Master of Arts (MA) Psychologie in het Duits

Algemeen

Beschrijving van opleiding

Klinische psychologie op psychoanalytische basis is de focus van de masteropleiding psychologie. Je leert het aanbod van psychologische interventies op een praktische en onderzoeksgerichte manier kennen. Je behandelt alle gangbare oriëntaties zoals cognitief-gedrags- en systemische psychotherapieprocedures en op een bijzondere manier met dieptepsychologie gebaseerde en vooral psychoanalytische psychotherapie.

Via het psychoanalytische perspectief leer je over cultuurtheoretische, vakwetenschappelijke en sociaalpsychologische aspecten van deze moderne, transdisciplinaire menswetenschappen. Dit is de kwaliteit en het onderscheidende kenmerk van de IPU Masters Psychology van de overwegend gedragsgerichte cursussen aan openbare universiteiten.

Wij bieden qua methode empirische, statistische en kwalitatieve methoden die bijzonder geschikt zijn voor het vastleggen en in kaart brengen van het proces en het resultaat van psychoanalytische behandelingen. Je studie heeft ook altijd betrekking op de praktijk. Veel van de docenten zijn klinisch ervaren en praktiseren psychoanalytici.

Door het voltooien van de Master of Psychology aan de IPU, voldoet u aan de vereisten voor toegang tot opleiding tot psychologisch psychotherapeut volgens de Duitse wet. Vanwege de sterke praktische relevantie is de IPU bij uitstek voorbereid op de beoogde wetswijzigingen in de opleiding tot psychotherapeut.

127412_MAPsychology.jpg

Structuur en structuur

De cursus bestaat uit 120 studiepunten, die u kunt verdienen in vier semesters of acht semesters in deeltijd. De studiepunten zijn ongeveer gelijk verdeeld over het semester, waarbij de masterproef in het laatste semester wordt geschreven. Als je de deeltijdopleiding als student en werkend persoon wilt afronden, zijn de aanwezigheidstijden verdeeld over vier weekenden en een blokweek per semester. De studiegebieden zijn verdeeld in vijf studiegebieden. Daarnaast is er een keuzevak, dat je de mogelijkheid moet geven om in je eigen belang een wetenschappelijke focus te leggen. Daarnaast is een stage verplicht.

Aanvraag voor studenten

Een bachelordiploma psychologie aan een universiteit is een voorwaarde voor toelating. Als je andere cursussen sociale wetenschappen hebt gevolgd (zoals geneeskunde, pedagogische wetenschappen, theologie, sociologie), moet je solide psychologische prestaties van ten minste 60 studiepunten leveren volgens het European Credit Transfer and Accumulation System (ECTS), dat je in eerdere universitaire studies hebt behaald hebben verworven. Deze voorlopige prestaties worden gecontroleerd tijdens het toelatingsgesprek. De examencommissie (voorzitter: Prof. Dr. Birgit Stürmer) erkent het voorbereidende werk. Dit kan overbruggende cursussen van 5 ECTS opleggen in de klinische psychologie en / of psychoanalyse.

Persoonlijk selectieproces met interviews

De IPU streeft naar een persoonlijk selectieproces met interviews met alle sollicitanten. De algemene indruk van je sollicitatie is hier relevant: je motivatie om een carrière en interesses te kiezen, je eerdere ervaring en je sociale betrokkenheid. De meerderheid van de aanvragers wordt uitgenodigd voor een interview. Dit wordt vastgelegd en resulteert in een advies aan het universiteitsbestuur, dat beslist over toelating of afwijzing.

127411_BScMAPsychology.jpg

Doelen van de cursus

Als student kun je zelfstandig als klinisch psycholoog op een psychoanalytische manier werken. Dan kun je je aanmelden voor een opleiding tot psychologisch psychotherapeut volgens de Wet psychotherapeut (PsychThG). Je bent vrij om een van de door de PsychThG erkende psychotherapeutische richtingen te kiezen (gedragstherapie, dieptepsychologie, psychoanalytica). Dit is onbeperkt van toepassing als je je masterdiploma start na een bachelordiploma psychologie.

Als afgestudeerde van de cursus heb je ook de beste voorwaarden om interdisciplinair onderzoek en verdere wetenschappelijke kwalificaties uit te voeren. Het is te verwachten dat je als afgestudeerde bijzonder goed voorbereid bent op de inhoud en doelen van een psychoanalytische en / of psychologische opleiding gebaseerd op de ervaring in de toepassingsgerelateerde cursussen (eerste interview seminars, case presentaties, casuïstische seminars).

Internationale uitwisselingsprogramma's

De IPU is via het International Office verbonden met tal van universiteiten in Europa en daarbuiten. Alle ingeschreven studenten kunnen een stage of een heel semester bij een van deze partneruniversiteiten in het buitenland doorbrengen. De erkenning van de behaalde studiepunten in het European Credit Transfer and Accumulation System (ECTS) is al contractueel geregeld.

collegegeld

Je kunt kiezen uit drie verschillende betaalmethoden om het collegegeld te betalen:

  • Voltijds: 970 EUR per maand, 5.600 EUR per semester of 21.400 EUR volledig vooraf
  • Parttime: 540 euro per maand, 3.100 euro per semester of vooraf 22.200 euro

Daarnaast ontvangen alle voltijdstudenten momenteel 298,80 euro per semester, waardoor studenten gebruik kunnen maken van de diensten van het Studierendenwerk. Dit is inclusief het ticket voor het semester, waarmee je gebruik kunt maken van het openbaar vervoer in Berlijn. Houd er rekening mee dat de semesterkosten per semester kunnen veranderen. De vergoedingen voor de twee maanden durende schakelcursussen voor loopbaanwisselaars zonder een voorafgaand academisch diploma psychologie bedragen maximaal 2.000 euro.

Financiële ondersteuning

De IPU neemt deel aan het Deutschlandstipendium-programma, waarvoor elke student zich kan aanmelden. De belangrijkste criteria om een dergelijke financiering van € 300 per maand te ontvangen, zijn eerdere prestaties, maatschappelijke betrokkenheid en eventuele financiële behoeften.

Daarnaast biedt de IPU gesprekken met Chance eG. Met het daar aangeboden reverse generation contract kun je je studie financieren en hoef je alleen de kosten te betalen zodra je zelf genoeg geld verdient.

De IPU is sinds 2019 lid van de Studentische Darlehenskasse Berlin eV (DAKA). Als student aan de IPU kun je daar in heel Berlijn een lening krijgen tegen de meest gunstige voorwaarden.

Laatst bijgewerkt op mrt 2020

Over de school

The IPU is a state-recognized private university with its campus and administration in Berlin. The International Psychoanalytic University Berlin gGmbH limited liability company is the body responsibl ... Lees meer

The IPU is a state-recognized private university with its campus and administration in Berlin. The International Psychoanalytic University Berlin gGmbH limited liability company is the body responsible for the university, and the sole shareholder of the company is currently the Foundation to Promote University Psychoanalysis. Lees Minder