Meester in maatschappelijke veerkracht

Algemeen

Beschrijving van opleiding

Hoe gaat de samenleving om met complexe mondiale problemen zoals veroudering en migratie? Hoe stuiteren communities terug na tragische gebeurtenissen? Welke rol spelen sociale media in politieke polarisatie? Hoe kan het analyseren van gegevens ons helpen oplossingen te vinden? Wat zijn de ethische zorgen bij mijnbouwgegevens?

Dit zijn grote vragen die grote antwoorden vereisen. Het tweejarige onderzoeksmaster in Societal Resilience identificeert, onderzoekt en ontwikkelt oplossingen voor brede maatschappelijke vraagstukken, met behulp van kwalitatieve en kwantitatieve methoden om grote en kleine gegevens te analyseren. Het is echt een multidisciplinaire en multi-methodologische benadering van de meest dringende uitdagingen van de samenleving. En om die reden zal het aantrekkelijk zijn voor studenten met een breed scala aan achtergronden. Door dit masterdiploma te halen, ben je klaar voor elke carrière waarbij je in teams moet werken om problemen te analyseren en oplossingen te bieden met behulp van gegevens: of dat nu is in de academische wereld, het overheidsbeleid, de non-profitsector of het bedrijfsleven.

Studieprogramma

Het Societal Resilience Master-programma is opzettelijk breed: vier belangrijke thematische onderwerpen (zie hieronder) worden behandeld met een verscheidenheid aan gegevensanalysemethoden, zoals geavanceerde datamining-algoritmen, schraaptools om gegevens te verzamelen, kwalitatieve en computationele tekstanalyse en online netwerkanalyse . Tegelijkertijd ontwikkel je communicatie-, zelfreflectie- en projectmanagementvaardigheden om te kunnen samenwerken in multidisciplinaire teams, die allemaal zeer waardevol zullen zijn op de arbeidsmarkt.

Om het op te splitsen:

 • Je begint met het bekijken van de bredere reikwijdte van maatschappelijke problemen en de fundamenten die de samenleving heeft gebouwd om er veerkrachtig voor te zijn.
 • U kiest vervolgens twee van de vier thema's van het Institute of Societal Resilience:
  1. Diversiteit en inclusieve gemeenschappen;
  2. Dynamiek van onderlinge verbondenheid;
  3. Zorg en welzijn;
  4. Hervorming van het bestuur.
 • Tegelijkertijd leert u kwalitatieve en kwantitatieve methoden voor het analyseren van zowel big als small data.
 • Tegen het einde van je eerste jaar zul je een onderzoeksvoorstel schrijven - een goede praktijk als je in de toekomst financiering voor een PhD-programma wilt aanvragen.
 • In de eerste helft van je tweede jaar loop je stage - bij een bedrijf waarvan je werk interessant is of bij een academische instelling.
 • In de tweede helft van je tweede jaar schrijf je je masterproef, die mogelijk kan worden gepubliceerd.
 • Gedurende het programma werk je in multidisciplinaire teams en leer je van je collega's.

Waarom VU Amsterdam ?

 • Je bent op weg om de onderzoeker van de toekomst te worden - iemand die de nieuwste datatechnieken gebruikt om de sociale uitdagingen van morgen op te lossen.
 • Het is een unieke propositie: terwijl andere computationele sociale wetenschapsprogramma's zich meer richten op gegevensmethodologieën, past Societal Resilience deze methoden toe op echte problemen.
 • Elke thematische cursus wordt mede gegeven door sociale wetenschappers met verschillende achtergronden - de diversiteitscursus wordt bijvoorbeeld geleid door een antropoloog en een kwantitatieve socioloog.
 • Amsterdam als stad - en Nederland als land - is de thuisbasis van een groot aantal internationale bedrijven en onderzoeksinstituten. Een geweldige plek om te beginnen voor je stage - en je carrière.
 • VU Amsterdam heeft een reputatie voor onderzoeksintegriteit, wat betekent dat het programma ook het ethische perspectief op big data bestrijkt.

Carriere vooruitzichten

Wat kunt u doen met maatschappelijke veerkracht?
De vaardigheidstraining die u tijdens het programma krijgt, bevordert uw vermogen om in multidisciplinaire teams aan gegevensintensieve onderzoeksprojecten te werken. Je leert hoe je kunt communiceren met collega's die gespecialiseerd zijn in bepaalde onderwerpen en hoe je de juiste vragen kunt stellen als het gaat om het verzamelen van gegevens.

Waar kun je beginnen?
Een master's degree in Societal Resilience zal je helpen je opties te begrijpen voor wat er komt - het programma biedt om de twee weken gastcolleges door sprekers uit het bedrijfsleven, NGO's, overheidsdiensten en meer.

Kun je meteen de zakenwereld in?
Ja. Veel grote bedrijven verzamelen enorme hoeveelheden gegevens, maar hun begrip van wat te doen met die gegevens is beperkt. Er is een duidelijke behoefte aan bedrijfsanalisten met ervaring in het minen van big data voor verschillende doeleinden.

Welke verdere studies kun je volgen?
Een masterprogramma in Societal Resilience is ook een prima startpunt voor een doctoraat. Je onderzoeksvoorstel en masterproef zullen een goede voorbereiding zijn voor zowel je promotieonderwerp als het aanvragen van financiering.

TOELATINGSVEREISTEN EN AANVRAAG voor internationale studenten

De Research Master in Societal Resilience is een selectief programma. Selectie is gebaseerd op academische resultaten, de relevantie van je vooropleiding, kennis van (sociale wetenschappen) onderzoeksmethodologie, motivatie, werkervaring, eerder geschreven academisch werk en contactinformatie van 2 referenties.

Om toegang te krijgen tot de masteropleiding, moet je een bachelordiploma hebben behaald aan een onderzoeksuniversiteit in sociale of gedragswetenschappen, aangevuld met een GPA van minimaal 7,5 (Nederlands beoordelingssysteem) of het internationale equivalent. Je kunt ook solliciteren met een diploma op andere gebieden, zoals wiskunde, informatica, econometrie, operationeel onderzoek, computerlinguïstiek, digitale geesteswetenschappen, aardrijkskunde of psychologie, als je een duidelijke interesse hebt in sociale kwesties.

Registratie procedure
1. De inschrijving voor de masteropleiding in Studielink is geopend van 1 oktober tot uiterlijk 31 mei. Bekijk hier je deadlines.
2. Na registratie in Studielink ontvang je inloggegevens voor VUnet.
3. Voeg de volgende documenten toe aan uw applicatie in VUnet:

 • Hervat
 • Motivatiebrief (buitenschoolse activiteiten zoals vrijwilligerswerk zijn een voordeel)
 • Scan van geverifieerde (voorlopige) cijferlijst
 • Relevante vakbeschrijvingen van je bacheloropleiding en de literatuurlijst
 • Scriptie
 • Contactinformatie van 2 referenties. Een daarvan kan niet-academisch zijn. U hoeft geen aanbevelingsbrieven te verzenden.

4. Voltooi uw aanvraag in VUnet en regel de betaling van de aanvraagkosten.
5. Nadat uw aanvraag is verwerkt en beoordeeld, ontvangt u een kennisgeving over uw ontvankelijkheid.
6. Regel de betaling van het collegegeld en voltooi je inschrijving uiterlijk vóór 31 augustus.

Meer informatie over de registratieprocedure, deadlines en aanvraagkosten.

Let op: alle studenten moeten voldoen aan de Engelse taalvereisten voordat ze aan de master beginnen.

Voor aanvang van het programma ontvang je praktische informatie over het starten van je studie

Overzicht maatschappelijke veerkracht (onderzoek)

 • Voertaal: Engels
 • Duur: 2 jaar
 • Aanmelddeadline: 1 juni voor Nederlandse en EU-studenten. 1 april voor niet-EU-studenten.
 • Startdatum: 1 september
 • Type onderzoek: voltijds
 • Interessegebied: gedrags- en sociale wetenschappen
Laatst bijgewerkt op okt 2020

Over de school

Vrije Universiteit Amsterdam is an internationally renowned research university founded in 1880. The university offers over 150 English taught programmes at Bachelor’s, Master’s and PhD level to over ... Lees meer

Vrije Universiteit Amsterdam is an internationally renowned research university founded in 1880. The university offers over 150 English taught programmes at Bachelor’s, Master’s and PhD level to over 26,000 students from all over the world. Students and staff of 122 nationalities create a dynamic international academic community. The University distinguishes itself in research and education through four interdisciplinary themes: Human Health and Life Sciences, Science for Sustainability, Connected World and Governance for Society. Curious about student life at VU Amsterdam? Click here to ask our International Student Ambassadors. Lees Minder