Master of Arts (MA) in leiderschap en consulting

Algemeen

Beschrijving van opleiding

Deskundigheid en administratieve managementvaardigheden vormen de basis voor succesvol en bevredigend werk als manager of consultant. Toch is dat alleen niet voldoende, want de meest belastende problemen liggen vaak niet op professioneel, economisch of technisch gebied, maar op interpersoonlijk gebied. De manier waarop we op anderen reageren, heeft altijd oorzaken in onze eigen persoonlijkheid en levensgeschiedenis. Dit leidt vaak tot open of verborgen conflicten in organisaties, die leiden tot onvervulde mogelijkheden, verminderde inzet, ziektedagen of mislukte projecten.

Sociaal-psychologische kennis en competenties zijn daarom van doorslaggevend belang voor goed leiderschap en counseling en voor de verdere ontwikkeling van organisaties. Door bij te dragen aan een klimaat van vertrouwen bevorderen ze persoonlijke ontwikkeling en leggen ze de basis voor organisatiegroei.

Dit parttime masterprogramma is gericht op managers en consultants. Het is bedoeld om u sociaal-psychologisch verantwoorde kennis te bieden voor duurzaam leiderschap en advies. Daartoe zul je tijdens je studie een psychodynamisch georiënteerd interdisciplinair perspectief nemen, dat voortbouwt op de psychoanalyse en het combineert met benaderingen in de humanistische en systeempsychologie, evenals economie en sociale wetenschappen om modern leiderschap en counseling mogelijk te maken.

De cursus legt veel nadruk op de overdracht van theorie en praktijk. U kunt reflecteren op uw eigen praktische ervaring en nieuwe, wetenschappelijk onderbouwde methoden testen in een vertrouwde omgeving.

126122_126098_LeadershipandConsulting.jpg

Inhoud van de cursus

De inhoud van de onderzoeken zijn onder meer: organisatieontwikkeling vanuit psychodynamisch perspectief; organisaties in transitie; leiden en geleid worden; leiderschap en beheersing; psychodynamisch georiënteerde communicatie; coaching; toezicht; controle van organisatieontwikkeling, groeps- en teamprocessen; crisis- en conflictbeheersing; Balint georiënteerde groepsonderwijsbegeleiding.

Als onderdeel van je studie train je in verschillende competenties die centraal staan in management- en adviesfuncties:

 • Analyse en diagnostische competentie: psychodynamisch verantwoord begrip van psychosociale dynamiek in organisaties en verschillende bedrijfsculturen; versterking van zelfperceptie en perceptie van anderen in verschillende contexten
 • Leiderschapscompetentie: begrip en praktijk van leiderschap met het oog op duurzaamheid
 • Adviesvaardigheid: psychodynamisch verantwoorde planning, implementatie en evaluatie van adviesprocessen
 • Managementvaardigheden: veranderende organisatieculturen en bijbehorende structuren, evenals het ontwerpen en plannen van trainingen en workshops.
 • Conflictcompetenties: conflictanalyse, conflictbeheersing en conflictoplossing

U kunt deze competenties gebruiken in tal van toepassingsgebieden: bij het ontwerpen van leiderschapsprocessen, personeels- en teamontwikkeling, organisatieontwikkeling, verandermanagement, innovatiemanagement en strategieplanning, bemiddeling en conflictbeheersing, moderatie, managementadvies, coaching evenals individueel en groepstoezicht.

„Iedereen die zich afvraagt waarom en hoe organisaties eigenlijk functioneren en iedereen die niet bang is om de onderliggende verschijnselen zelf te observeren tijdens het leerproces, is hier op de juiste plek. Voor mij heeft de cursus Leiderschap en Advies een grote bijdrage geleverd aan mijn persoonlijke en persoonlijke ontwikkeling. ”
Dr. Heidrun Munker, Schoolontwikkelaar

Universitaire toepassing

De cursus is bedoeld voor iedereen die als manager of consultant de dynamiek in organisaties begrijpt en een bijdrage wil leveren aan het succes van bevredigende werkrelaties. Voorwaarde is een diploma in psychologie, sociologie, pedagogiek, economie, rechten, geneeskunde of een vergelijkbaar vakgebied, evenals relevante professionele ervaring.

„Iedereen die zich afvraagt waarom en hoe organisaties eigenlijk functioneren en iedereen die niet bang is om de onderliggende verschijnselen zelf te observeren tijdens het leerproces, is hier op de juiste plek. Voor mij heeft de cursus Leiderschap en Advies een grote bijdrage geleverd aan mijn persoonlijke en persoonlijke ontwikkeling. ”
Kai Kuljurgis, Management Consultant

Meer weten over toepassingen.

126115_126101_ipu_general3.jpg

Cursus van studies

uitvoerend

Je studeert deeltijds het masterprogramma Leiderschap en Consulting met een vereiste aanwezigheidstijd van vier weekenden en één blokweek per semester. Het programma is opgezet als een buitenschoolse opleiding, die doorgaans binnen twee jaar wordt afgerond. Het richt zich op leiderschap en organisatie en wordt afgerond met een Master of Arts (MA) -diploma.

Scope: 60 studiepunten (Master of Arts)

Uitgebreide

De uitgebreide studie met de nadruk op consultatie en onderzoek beslaat drie jaar en kwalificeert u na succesvolle afronding voor wettelijk erkende advies-, coaching- en supervisiepraktijken volgens de richtlijnen van de relevante beroepsverenigingen (DGSv, DBVC).

De uitgebreide studie omvat:

 • Drie extra modules
 • Praktische activiteiten in de vorm van zelfstandig uitgevoerde adviestrajecten of veranderingsprojecten bij bedrijven en organisaties evenals onderzoeksprojecten
 • Begeleiden van begeleiding bij zelfstandig uitgevoerde consulten

Als je interesse hebt, kun je deelnemen aan een mentorprogramma.

Scope: 90 studiepunten (Master of Arts); erkende supervisieopleiding (DGSv); psychodynamische coach (IPU)

126109_126094_ipu_general1.jpg

Onderling verbondenheid

We onderhouden wetenschappelijke contacten op het gebied van industriële en organisatiepsychologie met professoren van de volgende universiteiten: FU Berlin, TU Berlin, ESMT Berlin, Bremen University, Coventry University, Goethe University Frankfurt / Main, Kassel University, Klagenfurt University, St. Gallen University , Witten-Herdecke University en Zeppelin University in Friedrichshafen.

Redenen om Leiderschap en Consulting te studeren aan de IPU Berlin

 • Kansen voor vooruitgang en ontwikkeling: psychologisch verantwoorde advies- en leiderschapsvaardigheden winnen aan belang op alle gebieden, maar worden zelden onderwezen als onderdeel van opleidingen.
 • De eigen identiteit als manager of consultant versterken: soevereiniteit en vertrouwen verwerven in het onzekere terrein van leiden en adviseren in verschillende werkcontexten.
 • Erkende opleiding van adviseurs: de mogelijkheid om af te studeren als coach of supervisor, gecertificeerd door de Duitse Vereniging voor Supervisie en Coaching (DGSv).
 • Studies op het hoogste niveau: alle cursussen worden geleid door gerenommeerde docenten uit de academische wereld en de praktijk die leiders zijn in hun respectieve vakgebieden.
 • Maatwerk studies: geen abstract memoriseren, maar inhoud op basis van je eigen ervaringen.
 • Theorie en praktijkoverdracht: in kleine selecte groepen worden je eigen ervaringen gezien in verband met psychologische theorie en kan een nieuw begin worden uitgeprobeerd en getest.
 • Netwerken: De zorgvuldig geselecteerde studiegroep creëert een hoogwaardig raamwerk voor het uitwisselen van ervaring en persoonlijke ontwikkeling.

„Ik raad de masteropleiding Organisatiewetenschappen aan omdat het de professionele en persoonlijke ontwikkeling van studenten op een innovatieve en duurzame manier combineert.“

Prof. Dr. Dr. Rolf Haubl, directeur van het Sigmund Freud Instituut in Frankfurt, hoogleraar sociologie en psychoanalyse aan de Johann Wolfgang Goethe Universiteit in Frankfurt / Main.

Laatst bijgewerkt op nov 2020

Over de school

The IPU is a state-recognized private university with its campus and administration in Berlin. The International Psychoanalytic University Berlin gGmbH limited liability company is the body responsibl ... Lees meer

The IPU is a state-recognized private university with its campus and administration in Berlin. The International Psychoanalytic University Berlin gGmbH limited liability company is the body responsible for the university, and the sole shareholder of the company is currently the Foundation to Promote University Psychoanalysis. Lees Minder