Meester in sporttechnologie

Algemeen

Lees meer over deze opleiding op de website van de instelling

Beschrijving van opleiding

De masteropleiding Sporttechnologie is een interdisciplinaire samenwerking tussen KTH en GIH (The Swedish School of Sport and Health Sciences), de twee leidende actoren van Zweden in hun respectieve wetenschapsgebieden. Het programma biedt een uniek begrip van de gebieden van sportwetenschap en -techniek. Afgestudeerden verwerven de vaardigheden om nieuwe technologieën te ontwikkelen voor zowel het meten van sportprestaties als geavanceerde gezondheidszorg.

performance, music, sound

Sporttechnologie bij KTH

De tweejarige masteropleiding sporttechnologie biedt een interdisciplinaire achtergrond in sportwetenschap en -techniek. Dit biedt de beste voorwaarden om de juiste vragen te stellen en de meest opwindende antwoorden te vinden op het gebied van meting, simulatie en analyse van sportprestaties, gezondheid en medische zorg.

Technisch gezien richt Sports Technology zich op de meting, simulatie en bewegings- en prestatieanalyse. Het programma bestaat uit traditionele technische cursussen in elektrotechniek en mechanica om technische vaardigheden te bieden. Op het programma staan ook cursussen gericht op ondernemerschap, innovatie en design. Deze cursussen worden aangevuld met een cursus in sport en gezondheidswetenschappen, die wordt gelezen bij GIH. Een cursus fysiologie om de medische en wetenschappelijke breedte te bieden is inbegrepen. Het interdisciplinaire karakter van het programma zorgt voor vaardigheden in samenwerking en dialoog met verschillende groepen, evenals het vermogen om sociale, economische en milieukwesties aan te pakken.

Bij sporttechnologie wordt gekozen uit een uitgebreide selectie van beschikbare cursussen, gevolgd door een diplomaproject. Door middel van projectwerk worden kansen geboden om kennis te ontwikkelen bij het formuleren van doelstellingen en vragen, het zoeken naar wetenschappelijke literatuur en training waarbij werk zowel mondeling als schriftelijk wordt gepresenteerd. Deze projectwerken worden vaak gedaan in nauwe samenwerking met onderzoekers en bedrijven in het veld.

Na afronding van de opleiding kan de student verbeter- en ontwikkelingswerk op het gebied van sporttechnologie beïnvloeden en uitvoeren. De arbeidsmarkt bestaat voor een groot deel uit kleine ondernemingen, gespecialiseerd in specifieke producten, en het groeiende veld biedt ook goede mogelijkheden om een eigen bedrijf te starten. Het onderwijs biedt ook een goede basis voor onderzoeken op het gebied van technologie en gezondheid.

Dit is een tweejarig programma (120 ECTS-credits) dat in het Engels wordt gegeven. Afgestudeerden krijgen de graad van Master of Science. Het programma wordt gegeven op KTH Campus en KTH Flemingsberg in Stockholm door de School of Engineering Sciences in Chemistry, Biotechnology and Health (bij KTH ).

Behandelde onderwerpen

Sporttechnologie, sportwetenschap, biomechanica, elektrotechniek, mechanica, gezondheid en sportinstrumentatie, projectmanagement, ondernemerschap, innovatie en design.

Carrière

De arbeidsmarkt en de maatschappelijke behoeften van ingenieurs met kennis over het meten, simuleren en analyseren van menselijke bewegingen en prestaties zijn enorm. Dergelijke kennis biedt de voorwaarden voor het creëren van een duurzame samenleving, waar iedereen een gezond en waardevol leven kan leiden, ongeacht leeftijd en met verschillende fysieke en mentale aandoeningen. Ingenieurs met deze vaardigheden zijn vereist in verschillende sociale sectoren in sport, gezondheidszorg, revalidatie en in verschillende soorten technologiebedrijven.

De voorbeelden van technologiebedrijven met een duidelijk sportprofiel worden uitgebreid en worden nog langer. Enkele van de meest bekende bedrijven zijn Suunto, Precor, Sports Tracker, Garmin, Silva, Adidas en Nike. Wearables in de vorm van trainingsklokken, activiteitsmeters, camera's, etc. zijn een overzichtelijk productgamma waarin ingenieurs van onze masteropleiding de essentiële en noodzakelijke kennis kunnen inbrengen.

In Zweden is er een groeiend aantal bedrijven dat op dit gebied actief is. Racefox maakt bijvoorbeeld sportanalyse-apps voor skiërs en hardlopers, Qinematic die video-analyse van menselijke motorische vaardigheden ontwikkelt, en Challengize, dat prestatiemetingen gebruikt om uitdagingen te creëren om een gezonder dagelijks leven te inspireren en te motiveren.

De kennis die studenten via het programma opdoen, zal ook in veel andere contexten aantrekkelijk zijn. Alternatieve loopbaantrajecten na het afstuderen kunnen werkopdrachten in de ergonomie, het ontwerp van hulpmiddelen voor gehandicapten, de volksgezondheid, de gezondheidszorg, de computerspellenindustrie, VR / AR en voertuigveiligheid omvatten.

Na het afstuderen

Onderzoeks- en ontwikkelingsingenieur, projectmanager, analytisch onderzoek in gezondheid en sport, adviseur, promovendus.

"Ik denk dat het leven en studeren in een ander land en het omgaan met mensen van verschillende nationaliteiten en achtergronden je zowel professioneel als persoonlijk verbeteren."

Nicolo uit Italië

Duurzame ontwikkeling

Afgestudeerden van KTH hebben de kennis en tools om de samenleving in een duurzamere richting te brengen, aangezien duurzame ontwikkeling een integraal onderdeel is van alle programma's. De drie belangrijkste duurzame ontwikkelingsdoelen van de masteropleiding Sporttechnologie zijn:

 • 3 Goede gezondheid en welzijn
 • 4 Kwaliteitsonderwijs
 • 8 Waardig werk en economische groei

Het doel van het programma is het meten, simuleren en analyseren van menselijke bewegingen buiten een laboratorium, wat een noodzaak is om gezondheids-, welzijns- en medische zorgoplossingen buiten het ziekenhuis te bieden. Eveneens cruciaal in ergonomie om gevaren in de werkomgeving te detecteren.

Faculteit en onderzoek

Ons onderzoek binnen sporttechnologie is erop gericht atleten te helpen om:

 • meet hun prestaties op een meer gedetailleerde manier dan mogelijk is met alleen een stopwatch of een meetlint. Dit kan het meten van de kracht omvatten die wordt uitgeoefend door een kajakker tijdens een peddelslag, of de mechanische energie die een atleet verbruikt tijdens een run,
 • bereken de optimale prestatie. In elke sport zijn er veel geaccepteerde waarheden over hoe verschillende bewegingen moeten worden uitgevoerd. Onze taak is om deze waarheden te trotseren of te bevestigen door wiskundige modellen te gebruiken,
 • en om hun prestaties in realtime te zien. Dit gebeurt door middel van zogenaamde "augmented feedback"; een hardloper kan bijvoorbeeld audio-informatie ontvangen die beschrijft hoe de hardlooppas eruitziet.

Toelatingseisen

Om in aanmerking te komen voor het programma, moet je een bachelordiploma hebben behaald, de Engelse taal beheersen en voldoen aan de opleidingsspecifieke eisen.

Bachelor diploma

Een bachelordiploma, gelijk aan een Zweeds bachelordiploma, of gelijkwaardige academische kwalificaties van een internationaal erkende universiteit, is vereist. Studenten die langere technische opleidingen volgen en cursussen hebben afgerond die gelijkwaardig zijn aan een bachelordiploma, worden geval per geval bekeken.

Studenten in hun laatste jaar van een undergraduate-studie kunnen zich aanmelden en, indien gekwalificeerd, een voorwaardelijke acceptatie ontvangen. Deze aanvragers moeten een schriftelijke verklaring bijvoegen volgens de instructies van University Admissions. Studenten in het laatste jaar van een undergraduate-studie aan een Zweedse universiteit hoeven geen schriftelijke verklaring te overleggen om, indien gekwalificeerd, een voorwaardelijke toelating te krijgen. Wel moeten ze voor 1 februari 150 ECTS-studiepunten van de bacheloropleiding hebben behaald.

Kennis van het Engels

Engelse taalvaardigheid gelijk aan (de Zweedse bovenbouw) Engels cursus B / 6 is vereist. Aan het vereiste kan worden voldaan met een resultaat gelijk aan of hoger dan dat vermeld in de volgende internationaal erkende Engelse tests:

 • TOEFL Op papier gebaseerd: score van 4,5 (schaal 1-6) in schriftelijke test, een totaalscore van 575.
 • TOEFL ITP wordt niet geaccepteerd.
 • TOEFL iBT internet: Score van 20 (schaal 0-30) in schriftelijke test, een totale score van 90
 • IELTS Academic / IELTS UKVI: een minimum algemeen cijfer van 6,5, met geen sectie lager dan 5,5
 • Cambridge ESOL: Cambridge English: Advanced (CAE) Certificate in Advanced English of Cambridge English: Proficiency (CPE) (Certificate of Proficiency in English)
 • Michigan English Language Assessment Battery (MELAB): Minimale score van 90
 • De universiteit van Michigan, ECPE (examen voor het certificaat van bekwaamheid in het Engels)
 • Pearson PTE Academic: Score of 62 (writing 61)

Aan de taalvereiste kan ook worden voldaan door eerdere universitaire studies en studies op de middelbare school. Meer informatie over erkende Engelse tests, eerdere studies en vereiste documenten wordt verstrekt door University Admissions.

Specifieke eisen voor de masteropleiding Sporttechnologie

Een bachelordiploma van ten minste 180 ECTS-studiepunten in technische natuurkunde, elektrotechniek, informatica, wiskunde of gelijkwaardig. Cursussen in wiskunde, natuurkunde, informatica en elektronica die gelijk zijn aan ten minste 60 ECTS moeten in de opleiding worden opgenomen. De 60 ECTS moet bevatten:

 • Wiskunde, wat overeenkomt met ten minste 20 ECTS-credits.
 • Mechanica, overeenkomend met minimaal 9 ECTS-credits.
 • Computergebruik, wat overeenkomt met minimaal 14 ECTS-credits.
 • Elektronica, overeenkomend met ten minste 9 ECTS-credits.
Inschrijvingsdocumenten

Uw aanvraag is niet compleet zonder de vereiste ondersteunende documentatie. De volgende algemene en opleidingsspecifieke documenten moeten daarom in de aangegeven volgorde bij de aanvraag worden gevoegd:

Algemene documenten

 • Certificaten en diploma's van eerdere universitaire studies
 • Afschrift van voltooide vakken en cijfers die zijn opgenomen in je diploma
 • Bewijs van Engelse taalvaardigheid
 • Een kopie van uw paspoort inclusief persoonlijke gegevens en foto of andere identificatiedocumenten

Specifieke documenten voor de masteropleiding Sporttechnologie

 • Motivatiebrief inclusief een projectvoorstel
 • CV
 • Aanbevelingsbrieven
Laatst bijgewerkt op okt 2020

Over de school

KTH Royal Institute of Technology has served as one of Europe’s key centres of innovation and intellectual talent for almost two hundred years. Recognized as Sweden’s most prestigious technical univer ... Lees meer

KTH Royal Institute of Technology has served as one of Europe’s key centres of innovation and intellectual talent for almost two hundred years. Recognized as Sweden’s most prestigious technical university, KTH is also the country’s oldest and largest. With over 12,000 students and an international reputation for excellence, the university continues to nurture the world’s brightest minds, helping to shape the future. Lees Minder