Ons programma combineert kritisch denken, artistiek-pedagogische praktijken en verkenning van het brede scala aan betekenissen in de kunst.
Over de studies
In de masteropleiding Theaterpedagogiek wordt kunstpedagogiek gezien als een vorm van artistieke activiteit waarbij pedagogische vragen altijd aanwezig zijn. In de context van kunstpedagogiek worden kunst, performance en lesgeven gezien als ontmoetingen waar esthetische, ethische en politieke fenomenen met elkaar verweven zijn.
Kunstpedagogiek is een academische discipline die kunstpedagogiek onderzoekt en haar filosofische en theoretische grondslagen verder ontwikkelt. In de masteropleiding bevruchten de praktijken en theorieën van podiumkunsten en kunstpedagogiek elkaar, waardoor er op veel niveaus verandering ontstaat. Dit proces leidt tot de praktische, ervaringsgerichte, reflectieve, gemeenschappelijke of sociale transformatie naar een sociaal bewuste artistiek-pedagogische praktijk. Esthetische, ethische en politieke fenomenen zijn in het programma met elkaar verbonden.
Het programma bestaat uit geavanceerde studies in de kunsten, studies in de theorie en praktijken van kunstpedagogiek, onderzoeksstudies, onderwijspraktijken, internationale interactie en keuzevakken die de ontwikkeling van de identiteit van de student als kunstpedagoog ondersteunen.
De studenten worden aangemoedigd om risico's te nemen, gedurfde keuzes te maken en nieuwe oplossingen te zoeken binnen het curriculum van de opleiding. Het doel van de masteropleiding is het opleiden van ruimdenkende kunstpedagoogprofessionals die hun eigen stem hebben gevonden, samenwerkingsvaardigheden hebben en zich bewust zijn van hun verantwoordelijkheid.
De diploma-eisen voor de masteropleidingen Danspedagogiek en Theaterpedagogiek omvatten pedagogische studies voor docenten (60 cr). Tampere University is verantwoordelijk voor de studiemodule in de pedagogiek als geheel.
Waarden van het programma
De sfeer in het programma is bemoedigend en de kernwaarden zijn dialoog, een kritisch standpunt en een integrale blik.
Leer methodes
Studies zijn gebaseerd op verplichte aanwezigheid, inzet en interactie. Het programma maakt gebruik van diverse en steeds veranderende onderwijsmethoden. Cursussen worden georganiseerd in de vorm van workshops, groepsprojecten, lezingen en seminars, evenals zelfstandige leeropdrachten. De meeste instructie vindt plaats op weekdagen tussen 9.00 en 17.00 uur.
Samenwerkingen
De masteropleidingen Theaterpedagogiek en Danspedagogiek werken nauw met elkaar samen. Ongeveer de helft van de studies wordt gezamenlijk georganiseerd en de docenten in de programma's vormen een gezamenlijk college, dat optreedt als besluitvormend orgaan met betrekking tot de pedagogische richtlijnen en curricula van de programma's. De belangrijkste partners bij de organisatie van het onderwijs zijn de afdeling Muziekeducatie van de universiteit en CERADA (Center for Educational Research and Academic Development in the Arts), evenals de afdeling Kunst van de universiteit van Aalto. Tot onze internationale partners behoren Oslo National Academy of the Arts, Sami University of Applied Sciences, University of the Arts Utrecht, University of the Arts Berlin en Kadir Has University Istanbul.
De onderwijspraktijken kunnen worden uitgevoerd als Finse of internationale samenwerkingen.
Leraren
Docenten in de masteropleiding Theaterpedagogiek zijn experts in het artistieke veld dat ze vertegenwoordigen en in de kunstpedagogiek. Ze hebben diverse professionele achtergronden en een sterke op onderzoek gebaseerde oriëntatie in kunstpedagogiek. Naast het vaste docententeam verwelkomt de opleiding regelmatig experts als gastdocenten.