Master of Science in Engineering (werktuigbouwkunde en lichtgewicht constructie)

Algemeen

Beschrijving van opleiding

Masterprogramma "Werktuigbouwkunde en lichtgewicht constructie"

Centrale technologie van de toekomst

Lichtgewicht constructie wordt beschouwd als de centrale technologie van de toekomst: in voertuigtechnologie, ruimtevaarttechnologie, energietechnologie, architectuur, medische technologie en zelfs elektronica. In tijden van schaarse middelen, klimaatverandering en de noodzakelijke reductie van CO2-uitstoot en de verhoging van de efficiëntie van machines en fabrieken is speciale knowhow vereist. Dit wordt aangeboden in het masterprogramma "Werktuigbouwkunde - lichtgewicht constructie" - geleid door het motto "groen, veilig, comfortabel", dat in de loop van de studies wordt geschreven.

Projectmatig leren

De inhoud van het onderzoek is gevarieerd en strekt zich uit van gebieden zoals Generative Design en Bionic Design tot composietmaterialen (Composite Materials) tot Additive Manufacturing. De studenten leren de belangrijkste moderne productietechnologieën tot 3D-printen kennen. Simulatie-ondersteunde constructie in combinatie is een speciale competentie focus op de opleiding, die studenten verwerven in praktijkgerichte cursussen. Het programmaontwerp is gebaseerd op projectmatig leren om de theoretische kennis op de best mogelijke manier te combineren met de praktische vaardigheden.

Een bijna-realiteitsvoorbereiding voor de praktijk omvat ook het omgaan met de ontwikkeling van prototypes, die een belangrijk onderdeel vormen van de masteropleiding in Mechanical Engineering Lightweight Design. Ontwerp, ontwerp en implementatie van complete, complexe systemen zijn integrale onderdelen van de studie, die wordt gekenmerkt door een focus op constructieve lichtgewicht constructie. Als basis voor de gespecialiseerde technische vakken bouwen studenten de nodige basiskennis in berekening en ontwerp, materiaaltechnologieën, FEM-simulatie (eindige-elementenmethode), generatief ontwerp, bionische benaderingen en constructie- en materiaaltesten. Deze brede expertise wordt afgerond met de gebieden simulatie en validatie, die tot de specialiteiten van de opleiding behoren.

profiel

Het masterprogramma "Werktuigbouwkunde en lichtgewichtconstructie" verdiept het technisch inzicht in de functie van machines en fabrieken en onderstreept de centrale rol van lichtgewichtconstructie als motor voor alle sectoren van de moderne werktuigbouwkunde. De studie maakt dus carrièrepaden mogelijk in voertuigtechnologie, ruimtevaarttechniek, energietechnologie, architectuur, medische technologie of fabriekstechniek en onderhoud. In al deze toekomstgerichte gebieden is er grote behoefte aan goed opgeleide experts. De nodige kennis wordt aan studenten verstrekt in praktijkgerichte cursussen die zich bezighouden met het ontwerpen, ontwerpen en implementeren van complete, complexe systemen. Inclusief 3D-printen worden verschillende moderne productietechnologieën besproken. Van het idee tot het prototype, uw eigen ontwerpen kunnen worden gevolgd en gerealiseerd in het Smart Lab. Na het succesvol voltooien van "Werktuigbouwkunde lichtgewicht constructie" heb je een verscheidenheid aan carrièremogelijkheden.

studie-eisen

Wat studenten moeten meenemen naar hun studie:

 • Een afgeronde relevante bachelordiploma aan een Oostenrijkse universiteit of vergelijkbare academische graad van een buitenlandse onderwijsinstelling.
 • Een creatieve persoonlijkheid die houdt van innovatieve ontwikkelingen.
 • Logisch denken, gecombineerd met een gedegen wetenschappelijk / technisch basisonderwijs.
 • Nieuwsgierigheid en het vermogen om zelfstandig te werken.

leerresultaten

Na het succesvol afronden van de opleiding beschikken afgestudeerden over de volgende vaardigheden en kennis:

 • Ze kennen de kenmerken van lichtgewicht staal en lichte metalen, polymeermaterialen en composietmaterialen, en weten hoe ze worden vervaardigd en verwerkt.
 • Ze kennen wiskundige, fysische, sterktetheorie en constructieve methoden voor de berekening en het ontwerp van lichtgewicht componenten.
 • Ze kunnen ook componenten en verbindingen ontwerpen onder dynamische of oscillerende belasting en ook rekening houden met corrosieve effecten.
 • Ze zijn zeer bekend met de eindige-elementenmethode voor verschillende toepassingsgebieden, bionisch en generatief ontwerp, topologie-optimalisaties en kunnen specifiek 3D-printtechnologie gebruiken.
 • Ze controleren apparatuur op fouten, onderhouden ze en optimaliseren ze.
 • Ze analyseren en simuleren zeer dynamische, voorbijgaande processen.

beroep

Met het masterprogramma Werktuigbouwkunde / Lichtgewichtconstructie biedt de Universiteit van Toegepaste Wetenschappen van Karinthië de unieke studierichting in Oostenrijk, die studenten traint in het toekomstige onderwerp van lichtgewichtconstructie. Huidige onderzoeken in de machinebouw hebben aangetoond dat er al een tekort is aan werktuigbouwkundigen met lichtgewicht ontwerpvaardigheden en dat de vraag naar lichtgewichtingenieurs in heel Oostenrijk en internationaal in de toekomst zal blijven toenemen.

De werkgebieden van werktuigbouwkunde / lichtgewicht afgestudeerden omvatten

 • Constructie en simulatie
 • Experimentele en testactiviteiten
 • Onderzoeks- en ontwikkelingsactiviteiten
 • Management en leiderschapstaken

Laatst bijgewerkt op mrt 2020

Over de school

Since its inception, the FH Kärnten has developed into a unique educational institution in Carinthia. Due to the constant further development of the study programs of the University of Applied Science ... Lees meer

Since its inception, the FH Kärnten has developed into a unique educational institution in Carinthia. Due to the constant further development of the study programs of the University of Applied Sciences Carinthia and intensive cooperation with industry and science, FH students are sure to have a future-oriented education on the pulse of the time. Lees Minder
Feldkirch , Klagenfurt , Villach , Spittal an der Drau + 3 Meer Minder