Master of Arts in Political Science - Comparative Politics

Algemeen

Beschrijving van opleiding

De cursussen aangeboden binnen het programma Master of Arts in Politicologie - Comparative Politics (MCP) worden volledig onderwezen en onderzocht in het Engels.

Korte beschrijving

Het tweejarige masterprogramma in vergelijkende politiek dat in het Engels wordt gegeven aan de faculteit Politicologie van de University of Bucharest is een van de weinige in zijn soort in Centraal-, Oost- en Zuidoost-Europa. Het programma biedt studenten een intellectueel stimulerende analyse van de belangrijkste kwesties in de regionale en Europese politiek, zoals de veranderende dynamiek van de staatsmacht, de dimensies van regimeverandering en de uitdaging die staten stellen door etnonationalisme en politieke radicalismen. Het programma ligt op schema om te worden van de elite graduate-programma's van de University of Bucharest in termen van internationalisering en academische uitwisselingen van de EU. Een breed scala aan academische en institutionele partnerschappen zorgt voor verbeterde professionele vaardigheden voor toekomstige studenten.

MA doelstellingen

Ons curriculum benadrukt zowel de theoretische als empirische dimensies gerelateerd aan de moderne en hedendaagse evolutie van politiek en samenleving in de regio. Het programma is methodologisch eclectisch maar toch rigoureus, met de nadruk op historische en politieke wetenschappelijke benaderingen. Het programma biedt cursussen op het gebied van democratisering, nationalisme en etniciteit, politieke elites en instellingen, en constitutionalisme. Deze processen worden geanalyseerd als ingebed in hun gebieds- en landspecifieke bijzonderheden en contexten. Het programma zoekt naar gesofisticeerde analytische antwoorden op dergelijke fundamentele politieke vragen als: 'Waarom zijn sommige landen democratisch, terwijl andere dat niet zijn?' 'Waarom zijn sommige landen verscheurd door etnische conflicten?' 'doen constituties er toe?' 'wat is de impact van mondiaal kapitalisme op staatssoevereiniteit?' Tegelijkertijd is het vergelijkende perspectief diep verankerd, zowel in de curricula als in de algemene richting van het programma.

Voordelen voor buitenlandse studenten

De masteropleiding is bedoeld voor studenten met een BA-graad (180 ECTS) in politieke wetenschappen, geschiedenis, sociologie, rechten, economie, filosofie en filologie, afkomstig uit Roemenië, Midden- en Zuidoost-Europa, de EU en niet-EU-landen. Studenten, veelal internationale en uitwisselingsstudenten, nemen deel aan kleine graduate seminars en profiteren zo van de directe begeleiding van het hoogleraarschap. De faculteit / student ratio (momenteel ongeveer 1: 3) voldoet aan de meest veeleisende normen van het hoger onderwijs. Cursussen worden gegeven door academici met solide referenties in hun respectieve vakgebieden; alle faculteitsleden hebben een uitgebreide bekendheid gehad in de internationale academische wereld. Met dit Master-programma zullen de afgestudeerden goed voorbereid zijn op verschillende vacatures, waardoor een grondige kennis van de politieke, economische en sociale kwesties die in Midden- en Oost-Europese landen op het spel staan, is vereist. Het Master-programma bereidt studenten voor op een loopbaan in de academische wereld, bedrijven, openbare instellingen, bedankspecialisten, NGO's, stichtingen, media, EU-instellingen en internationale organisaties. De meeste van onze afgestudeerden slaagden in hun streven naar een succesvolle carrière in een breed scala van openbare en particuliere instellingen, in Roemenië en in het buitenland.

Hoofdvakken en onderzoeksonderwerpen

De cursussen richten zich op de historische wortels van politieke processen, onderzoeken hoe democratische instellingen en praktijken kunnen worden gegenereerd, uitgedaagd en ondersteund, herkennen en omgaan met de specifieke kenmerken van het gebied, door ze te bestuderen in een breed vergelijkend perspectief.

 • Centrale en Oost-Europese politiek (Stelian Tanase / Chioveanu Mihai)
 • Democratische overgangen (Petrescu Cristina)
 • Nationalisme en burgerschap. Theoretische en vergelijkende perspectieven (Victor Rizescu)
 • Europese fascisme, 1919-1945 (Mihai Chioveanu)
 • Vergelijkende Ethnopolitiek (Petrescu Cristina Petrescu)
 • Modern politiek denken in Oost-Europa (Victor Rizescu)
 • Vergelijkend postcommunisme (Dragoş Petrescu)
 • 20th Century Genocides (Mihai Chioveanu)
 • Kiesbeleid in Midden- en Oost-Europese democratieën (Gabriel Sebe)
 • Politieke vertegenwoordiging van minderheden in Midden- en Oost-Europa (Oana Suciu)
 • Political Radicalism and Mass Democracy (Camil Pârvu)
 • Politieke moderniteiten in Zuidoost-Europa (Dragoş Petrescu)
 • Europees constitutioneel beleid (Bogdan Iancu)
 • Een vergelijkende benadering van politieke elites (Alexandra Iancu)
 • Revoluties en regime verandering in Oost-Europa in de 19e en 20e eeuw (Silvia Marton)
 • Sociale bewegingen in Midden- en Oost-Europa (Claudiu Tufiş)
Laatst bijgewerkt op mrt 2020

Over de school

In general, both within the country and abroad, the University of Bucharest is considered to be the most important educational, research and cultural institution in Romania. During its 150 years of ex ... Lees meer

In general, both within the country and abroad, the University of Bucharest is considered to be the most important educational, research and cultural institution in Romania. During its 150 years of existence, it has achieved a steadfast national and international prestige. The numerous generations of students and professors have succeeded in asserting our University as one of the benchmark institutions for the whole Romanian society, as it is the first existing Romanian institution to ever reach the top 600 universities of the world. Lees Minder