS in technologie-gerelateerde cursussen, kunnen worden gedocumenteerd, en aan de algemene academische vereisten voor de ingenieursopleiding kan worden voldaan.
  • Andere kwalificaties kunnen toelating geven tot de ingenieursopleiding, op voorwaarde dat de universiteit beoordeelt dat hun niveau, omvang en inhoud overeenkomen met de bovengenoemde graden.

In verband met eventuele toelating kunnen nadere eisen worden gesteld aan de samenstelling van het studieprogramma.

Taalvereisten

Om toegelaten te worden tot Engelstalige programma's moet je Engelse taalkwalificaties kunnen aantonen die vergelijkbaar zijn met een "Engels B-niveau" in het Deense hoger secundair onderwijs (Deens hoger secundair schoolniveau).

Beperkte instroom vanaf Zomertoelating 2025

Vanaf de zomertoelating 2025 wordt het volgende van kracht. De masteropleiding laat elk jaar slechts een beperkt aantal studenten toe, het voldoen aan de toelatingseisen is op zich geen garantie voor toelating tot de opleiding.

De toewijzing van studentenplaatsen is gebaseerd op een algemene beoordeling en de beschikbaarheid van plaatsen in de richtingen Biotechnologie en Chemische Technologie. Bij het beoordelen van gekwalificeerde kandidaten beoordeelt de toelatingscommissie kandidaten op basis van de volgende criteria:

Academische achtergrond

  • Algemeen cijfer - Bachelorgraad
  • Cijfers behaald op relevante cursussen *
  • Relevante vakken * (gemeten in studiepunten) opgenomen in je bacheloropleiding

* Relevante vakken zijn kernvakken in de vakken wiskunde, scheikunde, technologiegerelateerde vakken en (alleen voor de richting biotechnologie) biotechnologie en moleculaire biologie.

Houd er rekening mee dat cijfers die zijn behaald na het tijdstip van aanmelding niet kunnen worden opgenomen in de beoordeling van het beoordelingsniveau.

De toelatingscommissie beoordeelt elke kandidaat op basis van de informatie in diploma's, transcripten en cursusbeschrijvingen.

Programmastructuur

Het onderwijs is verdeeld in twee semesters per jaar.

Verplichte cursussen Chemische technologie

Herfst:

  • Sensoren en procesregeling - 10 ECTS

  • Vervoersverschijnselen - 5 ECTS

De lente:

  • Toegepaste innovatie in engineering 5 ECTS

  • Moderne chemische procestechnologieën - 10 ECTS

Verplichte cursussen Biotechnologie

Herfst:

  • Biotechnologie van lipiden - 5 ECTS

  • Eiwit- en koolhydraatbiotechnologie - 10 ECTS

De lente:

  • Toegepaste innovatie in engineering 5 ECTS

  • Microbiële biotechnologie - 5 ECTS

  • Industriële bioseparatietechnologie - 5 ECTS

1 semester

  • Biotechnologie van lipiden (5 ECTS)

  • Eiwit- en koolhydraatbiotechnologie (10 ECTS)

  • Specialisatie (15 ECTS)

2 Semester

  • Toegepaste innovatie in engineering (5 ECTS)

  • Microbiële biotechnologie (5 ECTS)

  • Industriële bioseparatietechnologieën (5 ECTS)

  • Specialisatie (15 ECTS)

3 semester

Keuzevakken (30 ECTS)

4 Semester

Afstudeerrichting Biotechnologie en chemische technologie (30 ECTS)

Competentieprofiel

Met een masterdiploma in biotechnologie en chemische technologie beschik je over de volgende competenties:

  • Je beheerst de taken van een afgestudeerd ingenieur en hebt een diploma met een sterke scheikundige inhoud.

  • Je kunt zelfstandig projecten plannen, beheren en uitvoeren en de resultaten toepassen in wetenschappelijk relevante besluitvormingsprocessen.

  • Je kunt de toepasbaarheid en geschiktheid van theoretische, experimentele en praktische methodologieën voor de analyse en oplossing van wetenschappelijke vragen en problemen beoordelen.

  • Je kunt je eigen competentieontwikkeling onafhankelijk en kritisch structureren.

  • Je bent in staat om je systematisch en kritisch vertrouwd te maken met nieuwe vakgebieden.

  • Je kunt academische vragen en kwesties overbrengen aan zowel een wetenschappelijk als een algemeen publiek.

  • Je kunt constructief samenwerken op wetenschappelijke basis om vakgerelateerde problemen op te lossen.

Vacatures

Als afgestudeerd ingenieur Chemie en Biotechnologie ontwikkel je de processen van de toekomst - processen die ervoor zorgen dat chemische, biotechnologische en milieukennis duurzame toepassingen vindt ten voordele van de samenleving als geheel.

De Universiteit van Aarhus leidt afgestudeerde ingenieurs op voor de regionale, nationale en internationale arbeidsmarkt. Afgestudeerden werken in een breed scala aan vakgebieden en instellingen.

Het programma wordt gemonitord door een groep bestaande uit leden van chemische bedrijven zoals Aarhus Karlshamn, Cheminova, Dupont en Arla, die allemaal geïnteresseerd zijn in het aannemen van pas afgestudeerde ingenieurs in chemie en biotechnologie.

toelatingen

Beurzen en financiering

Programma collegegeld

Over de school

Vragen