De master Organisatiecommunicatie en Digitale Innovatie is een universitaire opleiding op de afdeling Communicatie, onderverdeeld in de Communicatie des organisaties. Het bestaat uit leraar-onderzoekers en professionele docenten en biedt de mogelijkheid om vaardigheden te ontwikkelen met betrekking tot het analyseren en implementeren van informatie- en communicatiestrategieën vanuit organisatorische, media-, sociale en technische invalshoeken. Het wordt ondersteund door het PREFics-laboratorium van de Universiteit van Rennes 2.
De cursus Organisatiecommunicatie en digitale innovatie is bedoeld om communicatieprofessionals op te leiden voor organisaties die leidinggevende posities kunnen bekleden in verschillende soorten structuren: bedrijven, communicatieadvies- en dienstverleningsbureaus, lokale autoriteiten, associatieve, culturele en medisch-sociale sector. De training is gericht op het verwerven van analytische en diagnostische capaciteiten van de organisatorische omgevingen waar de missies zullen worden uitgevoerd en het vermogen om deze diagnoses te vertalen in aanbevelingen, argumentatieve strategieën en operationele acties. De training is ook bedoeld om professionals op te leiden om de evolutie van organisatievormen in de context van digitale transformatie te ondersteunen.
Knowhow en vaardigheden:
- Analyse van sociale, technische, organisatorische en media-informatiesystemen;
- Analyseer de context en de uitdagingen van communicatie voor een organisatie;
- Audit de communicatieapparatuur;
- Selecteer en geef prioriteit aan media en sociale netwerken;
- Communicatiestrategieën ontwikkelen;
- Analyseer de dynamiek van innovatie;
- Analyseren en ondersteunen van het gebruik van digitale machines en informatiesystemen;
- Analyseer, implementeer en ondersteun logica van communicatie, samenwerking en coördinatie van acties;
- Ondersteuning van verandering;
- Pilot digitale projecten;
- Analyseer de evolutie van organisatievormen in de digitale context.
De vermelding "Communicatie van organisaties" is zeer nauw verbonden met twee andere vermeldingen van de afdeling Communicatie: "Publieke en politieke communicatie" en "Informatie en communicatie." De fundamentele en methodologische onderwijseenheden van de drie termen worden over de twee jaar gebundeld om een basis van kennis, methoden en transversale vaardigheden te bieden op het gebied van menselijke en sociale wetenschappen die nuttig zijn voor de informatie- en sociale wetenschappen. Communicatie: epistemologie van informatie en communicatie, maatschappelijke vraagstukken van digitale technologie, sociologie, semiologie, interculturele communicatie, audiovisuele methodologieën voor het analyseren van activiteit, initiatie in onderzoek.
Beroepsintegratie:
De openingen waarop de cursus gericht is, hebben betrekking op professionele informatie- en communicatietechniek: bedrijfsleven, industrie en diensten, verenigingen, sociale en solidaire economie, publieke sector, agentschappensector. Kandidaten voor de cursus zijn met name bedoeld om leidinggevende functies te vinden als:
- Directeuren, directeuren, communicatiemanagers,
- Communicatiemedewerkers,
- PR-functionarissen,
- Persattaché (s),
- Verantwoordelijk voor organisatieveranderingen in de digitale context,
- Consultants in organisatie en communicatie (freelance of in agency),
- Community manager,
- Makers, zakelijke makers.
Dit omvat het opleiden van algemene informatie- en communicatieprofessionals die in staat zijn de verantwoordelijkheid voor de informatie- en communicatiedienst van een organisatie op zich te nemen. Deze masteropleiding, ondersteund door het PREFICS-laboratorium, maakt het ook mogelijk om te overwegen om een doctoraatsproefschrift te volgen.