Introductie
Heb je gedegen kennis in een van de bètawetenschappen, vind je het leuk om je kennis te delen en wil je je inzicht in onderwijs- en communicatieprocessen verdiepen? Dan is de masteropleiding Science Education and Communication wellicht jouw keuze.
In dit programma verwerf je theoretische inzichten en praktische vaardigheden in zowel formele als informele onderwijspraktijken. Je wetenschapsdiscipline wordt in een breder maatschappelijk perspectief geplaatst en je ontwikkelt je eigen opvattingen over hoe je discipline relevant moet zijn voor het voortgezet onderwijs en voor het grote publiek. De stages en het onderzoeksproject in wetenschapsonderwijs en -communicatie zullen je ondersteunen om je te ontwikkelen als een bekwame beoefenaar en als innovator.
Dit tweejarige programma kan uw toegangspoort tot carrières zijn, zoals:Docent in het secundair of hoger onderwijs
Educatief ontwerp
Wetenschap schrijven of bewerken
Museumonderwijs
Wetenschappelijk onderwijs onderzoek.specialisatiesNa een gezamenlijk eerste semester specialiseer je je in een van de programmatracks:Lerarenopleiding (in de biologie, scheikunde, natuurkunde, wiskunde of computerwetenschappen)
Onderzoek en ontwikkeling op het gebied van wetenschapseducatie en -communicatieTweede graad onderwijsbevoegdheidAls je een relevante bachelordiploma hebt behaald aan een Nederlandse onderzoeksuniversiteit, kun je ook een carrière als docent in het voortgezet onderwijs overwegen. Raadpleeg onze Educatieve Module website voor meer informatie. Na afronding van dit programma (30 ECTS-credits) ontvang je een (beperkte) tweedegraads lerarenkwalificatie die je kwalificeert om les te geven in het lager secundair onderwijs (vmbo-t en de onderbouw havo en vwo).Doel van het programmaAls afgestudeerde van dit programma heb je:Een diep begrip van uw wetenschapsdiscipline in een maatschappelijke en educatieve context.
Professionele vaardigheden als leraar, ontwerper en communicator.
Beheersing van systematische onderzoekbenaderingen om uw professionele praktijken te evalueren en te verbeteren.
Attitudes en vaardigheden als reflectieve beoefenaars, in termen van vakspecifieke kennis, vaardigheden en pedagogische praktijken.NLT KwalificatieBehalve dat je gekwalificeerd bent als docent scheikunde, informatica, natuurkunde en wiskunde, ben je ook gekwalificeerd om les te geven in natuur, leven en technologie, na voltooiing van deze masteropleiding (Teacher Degree)Al een meester?Heb je al een MSc in Science of Mathematics, dan kom je in aanmerking voor toelating tot de eenjarige educatieve masteropleiding Leraar voorbereidend hoger onderwijs, die tevens leidt tot een onderwijscertificaat.Carriere vooruitzichtenDe carrièremogelijkheden voor onze afgestudeerden zijn goed. Ongeveer de helft van onze studenten start een carrière als docent. Anderen vinden een baan als onderwijsonderzoeker aan een universiteit, of ze vinden een baan in een andere omgeving waar ze hun wetenschappelijke kennis kunnen overdragen op anderen.Aan de slag als een leraarNa het behalen van de titel Docent Degree, wordt u gekwalificeerd als docent voor een van de schoolvakken in het lager en hoger secundair onderwijs. De werkgelegenheidsvooruitzichten voor leraren in bètavakken zijn over het algemeen goed, maar er zijn verschillen tussen schoolvakken. Er zijn veel vacatures voor leraren in de chemie, informatica, natuurkunde en wiskunde, en er zijn minder mogelijkheden voor leraren in de biologie.
Behalve als docent scheikunde, informatica, natuurkunde of wiskunde ben je ook gekwalificeerd om natuur, leven en technologie te doceren, na afronding van deze masteropleiding.Brede variëteit aan carrièresAfgestudeerden van de baan Onderzoek en ontwikkeling, en afgestudeerden van de track Lerarenopleiding die niet kiezen voor een functie als leraar, vinden hun weg in een breed scala aan loopbanen:Wetenschapseducatie en communicatieonderzoek (bijv. Promotieplaats)
Docent in een hogeschool (HBO)
Een ontwikkelaar of opvoeder in een museum (bijv. Universiteitsmuseum, Museon, Naturalis)
Educatieve publicaties (schrijf lesmethodes, ontwikkel curricula)
Communicatiemedewerker bij een wetenschapsgerelateerd bureau of instelling (Landelijk Platform Wetenschap & Technologie, De Praktijk (onderwijsontwerp), Stichting C3 (interessebevordering chemie).