Meester in polymeertechnologie

Algemeen

Lees meer over deze opleiding op de website van de instelling

Beschrijving van opleiding

Het gezamenlijke masterprogramma Nordic Five Tech in Polymer Technology biedt studenten de uitgebreide tools die nodig zijn om toekomstige materialen te ontwikkelen voor geavanceerde gezondheidszorg, energieproductie, groene verpakkingen, oppervlaktecoatings en vele andere toepassingen. Studenten studeren aan twee universiteiten, studeren af met een dubbele graad en verwerven uitgebreide vaardigheden in polymeertechnologie. Het programma maakt optimaal gebruik van de sterke punten en onderzoeksspecialisaties van elke universiteit.

agar, breeding ground, red

Studeer aan twee Noordse universiteiten

Het gezamenlijke masterprogramma in Polymer Technology is een samenwerking tussen de vijf toonaangevende technische universiteiten in de Scandinavische landen (Nordic Five Tech). Het programma biedt je een unieke kans om je diploma aan te passen op basis van je academische interesses. Je gaat studeren aan twee van de partneruniversiteiten, waarbij je elk een jaar doorbrengt. Je studeert af met één masterdiploma aan elk van de twee universiteiten. Nordic Five Tech is een strategische alliantie bestaande uit:

 • Aalto University in Finland
 • Chalmers University of Technology in Zweden (niet deelnemen aan dit programma)
 • Technische Universiteit van Denemarken
 • KTH Royal Institute of Technology in Zweden
 • Noorse Universiteit voor Wetenschap en Technologie

Polymeer technologie

Het programma biedt een solide basis in de chemie en fysica van organische materialen, evenals hun connectie met real-life toepassingen. Een breed scala aan cursussen en de keuze uit een van de vijf specialisatietrajecten stellen studenten in staat hun opleiding aan te passen en zich te concentreren op individuele interessegebieden.

Studenten leren over ontwerp, synthese, karakterisering, productie en ontwikkeling van polymere materialen gedurende de duur van het programma. De materialen die in het programma worden behandeld, zijn onder meer kunststoffen, rubber, composieten, papier, hout en andere biologische materialen. Studenten kunnen uitdagingen aangaan met betrekking tot de keuze van grondstoffen (hernieuwbaar versus fossiel), en de keuze van productieprocessen, materiaalcombinaties en fabricagemethoden. Er wordt grote nadruk gelegd op milieukwesties, zoals milieuvriendelijke materiaalproductie en de ontwikkeling van duurzame materialen.

Dit is een tweejarig programma (120 ECTS-credits) dat in het Engels wordt gegeven. Het eerste jaar omvat een breed scala aan onderwerpen die studenten een grondige kennis bieden van de grondbeginselen van polymeertechnologie en aanverwante gebieden. Het curriculum bevat ook selectieve cursussen om studenten voor te bereiden op het tweedejaars studietraject. Elke universiteit biedt één specialisatietraject aan dat is ontworpen om de kennis van studenten op een specifiek gebied te verdiepen. De tracks zijn:

 • Biomaterial Science (Aalto University)
 • Polymer Engineering (Technische Universiteit van Denemarken)
 • Macromoleculaire materialen ( KTH Royal Institute of Technology )
 • Industriële processen (Noorse Universiteit voor Wetenschap en Technologie)

Bij je aanmelding voor de opleiding voeg je een samenvattingsblad toe waarin je je studietraject aangeeft en specificeert aan welke universiteiten je gaat deelnemen conform de mobiliteitsregeling.

Degree-project

Het afstudeerproject wordt uitgevoerd in de laatste periode van het tweede jaar van de opleiding. Het afstudeerproject wordt dus uitgevoerd aan de tweedejaars universiteit in een onderzoeksgroep of als een project in de industrie. Het proefschrift moet een synthese zijn van de kennis en competenties die zijn opgedaan in de drie voorgaande termen. De scriptie wordt begeleid in samenwerking met de faculteit van de eerste- en tweedejaars universiteit van de student. De resultaten worden gepresenteerd als een schriftelijk rapport en volgens de regels van de eerste- en tweedejaars universiteit.

Eerder uitgevoerde afstudeerprojecten hebben betrekking op onderwerpen als het ontwerp van biobased vervangers voor standaardplastieken of kleefstoffen, steigerbouw voor toepassingen in de regeneratieve geneeskunde, evaluatie van de langetermijneigenschappen van kunststoffen, inzicht in vezelzwelling en evaluatie van het effect van vezelbehandelingen op oa antibacteriële eigenschappen.

Behandelde onderwerpen

Polymeersynthese, polymeerfysica, vezeltechnologie, pulp- en papiertechnologie, biomedische materialen en materialen voor duurzame toepassingen.

Mate

Afgestudeerden van het programma ontvangen twee graden, één van elk van de twee universiteiten. De twee diploma's worden aangevuld met een bijlage waarin het consortium en het programma worden beschreven. De titels op de diploma's zijn:

 • Aalto University: Master of Science (Technology) (120 studiepunten)
 • Technische Universiteit van Denemarken: Master of Science in Engineering (120 studiepunten)
 • KTH Royal Institute of Technology : Master of Science (120 studiepunten)
 • Norwegian University of Science and Technology: Master of Science (120 studiepunten)

Carrière

Carrièremogelijkheden voor studenten van dit programma zijn breed en internationaal. Geavanceerde vaardigheden in zowel vezel- als polymeertechnologie gecombineerd met een duidelijke focus op het milieu vormen een uitstekende basis voor verschillende carrières in de industrie, overheidsinstanties en de academische wereld en afgestudeerden van het masterprogramma zijn zeer aantrekkelijk voor veel verschillende industrieën, zoals de papier- en bosindustrie, kunststoffen , medische technologie, farmaceutische, coating- en lijm- en verpakkingsindustrie. Materiële expertise is ook nodig in veel andere sectoren, variërend van transport tot elektronica.

De behoefte aan afgestudeerden met de competentie die het programma biedt, zal uitstekend blijven en zal naar verwachting in de toekomst toenemen.

Na het afstuderen

Projectleiders voor ontwikkeling en productie, onderzoeks- en ontwikkelingsingenieurs, kwaliteitsbewakingsingenieurs, consultants, projectmanagers, promovendi, productspecialisten of procesingenieurs.

"Ik heb het gevoel dat ik een veel meer gespecialiseerde opleiding krijg op het gebied van polymeren, omdat ik kan kiezen uit twee universiteiten. De cursussen die ze aanbieden bij DTU in Denemarken en bij KTH in Stockholm zijn niet hetzelfde, je krijgt" het beste van twee werelden ”."

Signe uit Denemarken

Duurzame ontwikkeling

Afgestudeerden van KTH hebben de kennis en tools om de samenleving in een duurzamere richting te brengen, aangezien duurzame ontwikkeling een integraal onderdeel is van alle programma's. De drie belangrijkste doelstellingen voor duurzame ontwikkeling die door het masterprogramma in polymeertechnologie worden aangepakt, zijn:

 • 3 Goede gezondheid en welzijn
 • 9 Industrie, innovatie en infrastructuur
 • 12 Verantwoorde consumptie en productie

Studenten in het programma leren hoe ze milieuvriendelijke materialen kunnen onderzoeken, ontwerpen en produceren die veel synthetische materialen zullen vervangen die momenteel in de samenleving worden aangetroffen. Weefsels op basis van nanocellulose kunnen bijvoorbeeld veel textielmaterialen op synthetische basis vervangen. Als zodanig zal het bijdragen aan een gifvrije samenleving de gezondheid en het welzijn van de mensheid verbeteren.

Studenten in het programma leren hoe ze veerkrachtige materialen kunnen bouwen voor gebruik in infrastructuur (bijvoorbeeld composieten, thermoplasten en geformuleerde producten). Studenten leren ook hoe ze inclusieve en duurzame industrialisatie kunnen bevorderen door milieuvriendelijke materialen te ontwikkelen die innovaties in de ontwikkeling van industriële materialen bevorderen.

Bij een studie in vezel- en polymeertechnologie gaat het natuurlijk om verantwoord materiaalgebruik en duurzame productie. Dit heeft met name betrekking op de ontwikkeling van nieuwe materialen met superieure eigenschappen, wat leidt tot een lager verbruik van materialen, een langere levensduur en overwegingen van end-of-life scenario's voor materialen.

Faculteit en onderzoek

Alle aangesloten universiteiten van de Nordic Five Tech-alliantie zijn toonaangevend op het gebied van Chemical Engineering. In de 2019 NTU Chemical Engineering-ranglijst staan vier van de vijf universiteiten in de top 100 van de wereld en in de gelijkwaardige QS Subject Ranking maken vier van de vijf universiteiten de top 50 in Europa.

Toelatingseisen

Om in aanmerking te komen voor het programma, moet je een bachelordiploma hebben behaald, de Engelse taal beheersen en voldoen aan de opleidingsspecifieke eisen.

Bachelor diploma

Een bachelordiploma, gelijk aan een Zweeds bachelordiploma, of gelijkwaardige academische kwalificaties van een internationaal erkende universiteit, is vereist. Studenten die langere technische opleidingen volgen en cursussen hebben afgerond die gelijkwaardig zijn aan een bachelordiploma, worden geval per geval bekeken.

Studenten in hun laatste jaar van een undergraduate-studie kunnen zich aanmelden en, indien gekwalificeerd, een voorwaardelijke acceptatie ontvangen. Deze aanvragers moeten een schriftelijke verklaring bijvoegen volgens de instructies van University Admissions. Studenten in het laatste jaar van een undergraduate-studie aan een Zweedse universiteit hoeven geen schriftelijke verklaring te overleggen om, indien gekwalificeerd, een voorwaardelijke toelating te krijgen. Wel moeten ze voor 1 februari 150 ECTS-studiepunten van de bacheloropleiding hebben behaald.

Kennis van het Engels

Engelse taalvaardigheid gelijk aan (de Zweedse bovenbouw) Engels cursus B / 6 is vereist. Aan het vereiste kan worden voldaan met een resultaat gelijk aan of hoger dan dat vermeld in de volgende internationaal erkende Engelse tests:

 • TOEFL Op papier gebaseerd: score van 4,5 (schaal 1-6) in schriftelijke test, een totaalscore van 575.
 • TOEFL ITP wordt niet geaccepteerd.
 • TOEFL iBT internet: Score van 20 (schaal 0-30) in schriftelijke test, een totale score van 90
 • IELTS Academic / IELTS UKVI: een minimum algemeen cijfer van 6,5, met geen sectie lager dan 5,5
 • Cambridge ESOL: Cambridge English: Advanced (CAE) Certificate in Advanced English of Cambridge English: Proficiency (CPE) (Certificate of Proficiency in English)
 • Michigan English Language Assessment Battery (MELAB): Minimale score van 90
 • De universiteit van Michigan, ECPE (examen voor het certificaat van bekwaamheid in het Engels)
 • Pearson PTE Academic: Score of 62 (writing 61)

Aan de taalvereiste kan ook worden voldaan door eerdere universitaire studies en studies op de middelbare school. Meer informatie over erkende Engelse tests, eerdere studies en vereiste documenten wordt verstrekt door University Admissions.

Specifieke eisen voor de masteropleiding Polymer Technology

Een bachelordiploma, overeenkomend met ten minste 180 studiepunten, in scheikunde of een nauw verwant vak, inclusief cursussen in:

 • Scheikunde of een nauw verwant onderwerp dat overeenkomt met ten minste 50 studiepunten.
 • Wiskunde, numerieke analyse en informatica die overeenkomen met ten minste 20 studiepunten.

Houd er rekening mee dat de volgende TOEFL-testscore-eisen specifiek zijn voor de masteropleiding Macromolecular Materials, track Polymer Technology:

 • Op papier gebaseerd: 580 (geschreven sectie cijfer 4,5)
 • Internet-gebaseerde test: 92 (schriftelijke sectie rang 22)
Inschrijvingsdocumenten

Uw aanvraag is niet compleet zonder de vereiste ondersteunende documentatie. De volgende algemene en opleidingsspecifieke documenten moeten daarom in de aangegeven volgorde bij de aanvraag worden gevoegd:

Algemene documenten

 • Certificaten en diploma's van eerdere universitaire studies
 • Afschrift van voltooide vakken en cijfers die zijn opgenomen in je diploma
 • Bewijs van Engelse taalvaardigheid
 • Een kopie van uw paspoort inclusief persoonlijke gegevens en foto of andere identificatiedocumenten

Specifieke documenten voor de masteropleiding Polymer Technology

 • Curriculum vitae
 • Motivatiebrief
 • Eventuele relevante werkervaring
 • N5PolTech Samenvattingsblad 2021
Laatst bijgewerkt op okt 2020

Over de school

KTH Royal Institute of Technology has served as one of Europe’s key centres of innovation and intellectual talent for almost two hundred years. Recognized as Sweden’s most prestigious technical univer ... Lees meer

KTH Royal Institute of Technology has served as one of Europe’s key centres of innovation and intellectual talent for almost two hundred years. Recognized as Sweden’s most prestigious technical university, KTH is also the country’s oldest and largest. With over 12,000 students and an international reputation for excellence, the university continues to nurture the world’s brightest minds, helping to shape the future. Lees Minder