Keystone logo
Ain Shams University

Ain Shams University

Ain Shams University

Invoering

Ain Shams University , als de derde Egyptische universiteit, werd in juli 1950 opgericht onder de naam "Ibrahim Pasha University". Het nam deel met de twee eerdere universiteiten, "Cairo University" (Fua'd the 1st) en "Alexandria University" (Farouk the 1st) bij het vervullen van de boodschap van universiteiten en het voldoen aan de toenemende vraag van jongeren naar hoger onderwijs. Toen het voor het eerst werd opgericht, bestond de Ain Shams University uit een aantal vooraanstaande faculteiten en academische instituten, die later werden ontwikkeld tot een universiteit.

Na de revolutie van 23 juli 1952 werd gesuggereerd dat Egyptische universiteiten namen kregen die sterk verbonden waren met de wortels en historische monumenten van het land. Zo werd op 21 februari 1954 de naam van de universiteit veranderd in "Heliopolis" en vervolgens in hetzelfde jaar veranderd in de huidige naam "Ain Shams", het Arabisch voor "Heliopolis" of "O'n", welke de oudste universiteit in de geschiedenis was. "O'n" University werd ongeveer 5000 jaar geleden opgericht en had een brede bekendheid als een centrum van kennis en leren, vooral in de sterrenkunde, engineering en geneeskunde. Misschien is een perfect voorbeeld van de kennis en kunde van 'O'n'-leraren Imhotep, de hoogste priester, predikant en architect, die in 2700 voor Christus de eerste grote structuur van steen heeft ontworpen die in de geschiedenis bekend is, Zoser's Step Pyramid in Sakkara. Westcar Papyrus stelt ook dat de grondlegger van de vijfde dynastie de rector was van de "O'n" universiteit voordat hij de troon besteeg. De belangrijkste prestatie van de "O'n" University was echter de oproep tot aanbidding van een enkele godheid, de zonneschijf van Aton, uit handen van Akhenaton, die werd beïnvloed door de ideeën van "o'n" priesters.

Het embleem van de universiteit, de obelisk en twee haviken, legt een verband tussen de naam en de oude geschiedenis van de universiteit. De obelisk staat voor het huis van het leven in de stad "O'n", terwijl de twee haviken symbolisch zijn voor Horus, de Egyptische god in die tijd.

De universiteit bevindt zich nu in het gebied van het Zaafaran-paleis, gebouwd tijdens het regime van Khedive Ismail. Het paleis werd zo genoemd omdat het gebied eromheen beroemd was vanwege plantages met saffraan (in het Arabisch Zaafaran). Het paleis werd gebruikt om de administratiekantoren van de Egyptische universiteit te huisvesten toen het werd opgericht in 1925. Het werd gebruikt door het Ministerie van Buitenlandse Zaken (als een pension) voor de opvang van belangrijke bezoekers. Het paleis was ook getuige van de ondertekening van het Verdrag van 1936 tussen Egypte en Groot-Brittannië. Uiteindelijk, in 1952, werd het gebruikt als het administratieve hoofdkantoor van de Ain Shams University .

Als een belangrijke wetenschappelijke en culturele instelling is Ain Shams University zich volledig bewust van deze uitdagingen en is er zeker van dat het - met andere Egyptische universiteiten - een moeilijke harde verantwoordelijkheid heeft voor de creatie van de generatie. Dat is op de hoogte en trots op zijn identiteit en tradities en is ook klaar voor het creëren van een betere toekomst voor zijn land. De Ain Shams University heeft zelfs een onmiskenbare rol gespeeld bij de ontwikkeling van het culturele en wetenschappelijke leven in Egypte en de verrijking van de menselijke kennis in het algemeen.

De universiteit omvat 15 faculteiten en 2 hoge instituten. In 1950 waren er slechts acht faculteiten: faculteit Letteren, faculteit rechtsgeleerdheid, faculteit handel, faculteit wetenschappen, faculteit ingenieurswetenschappen, faculteit Geneeskunde, faculteit Landbouw en Hogeschool voor de vrouwen. In 1969 werd de faculteit van het onderwijs, sinds 1880 bekend als lerarencollege, de negende faculteit van de universiteit. In 1973 werd de faculteit van Al-Alsun het tiende lid van de universiteit. De geschiedenis van deze faculteit gaat echter terug tot 1835.

In 1994 werd een decreet uitgevaardigd voor de oprichting van nog twee faculteiten; de faculteit Farmacie en de faculteit Tandheelkunde, het eigenlijke onderzoek werd het volgende jaar in beide faculteiten gestart. In hetzelfde jaar werd besloten om de faculteit van Computers en Informatiewetenschappen op te richten, en de studie begon het volgende jaar. De laatste faculteit om lid te worden van de universiteit is de faculteit Specifiek Onderwijs in 1998. Faculty of Nursing werd opgericht in 1980 en het Institute of Childhood Postgraduates Studies werd opgericht in 1981. De oprichting van het Institute of Environmental Research and Studies vond plaats in 1982 .

Ain Shams University bestaat uit zeven campussen, die allemaal zijn gesitueerd in Groot-Cairo. Het universiteitsbestuur, faculteiten van Kunst, Recht en Wetenschap zijn allemaal gevestigd op de hoofdcampus, El-khalifa El Mamoon Street, Abassia. De faculteiten van Handel, Al-Alsun (talen), Farmacie, Tandheelkunde, Computer- en Informatiewetenschappen, Institute of Postgraduate Childhood en Institute of Environmental Studies and Research, bevinden zich samen met het gespecialiseerde ziekenhuis op de tweede campus aan de andere kant van de bovengenoemde straat. Faculteit Geneeskunde en Faculteit Nursing samen met de universitaire ziekenhuizen bevinden zich op een andere campus in Abassia. Faculteiten van ingenieurswetenschappen, specifiek onderwijs, onderwijs, vrouwen en landbouw bevinden zich elk op een afzonderlijke campus in respectievelijk Abassia, Heliopolis en Shoubra El-Kheima.

Locaties

  • Cairo

    Zaafaran Palace – Ain Shams University – Abbaseyya, , Cairo

    Vragen