Master in rechten en economie

Algemeen

Lees meer over dit programma op de website van de school

Beschrijving van opleiding

Over

In het masterprogramma Law and Economics richt je je op de economische en juridische aspecten van marktregulering (in bankwezen, energie, telecom, transport, gezondheidszorg, etc.), private equity, hedgefondsen, concurrentie- en concurrentiebeleid, corporate bestuur en fusies. Je leert van een interdisciplinair team van juristen en economen die de uitdagende cursusinhoud met zowel theorie als echte kennis verbeteren. De onderlinge afhankelijkheid van economie en recht staat centraal in het programma. Als afgestudeerde van dit programma ben je op een unieke manier voorbereid om te overbruggen wat een gemeenschappelijke kloof is tussen deze disciplines. Je combineert het gezamenlijke doel van dit programma met een van de twee onderscheidende tracks van Law and Economics. Lees meer over de volgende tracks:

 • LLM-track
 • MSc-track

Groeiende vraag naar multidisciplinaire deskundigen

Utrecht University Master of Law and Economics van Utrecht University werd opgericht als antwoord op de groeiende vraag van internationale werkgevers naar multidisciplinaire experts in mededinging, regelgevingskwesties en governance. In het programma behandel je juridische en managementkwesties en de onderliggende economische theorieën achter gevallen als:

 • Het opleggen door de Europese Commissie van een boete van 1,47 miljard EUR aan Philips voor het exploiteren van een kathodestraalbuiskartel.
 • De terugtrekking van UPS van een deal van € 5,16 miljard met TNT Express nadat de Europese toezichthouders waren overgestapt om de overname te blokkeren.
 • Het onderzoek van de Europese Commissie naar de voorgenomen overname van Nederlandse kabeloperator Ziggo door het Amerikaanse Liberty Global.
 • De toereikendheid van governancecodes bij het aanspreken van Rijnland versus aandeelhouderseconomieën op het gebied van de beloning van bestuurders, onder andere.
 • De ondergang en daaropvolgende reddingsoperaties van internationale banken door overheden die proberen te voorkomen dat het financiële systeem instort.
 • De verplaatsing van financiële hoofdkantoren, of het gebruik van verrekenprijzen, om belasting te voorkomen, zoals onlangs onthuld door bedrijven als Google, Starbucks en de Rolling Stones.

Echte wisselwerking tussen twee disciplines

Als je een achtergrond in de rechten (LLB) hebt, kom je via dit programma in aanmerking voor een LLM-diploma, terwijl een achtergrond in Economie (BSc) je doorgaans kwalificeert voor een MSc in recht en economie. Studenten van beide (en andere) achtergronden volgen hetzelfde geïntegreerde programma om vanaf het begin een multidisciplinaire setting te bevorderen. Utrecht University hoogleraren rechten en economie van Utrecht University - erkend als vooraanstaande academici op hun vakgebied - onderzoeken zowel Europese als internationale regelgeving en governance.

Gericht op zowel de juridische en economische vooruitzichten

Door zijn interdisciplinaire aanpak gericht op marktregulering vanuit zowel juridisch als economisch oogpunt, zal dit masterprogramma u voorzien van een volledig nieuw perspectief en toolset.

Het curriculum geeft je de academische kennis, interdisciplinair inzicht en onderzoeks- en analytische vaardigheden die vereist zijn voor een professionele of academische carrière op het snijvlak van economie en rechten (je kunt hier je loopbaanperspectieven verkennen). Je leert ook om effectief te communiceren met professionals uit beide disciplines.

Na het afstuderen zul je:

 • In staat om onafhankelijk onderzoek uit te voeren op het gebied van recht en economie.
 • In staat om problemen op het gebied van recht en economie op te lossen, zowel onafhankelijk als met anderen, rekening houdend met maatschappelijke overwegingen.
 • Toepassen van juridische en economische kennis, theorieën en modellen voor het testen of ontwikkelen van beleid van bedrijven, organisaties of overheidsinstanties.
 • In staat om professioneel samen te werken met anderen in interdisciplinaire teams, terwijl je je eigen prestaties evalueert en bijdraagt ​​aan het combineren en genereren van nieuwe kennis binnen het team.

Op weg naar een professionele carrière

Afgestudeerden van dit programma zijn meestal van toepassing voor functies in het regelgevende en mededingingsrecht of bedrijfsomgevingen (zoals adviesbureaus of regelgevende afdelingen van multinationals). Ze verkrijgen ook posities bij toezichthoudende instanties (zoals de Europese Commissie, ECB of nationale banken), mededingingsautoriteiten (zoals de ACM in Nederland) en diverse andere regelgevende instanties. Deze posities kunnen op nationaal niveau zijn of op instellingen op Europees niveau, zoals ACER of ESMA. Posities in overheidsdiensten, zoals de ministeries van Economische Zaken of Zorg, zijn ook mogelijk. Sommige afgestudeerden ontwikkelen zich als ondernemers in startende bedrijven. Degenen die de LLM-graad behalen, kunnen ook doorgaan met ofwel te grote advocatenkantoren met een sterke focus op bedrijfs- en mededingingsrecht, of met kleinere bedrijven die gespecialiseerd zijn in mededingingsrecht en regelgevingswetgeving. LLM-studenten behalen de Nederlandse civiele effectkwalificatie (wanneer aan de bacheloreisen is voldaan), wat betekent dat ze in aanmerking komen voor de beroepen van zowel rechter als jurist. Afgestudeerden hebben ook voortgezet in de academische wereld, hetzij als docenten of als Ph.D. kandidaten.

Mogelijke professionele carrières

Wet

Na het voltooien van deze opleiding, beschikt u over de vaardigheden en het onderwijs die nodig zijn om te werken als:

 • Compliance Officer in de industrie, wat een verantwoordelijkheid inhoudt voor het runnen van de juridische en compliance-afdeling van een bedrijf.
 • fusies
 • Deal broker, met verantwoordelijkheid voor het matchen van wervende bedrijven met doelen, zowel in juridische als economische zin, terwijl het nemen van speciale verantwoordelijkheid voor de kwaliteit van de convenanten.
 • Onderzoeker: Je verwerft de vaardigheden en training om verder onderzoek te verrichten aan een universiteit of een onderzoeksinstituut (NGO, commercieel onderzoeksbureau, etc.).

Laatst bijgewerkt op mrt 2020

Over de school

Founded in 1636, Utrecht University is an esteemed international research university, consistently positioned number one in The Netherlands, 14th in continental Europe and the worldwide top 100 of int ... Lees meer

Founded in 1636, Utrecht University is an esteemed international research university, consistently positioned number one in The Netherlands, 14th in continental Europe and the worldwide top 100 of international rankings, and member of the renowned European League of Research Universities. Lees Minder