Master in wiskundige statistiek

Algemeen

Beschrijving van opleiding

Statistics on a laptop

Masterprogramma in wiskundige statistiek

Wil je je analytische krachten aanscherpen, leren om gegevensstromen te verwerken en deze gegevens te laten zingen? In dit digitale tijdperk, met een explosie van zowel de hoeveelheid verzamelde gegevens als van de rekenkracht waarover we beschikken, is er in alle segmenten van de economie een enorme vraag naar hoogopgeleide statistici. Ons programma zal uw geest verruimen, uw statistische vaardigheden vergroten en u voorzien van een solide theoretische basis voor het aanpakken van de datagedreven uitdagingen van de toekomst.

Tijdens het studeren

Je maakt deel uit van een masterprogramma op mensenmaat dat wordt georganiseerd door de afdeling Wiskunde en Wiskundige statistiek. De kleinschaligheid van het programma zorgt voor geïndividualiseerd leren en voor rijkere en meer persoonlijke interacties tussen studenten en docenten, en is een van de belangrijkste attracties. Alle inkomende masterstudenten krijgen een mentor toegewezen van een van onze belangrijkste onderzoeksgroepen: biostatica / bio-informatica, analyse van functionele gegevens en ruimtelijke statistiek, en statistisch leren en gevolgtrekking. De mentor volgt de student door het programma en geeft advies over de keuze van vakken en scriptieonderwerpen, evenals over aanvragen bij Ph.D. programma's.

Een flexibel programma

Naast de kerncursussen en scriptieprojecten van het programma, is er grote flexibiliteit bij het kiezen van cursussen uit nauw verwante gebieden zoals wiskunde en informatica. Lesgeven op het programma bestaat uit een mix van traditionele lezingen, seminars en individuele begeleiding enerzijds, en uitgebreide cursussen en projecten in een computerlaboratoriumomgeving, waarin men geavanceerde data-analyse en statistische software leert beheersen. (R, Minitab, SPSS, etc.). Alle onderwijs op het programma wordt in het Engels gegeven en door actieve onderzoekers met een lange ervaring in statistische analyse en statistisch advies.

Als je wilt, heb je ook de mogelijkheid om deel te nemen aan een semesterlange uitwisseling in het buitenland bij partner wiskundige statistiekafdelingen in Italië, Frankrijk, Spanje, het VK, China, Zuid-Korea en Kazachstan als onderdeel van je studie.

Lees meer over het programma

Waarom Umeå?

De grootste aantrekkingskracht van het programma is de nauwe band met het leven van de onderzoeksgroepen op de afdeling, waarvan we hopen dat u er ten volle van zult profiteren. Als student aan het programma zul je in staat zijn om met enkele van onze zeer succesvolle onderzoekers aan onderzoeks- en scriptieprojecten te werken en het mentorsysteem als toegangspoort tot de onderzoekswereld te gebruiken.

Net zoals we doen in het tijdperk van de datagedreven economie, is er op de arbeidsmarkt veel vraag naar statistische vaardigheden. Bovendien liggen sommige van onze kerncursussen (en veel van ons onderzoek) op spannende "hot topic" -gebieden zoals machine learning, kunstmatige intelligentie, netwerkwetenschap en big data. De vooruitzichten op werk van onze afgestudeerden zijn dus uitstekend.

Een jonge stad met een rijk cultureel leven

Ten slotte biedt Umeå een zeer aantrekkelijke studieomgeving. Het is een jonge en snelgroeiende stad met ongeveer 120.000 inwoners, van wie meer dan 35.000 studenten. Dit zorgt voor een rijk cultureel leven, met veel pubs, cafés, restaurants, concerten en festivals. De stad is de thuisbasis van Norrlands Opera en Bildmuseet, een museum voor hedendaagse kunst en visuele cultuur. In 2014 deelde Umeå met Riga het onderscheid van culturele hoofdstad van Europa.

De stad is klein, extreem veilig en goed gerund, met een uitgebreid netwerk van fietspaden waardoor de inwoners het hele jaar door kunnen fietsen. Het wordt omgeven door prachtige natuur - van de Umeå-rivier, die in de winter overvriest en doorkruist wordt met langlaufloipes, tot het Nydala-meer en het Gammlia-bos binnen de stadsgrenzen, en tot het uitgestrekte en grotendeels ongerepte boslandschap, meren en kust net daarbuiten. En natuurlijk kun je door te studeren in Umeå de Zweedse manier van leven ervaren, met zijn goed afgebakende seizoenen en tradities, van Sankta Lucia in het donker van december tot Midsommar in het overvolle licht van juni, met overal koffie en kaneelbroodjes.

Programma overzicht

Cursussen op gevorderd niveau:

 • Geavanceerde inferentietheorie
 • Geavanceerde kansrekening
 • Big data en hoog-dimensionale data-analyse
 • Onderzoek in de wiskundige wetenschappen
 • Ontwerp van experimenten en geavanceerde statistische modellering
 • Multivariate data-analyse
 • Statistieken in de genetica
 • Stochastische processen
 • Tijdreeksanalyse en ruimtelijke statistiek

Keuzevakken:

Er is veel flexibiliteit om zowel statistische cursussen uit het programma als relevante cursussen uit de wiskunde en informatica te combineren. Je mentor helpt en adviseert je bij het kiezen van een op maat gemaakte reeks cursussen uit de beschikbare opties.

Onderzoekservaring / scriptiewerk:

 • Onderzoeksproject in wiskundige statistiek
 • Scriptieproject voor de graad van Master of Science in de wiskundige statistiek (een jaar)
 • Afstudeerproject voor de graad van Master of Science in de wiskundige statistiek

Carrièremogelijkheden

Afgestudeerden van een masteropleiding statistiek hebben een breed scala aan mogelijkheden tot hun beschikking. Statistische vaardigheden zijn bijvoorbeeld zeer gewild bij IT, in de verzekeringssector, in de farmaceutische industrie en in het algemeen bij medisch onderzoek, bij veel overheidsinstanties en in elke context waar grote hoeveelheden gegevens moeten worden geanalyseerd. En natuurlijk is een masterdiploma een natuurlijke en noodzakelijke voorbereiding om een Ph.D. programma en het nastreven van een carrière in statistisch onderzoek binnen de academische wereld.

Laatst bijgewerkt op apr 2020

Over de school

We constantly strive towards being one of Scandinavia and Europe's best environments for education, research and community engagement that meets the challenges of an ever-increasing global society.

We constantly strive towards being one of Scandinavia and Europe's best environments for education, research and community engagement that meets the challenges of an ever-increasing global society. Lees Minder