Master of Science in de natuurkunde

Algemeen

Lees meer over dit programma op de website van de school

Beschrijving van opleiding

De studenten van onze masteropleiding profiteren van een uitzonderlijk breed scala aan onderzoeksmogelijkheden, waardoor ze kunnen kiezen uit meer dan 50 onderzoeksgroepen. Tijdens de masteropleiding genieten onze studenten van een aantal unieke programma's die worden aangeboden door de MAINZ School of Excellence (Materiaalkunde in Mainz), de PRISMA Cluster of Excellence (Precisiefysica, Fundamentele Interacties en Structuur van de Materie), het Onderzoek Trainingsgroep en het nabijgelegen Max Planck Instituut voor Chemie en Polymeren Onderzoek.

Hoewel ons Physics-programma internationaal wordt erkend vanwege hun sterke focus op onderzoek, biedt de uitstekende student-tot-faculteitsverhouding lezingen over een opmerkelijk breed scala van onderwerpen.

De exacte inhoud van het programma hangt af van de gekozen gespecialiseerde onderwerpen. Hieronder vindt u meer gedetailleerde informatie.

Ons programma is volledig in het Engels gedoceerd.

cursus details

De eerste twee semesters zijn bedoeld om kennis en inzicht te vergroten en zich te specialiseren in twee of meer gebieden van de natuurkunde. Gedurende deze tijd krijgen studenten nieuwe inzichten in de experimentele en theoretische fysica met colleges en begeleidende oefeningen. Ze nemen ook deel aan twee seminars, twee geavanceerde labcursussen en twee gespecialiseerde lezingen, zodat ze zich kunnen concentreren op onderwerpen van hun keuze. De cursussen voor de gekozen minor worden ook in de eerste twee semesters gevolgd (specialisatiefase).

Tijdens het derde semester volgen de studenten twee seminars die hen voorzien van de gespecialiseerde kennis en verschillende methoden die vereist zijn voor de masterproef. De masterproef en het afsluitend mondeling examen staan gepland voor het vierde semester (onderzoeksperiode).

Carriere vooruitzichten

Het Master-programma in de natuurkunde bereidt je voor op een carrière in een breed scala van banen. Over het algemeen profiteren afgestudeerden in natuurkunde van de groeiende behoefte aan Duitse en internationale werkgevers voor meer deskundigen op het gebied van technologie en computergebruik. De Johannes Gutenberg Universiteit is gevestigd in een van de sterkste industriële centra in Duitsland met meerdere technologische, chemische en farmaceutische bedrijven in de directe omgeving, wat zorgt voor goede kansen op werk en optimaal netwerken.

Kosten / Funding

Collegegeld per semester in euro: Geen

Bijdrage semester: ongeveer € 320 per semester. De prijs is inclusief een semester-ticket voor het openbaar vervoer in het metropoolgebied Rijn-Main en korting bij de cafetaria's van de universiteit.

Kosten van levensonderhoud: ongeveer € 800 per maand voor huur, eten en persoonlijke uitgaven, afhankelijk van persoonlijke voorkeuren.

Toelatingseisen

Academische toelatingsvoorwaarden

Aanvragers zijn verplicht om een bachelordiploma in natuurkunde te bewijzen met een minimum cijfer van 2,5 (goed) of een gelijkwaardig einddiploma van een universiteit in Duitsland of in het buitenland. We hebben de gelijkwaardigheid van minstens nodig

 • 30 studiepunten in de experimentele natuurkunde,
 • 19 studiepunten in laboratoriumwerk,
 • 25 studiepunten in de theoretische natuurkunde,
 • 23 studiepunten in geavanceerde wiskunde en berekeningsmethoden, evenals
 • 9 studiepunten voor een schriftelijke bachelorscriptie.

(Merk op dat ons driejarige BSc-programma overeenkomt met 180 studiepunten)

Kandidaten met een cijfer lager dan 2,5 kunnen een selectiegesprek aanvragen. Daarnaast kunnen aanvragers een selectiegesprek aanvragen als ten minste 80% van de hierboven vermelde studiepunten zijn behaald of als de aanvrager geen bachelorscriptie heeft geschreven. Vereisten om de verworvenheden van een buitenlandse universiteit aan te vullen, kunnen worden opgelegd. Om te worden toegelaten tot de masteropleiding mogen deze eisen niet meer bedragen dan 27 studiepunten en moeten deze worden behaald in het eerste jaar van de masteropleiding.

Taalvereisten

Kandidaten moeten een bewijs van Engelse taalvaardigheid leveren. Er zijn verschillende manieren om dit te doen.

 1. Middelbareschooldiploma / secundair schoolverlatencertificaat van een Engelssprekende instelling.
 2. Universitair diploma in een studieprogramma in het Engels.
 3. Duitse Abitur met passende Engelse cursussen.
 4. Eerste certificaat in het Engels (University of Cambridge ESOL-examens) of hoger niveau (Advanced (CAE) of Proficiency (CPE)).
 5. IELTS (International English Language Testing System) met een resultaat van 5.5 of hoger.
 6. TOEFL (test van het Engels als vreemde taal) met als resultaat 213 (computergebaseerde test (CBT)) of 79 (internetgebaseerde test (IBT)) of 550 (papieren test (PBT)).
 7. Telc Engels B2.

Een vrijstelling is mogelijk voor moedertaalsprekers.

De testdatum mag op het moment van de aanvraag niet ouder zijn dan drie jaar.

Deadline voor aanmelding

 • 1 september voor het volgende wintersemester.
 • 1 maart voor het volgende semester van de zomer.

Aanvraag indienen bij

Zie: https://www.studying.uni-mainz.de/online-application/

Laatst bijgewerkt op mrt 2020

Keystone studiebeurs

Ontdek de mogelijkheden die onze studiebeurs u kan bieden

Over de school

With around 31,500 students from over 120 nations, Johannes Gutenberg University Mainz (JGU) is one of the largest and most diverse universities in Germany. JGU unites almost all academic disciplines ... Lees meer

With around 31,500 students from over 120 nations, Johannes Gutenberg University Mainz (JGU) is one of the largest and most diverse universities in Germany. JGU unites almost all academic disciplines under one roof with its University Medical Center, the Mainz Academy of Fine Arts, the Mainz School of Music, and the Faculty of Translation Studies, Linguistics and Cultural Studies in Germersheim. In over 150 institutes and clinics, 4,400 academics, 560 of whom are professors, teach and carry out research. With 75 fields of study and more than 260-degree courses, JGU offers an extraordinarily broad range of courses. Lees Minder
Mainz , Germersheim + 1 Meer Minder
Ga naar de website van de school