SUMA - Master in duurzame materialen

Algemeen

6 locaties beschikbaar

Beschrijving van opleiding

Bekroond met het EIT-label in 2016

De uitdaging

Materialen vormen de basis van de moderne wereldeconomie. Ze worden steeds relevanter voor de overgang naar een koolstofarme samenleving, omdat ze de overgang mogelijk maken naar hernieuwbare energie, elektrische mobiliteit en efficiënt gebruik van hulpbronnen. Niettemin worden veel materialen kritisch.

Daarom moeten we robuuste oplossingen en baanbrekende technologieën ontwikkelen die een duurzame materiaalstroom mogelijk maken.


Duurzame materiaaloplossingen met SUMA

Het SUMA Master-programma is bedoeld om de resource engineers van morgen te trainen in collaboratief werk in een geglobaliseerde wereld, door enkele van de beste educatieve programma's op het gebied van duurzame materialenbouw in Europa bij elkaar te brengen. Het doel is ervoor te zorgen dat jonge wetenschappers een solide achtergrond verwerven in de chemie en natuurkunde, met competenties voor het ontwerpen en afstemmen van nieuwe materiaalsystemen voor specifieke functies, en met een specifieke visie op de duurzaamheid van processen en technologieën op het gebied van materiaalontwikkeling. SUMA legt een bijzonder sterke focus op innovatie, ondernemerschap en leiderschap en hanteert een holistische benadering van het materialenparadigma door het verkennen van circulair (eco) ontwerp, substitutie van materialen, levenscyclustechnologie en ontwerp van circulaire economie, materiaalverwerking en recycling, productie en innovatie.


Programmastructuur

De masterprogramma's Sustainable Materials (SUMA) zijn tweejarige programma's ingebed in de engineeringprogramma's van de deelnemende universiteiten:

KU Leuven

Master of Materials Engineering

Montanuniversität Leoben

Master in duurzame materialen

Universiteit van Trento

Master in materialen en productie-engineering

Grenoble INP

Master in duurzame industriële engineering

Universiteit van Milaan-Bicocca

Master in Materials Science

Er zijn in totaal 10 tracks, die elk het EIT-label hebben gekregen. Elke track van het SUMA-programma bestaat uit een volledig jaar aan een entry-universiteit, gevolgd door een tweede jaar aan een van de andere deelnemende universiteiten.

Innovatie- en ondernemerschapsopleiding

Als een EIT-gelabeld masterprogramma, erkent SUMA het belang van het bieden van de mogelijkheid aan studenten om de economische relevantie van duurzame materialenoplossingen te onderzoeken en hoe ze praktisch geïmplementeerd worden in industriële en maatschappelijke settings. SUMA-studenten krijgen een innovatie- en ondernemerschapsopleiding gericht op het volgende:

  • Cursussen over de implementatie van een innovatiestrategie op bedrijfsniveau en het beheer van het productontwikkelingsproces en strategisch management, creativiteit en besluitvorming voor productontwikkeling.
  • Bedrijfssimulatiegames.
  • Getuigenissen van jonge ondernemers over de rol van engineering bij het opstarten van technologische spin-offbedrijven.
  • Case-studies gepresenteerd door industriële en bedrijfsdeskundigen in het veld.
  • Kleine groep en individueel projectwerk dat zich richt op echte problemen.


Summer School van één week

Elk jaar organiseren de SUMA Master-programma's een summerschool waar alle studenten van de verschillende sporen samenkomen om te leren van toonaangevende experts op het gebied van duurzame materialen. Tijdens de zomerschool werken studenten in teams samen aan maatschappelijke en technologische uitdagingen, met behulp van de kennis en de lesinhoud van de deskundige faculteit voor zomercursussen. De editie 2017 vond plaats in Leuven en besprak het onderwerp 'Digitalisering van de circulaire economie', waarin studenten leerden hoe de Internet of Things (IoT), big data-analyse en Industry 4.0-principes kunnen worden toegepast op duurzame materialenverwerking en recycling. De SUMA-zomerschool in 2018 stelde studenten in staat methoden van multicriteria-evaluatie onder de knie te krijgen en innovaties te ontwikkelen van laboratorium tot zakelijke projecten en commercialisering.


Professionele profielen na afstuderen

Ben jij een student die is:

  • Geïnteresseerd in aardwetenschappen, mijnbouw, materiaalwetenschappen en engineering?
  • Gemotiveerd om de samenhang tussen materiaaltechnologie en de milieu- en sociaal-economische factoren te onderzoeken?
  • Wil je ondernemend worden en een eigen bedrijf beginnen?
  • Gemotiveerd om nauw samen te werken met de industrie en onderzoek te doen naar de nieuwste uitdagingen?

Het SUMA Master-programma is gericht op het trainen van wetenschappers met een solide achtergrond in de chemie en natuurkunde, met competenties voor het ontwerpen en afstemmen van nieuwe materiaalsystemen voor specifieke functies, en met een specifieke visie op de duurzaamheid van processen en technologieën op het gebied van materiaalontwikkeling.

De belangrijkste vacatures liggen in industrieën en onderzoekscentra in Europa, die werken aan de ontwikkeling en productie van functionele materialen voor geavanceerde toepassingen en geavanceerde technologie.

Afgestudeerden kunnen een carrière beginnen als zeer gewaardeerde toekomstige leiders in verantwoordelijke posities bij het beheer van het geavanceerde materiaalontwerp, productieprocessen en materiaalkwalificerende protocollen in hightechbedrijven, materiaaldiagnostiek en analyse in industrieën en onderzoekscentra, en projecten voor materiaalontwikkeling en wetenschappelijk onderzoek projecten op het gebied van materiaalwetenschap en technologische innovatie.


Vereisten

Over het algemeen moeten alle studenten een Bachelor of Science of Bachelor of Engineering (of gelijkwaardig) hebben, evenals een bewijs van Engelse taalvaardigheid.

Kandidaten moeten voldoen aan de toelatingscriteria van de masterprogramma's van beide partnerinstellingen van hun gekozen baan. Raadpleeg de individuele universitaire websites voor informatie over toelatingseisen.


Aanvraagperiode

De aanvraag voor het SUMA-programma is een uit meerdere stappen bestaand proces.

Aanvragers moeten zich registreren op de SUMA-website: www.master-suma.eu

Raadpleeg het volgende voor informatie over de deadlines voor registratie / aanmelding voor de universiteiten:

KU Leuven

www.kuleuven.be/english/application/instructions

Montanuniversität Leoben

starter.unileoben.ac.at/en/3489/

Universiteit van Trento

offertaformativa.unitn.it/en/lm/materials-and-productionengineering/applying

Universiteit van Milano-Bicocca (UNIMIB)

www.unimib.it/unimib-international/bachelor-and-masters/how-enroll


vergoedingen

De kosten variëren op basis van het programmaspoor en het land van herkomst.

De totale kosten voor EER-studenten variëren van € 77 tot € 5.500.

De totale kosten voor niet-EER-studenten variëren van € 600 tot € 12.000.

Ga naar www.master-suma.eu voor meer informatie


Beurzen

Voor studenten die in september 2020 beginnen, zijn EIT-Label-beurzen van EIT RawMaterials van € 13.500 per student beschikbaar. Voor informatie over hoe EIT-Label-beurzen worden toegekend en wie in aanmerking komt, neemt u rechtstreeks contact op met de coördinerende universiteit: master-suma@kuleuven.be

Laatst bijgewerkt op mrt 2020

Over de school

EIT RawMaterials is initiated and funded by the EIT (European Institute of Innovation and Technology), a body of the European Union. The EIT Label is a certificate of quality that is awarded only to e ... Lees meer

EIT RawMaterials is initiated and funded by the EIT (European Institute of Innovation and Technology), a body of the European Union. The EIT Label is a certificate of quality that is awarded only to excellent educational programmes at the Master and Doctoral level. As a student of an EIT RawMaterials Labelled programme, you’ll be part of the largest European raw materials partnership – with more than 120 core and associate partners and 180 project partners from over 22 European countries coming from higher education, research institutions and industry. As an EIT Label student, you will have the opportunity to become part of this committed partnership as well as champion and contribute to the EIT RawMaterials objective of finding new, innovative solutions to secure the sustainable supply of raw materials across the value chain – from exploration, mining and extraction, to mineral processing, recycling and developing circular economy strategies. Lees Minder
Espoo , Delft , Bordeaux , Grenoble , Luik , Metz , Luleå , Gent , Bastaardklaver , Leuven , Leoben , Trento , Milaan + 12 Meer Minder