Master of Science in Meteorology

Algemeen

Lees meer over dit programma op de website van de school

Beschrijving van opleiding

111835_Met.png

De studenten van onze masteropleiding profiteren van een uitzonderlijk breed scala aan onderzoeksmogelijkheden, waardoor ze een keuze hebben uit vijf onderzoeksgroepen die verschillende gebieden bestrijken uit de theoretische en experimentele meteorologie. Tijdens de masteropleiding genieten onze studenten van een aantal unieke programma's die worden aangeboden door de "Sonderforschungsbereich" (speciale onderzoeksgroep) "Waves to Weather", de Research Training Group en het nabijgelegen Max Planck Instituut voor Chemie en Polymeren Onderzoek .

Hoewel ons programma voor atmosferische fysica internationaal erkend wordt vanwege de sterke focus op onderzoek, biedt de uitstekende student-tot-faculteitsverhouding lezingen over een opmerkelijk breed scala van onderwerpen. Deze omvatten de velden van atmosferische dynamiek, sporengasdynamica, atmosferische chemie, straling en remote sensing en modellering in het algemeen.

Ons programma is volledig in het Engels gedoceerd.

cursus details

De eerste twee semesters zijn gewijd aan geavanceerde kennis en begrip, alsmede aan een specialisatie op het gebied van meteorologie. Gedurende deze tijd krijgen studenten nieuwe inzichten in experimentele en theoretische meteorologie met lezingen en begeleidende oefeningen. Ze nemen ook deel aan één seminar, twee geavanceerde labcursussen, één excursie en drie gespecialiseerde lezingen over actuele onderwerpen van atmosferisch onderzoek, zodat ze zich kunnen concentreren op onderwerpen van hun keuze. De cursussen voor de gekozen minor worden ook in de eerste twee semesters afgenomen.

Tijdens het derde semester, studenten verwerven gespecialiseerde kennis en verschillende methoden die nodig zijn voor de masterproef. De masterproef en het afsluitend mondeling examen staan gepland voor het vierde semester.

Carriere vooruitzichten

Het Master-programma "Meteorologie" bereidt je voor op een carrière in een breed scala aan vacatures. De onderstaande lijst geeft inzicht in de verschillende kansen op interessante werkgelegenheid, niet alleen met een achtergrond die direct verband houdt met weer, maar ook met industrie, media, openbaar bestuur en meer.

 • Duitse weerdienst (DWD), verdere publieke en private weersdiensten.
 • Weer en media: een carrière in mediabedrijven zoals radio- of tv-stations.
 • Industriebanen: de fundamentele wetenschappelijke opleiding van meteorologen stelt velen van hen in staat werk te vinden op het gebied van de chemische industrie, lucht- en ruimtevaart, scheepvaart, automobielontwikkeling, verbrandingstechnologieën, apotheek en meer.
 • Verzekeringsmaatschappijen: Meteorologen leiden aansprakelijkheidsberekening en risicobeoordeling voor zwaar weer in een veranderend klimaat.
 • Administratie en openbare planning: beheer van schone lucht of milieubescherming, bijvoorbeeld als adviseur tijdens stadsplanning.
 • Wetenschappelijke loopbaan.

Kosten / Funding

Collegegeld per semester in euro: geen

Bijdrage semester: ongeveer € 320 per semester. De prijs is inclusief een semester-ticket voor het openbaar vervoer in het metropoolgebied Rijn-Main en korting bij de cafetaria's van de universiteit.

Kosten van levensonderhoud: ongeveer € 800 per maand voor huur, eten en persoonlijke uitgaven, afhankelijk van persoonlijke voorkeuren.

Toelatingseisen

Academische toelatingsvoorwaarden

Aanvragers zijn verplicht om het bewijs van een bachelordiploma in Meteorology te leveren met een minimum cijfer van 3,0 (voldoende) of een gelijkwaardig einddiploma van een universiteit in Duitsland of in het buitenland. Kandidaten met een cijfer lager dan 3,0 kunnen een selectiegesprek aanvragen.

Taalvereisten

Kandidaten moeten een bewijs van Engelse taalvaardigheid leveren. Er zijn verschillende manieren om dit te doen.

 1. Middelbareschooldiploma / secundair schoolverlatencertificaat van een Engelssprekende instelling.
 2. Universitair diploma in een studieprogramma in het Engels.
 3. Duitse Abitur met passende Engelse cursussen.
 4. Eerste certificaat in het Engels (University of Cambridge ESOL-examens) of hoger niveau (Advanced (CAE) of Proficiency (CPE)).
 5. IELTS (International English Language Testing System) met een resultaat van 5.5 of hoger.
 6. TOEFL (test van het Engels als vreemde taal) met als resultaat 213 (computergebaseerde test (CBT)) of 79 (internetgebaseerde test (IBT)) of 550 (papieren test (PBT)).
 7. Telc Engels B2.

Een vrijstelling is mogelijk voor moedertaalsprekers.

De testdatum mag op het moment van de aanvraag niet ouder zijn dan drie jaar.

Deadline voor aanmelding

 • 1 september voor het volgende wintersemester
 • 1 maart voor het volgende semester van de zomer

Aanvraag indienen bij

Zie: https://www.studying.uni-mainz.de/online-application/

Laatst bijgewerkt op mrt 2020

Over de school

With around 31,500 students from over 120 nations, Johannes Gutenberg University Mainz (JGU) is one of the largest and most diverse universities in Germany. JGU unites almost all academic disciplines ... Lees meer

With around 31,500 students from over 120 nations, Johannes Gutenberg University Mainz (JGU) is one of the largest and most diverse universities in Germany. JGU unites almost all academic disciplines under one roof with its University Medical Center, the Mainz Academy of Fine Arts, the Mainz School of Music, and the Faculty of Translation Studies, Linguistics and Cultural Studies in Germersheim. In over 150 institutes and clinics, 4,400 academics, 560 of whom are professors, teach and carry out research. With 75 fields of study and more than 260-degree courses, JGU offers an extraordinarily broad range of courses. Lees Minder
Mainz , Germersheim + 1 Meer Minder
Ga naar de website van de school