Master of Computer Science for Digital Media (MSc)

Algemeen

Beschrijving van opleiding

Master of Computer Science for Digital Media (MSc)

"Engels is de technische taal in de informatica en moet daarom een integraal onderdeel van het curriculum zijn", zegt coördinator computerwetenschappen voor digitale media prof. Dr. Bernd Fröhlich. "Onze afgestudeerden zijn dus optimaal voorbereid op de IT-arbeidsmarkt en zijn vooral concurrerend in internationaal onderzoek en ontwikkeling."

Het programma


Het internationaal erkende en geaccrediteerde masterprogramma hanteert een integrale aanpak op basis van twee fundamentele concepten:

 • Studie van een selectie van primaire vakgebieden: mediabeveiliging, datamining, het ophalen van informatie, machine learning, visuele analyse, optimalisatie, wiskundige modellering, mobiele media, mens-computerinterfaces, bruikbaarheid, grafische afbeeldingen, computervisie en visualisatie.
 • Verwerving van soft skills door een projectmatige studiebenadering inclusief actieve training van wetenschappelijke communicatie, presentatie en schrijfvaardigheden in kleine groepen.

Het onderzoeksgerichte masterprogramma wordt gegeven door internationaal gerenommeerde professoren:

 • Prof. Stefan Lucks (lid van het Skein-team, finalist in NIST's competitie voor cryptografische hash-algoritmen)
 • Prof. Benno Stein (oprichter van de internationale PAN-wedstrijd over plagiaat, auteurschap en misbruik van sociale software)
 • Prof. Charles Wüthrich (werkt samen met een educatieve tv-productie-instelling)
 • Prof. Bernd Fröhlich (winnaar van de virtual reality award voor technische prestaties)
 • Prof. Volker Rodehorst (erkend als expert in computer vision en fotogrammetrie)
 • Prof. Sven Bertel (net terug van een postdoctorale positie van twee jaar bij het beroemde Beckman Institute for Advanced Science and Technology, divisie Human Factors, de Universiteit van Illinois in Urbana-Champaign).
 • Prof. Eva Hornecker (erkend expert in innovatieve mens-computer interactieconcepten, gebruikersgericht ontwerp en museuminstallaties, mede-oprichter van de internationale conferentiereeks 'Tangible Embedded and Embodied Interaction', terug in Duitsland na 8 jaar verblijf in het VK en Nieuw Zeeland)

18315_CS_Foto_Candy_Welz.jpg

Structuur van studies

Het masterprogramma omvat lezingen, tutorials, seminars, twee uitgebreide onderzoeksprojecten voor studenten en een masterproef waarvoor studenten kunnen kiezen tussen verschillende gespecialiseerde gebieden. Tijdens het eerste en derde semester ondernemen studenten onderzoeksprojecten (elk 15 ECTS) in kleine groepen van 3-6 studenten, die kunnen worden geselecteerd uit een breed scala aan onderwerpen die door de verschillende lectoraten worden aangeboden. Een grote keuzemodule (24 ECTS) verspreid over het tweede en derde semester stelt studenten in staat om zich verder te specialiseren in geavanceerde onderwerpen van informatica, wiskunde of masteropleidingen uit andere vakgebieden. Het derde semester is ook een ideaal semester om in het buitenland door te brengen, omdat het meer flexibiliteit biedt met betrekking tot de keuze van de lessen. Het vierde en laatste semester is gereserveerd voor het uitvoeren van het masterproefproject.

De standaardduur van studies voor de master Computer Science for Digital Media is vier semesters die leiden tot de toekenning van een Master of Science-graad. Alle masteropleidingen worden aangeboden in het Engels. Eenvoudig Engels wordt bijna overal gesproken, omdat de historische stad Weimar veel bezoekers van over de hele wereld trekt. Het is echter handig om enige kennis van de Duitse taal te verwerven om uw dagelijkse leven te vereenvoudigen. Onderwijs- en onderzoeksassistentschappen, evenals andere banen, zijn direct beschikbaar op de universiteit en bij lokale bedrijven. De Student Services en de Student Council ondersteunen studenten bij het vinden van een baan.

Onderzoek profiel

Naast de wetenschappelijke oriëntatie van de lectoraten, wordt de onderzoeksoriëntatie van het masterprogramma verder bevestigd door een reeks descriptoren die zijn geschetst door de Raad voor Accreditatie:

 • De bijgebrachte kennis van veel cursussen is sterk gericht op het huidige onderzoek van de lectoraten en biedt diepgaande theoretische grondslagen, aangevuld met huidige onderzoeksvragen en resultaten.
 • Wetenschappelijk georiënteerde seminars en projecten vereisen een hoge mate van onafhankelijke ontwikkeling van wetenschappelijke kennis en bieden loopbaanrelevante sleutelkwalificaties. De projecten bieden een kader voor studenten om eerste onafhankelijke onderzoeksinitiatieven voor te stellen, te implementeren en te verdedigen.
 • Studenten worden regelmatig betrokken bij lopende onderzoeks- en ontwikkelingsprojecten tijdens hun projecten, scripties en als student-assistenten.
 • Toegang tot wetenschappelijke literatuur (online / on-site) voor studenten is goed en de selectie die beschikbaar is in de bibliotheek wordt voortdurend bijgewerkt door de professoren.
 • De laboratoria van de lectoraten bieden een zeer goede en in sommige gebieden uitstekende infrastructuur voor de uitvoering van projecten en scripties.
 • De faculteit Media biedt financiering voor twee of drie promovendi per leerstoel. In de meeste gevallen heeft elke leerstoel verder door het project gefinancierde doctoraatsstudenten die ook dienen als tutor voor projecten en scripties. Dienovereenkomstig zijn uitstekende mentorkansen beschikbaar voor de maximaal 30 nieuwe MSc-studenten per jaar met 8 professoren en een gecombineerd totaal van ongeveer 30 Ph.D-studenten beschikbaar voor overleg.

Twee verdere aanwijzingen voor de onderzoeksoriëntatie van het MSc-programma zijn de betrokkenheid van de studenten bij internationale publicatieactiviteiten en hun tewerkstelling na hun afstuderen in een academische of onderzoeksgerichte omgeving.

Laatst bijgewerkt op mrt 2020

Over de school

The Bauhaus-Universität Weimar is an international research university that is committed to the idea of Bauhaus and therefore has a traditionally international orientation. Its aspiration is to combin ... Lees meer

The Bauhaus-Universität Weimar is an international research university that is committed to the idea of Bauhaus and therefore has a traditionally international orientation. Its aspiration is to combine arts with sciences and technics which leads us to run a path that is unique in Germany. The aspiration for internationalization is no empty phrase but an integrative component of our self-understanding and the orientation. Lees Minder