Master in rechten en economie

Algemeen

Lees meer over deze opleiding op de website van de instelling

Beschrijving van opleiding

In de masteropleiding Recht en Economie richt je je op de economische en juridische aspecten van marktregulering (in het bankwezen, energie, telecom, transport, gezondheidszorg, etc.), private equity, hedgefondsen, concurrentie- en concurrentiebeleid, corporate bestuur en fusies. Je leert van een interdisciplinair team van juridische experts en economen die de uitdagende cursusinhoud verbeteren met zowel theorie als praktijkkennis. De onderlinge afhankelijkheid van economie en recht staat centraal in het programma. Als afgestudeerde van dit programma ben je op een unieke manier voorbereid om een gemeenschappelijke kloof tussen deze disciplines te overbruggen. Het gezamenlijke doel van deze opleiding combineer je met een van de twee onderscheidende tracks Recht en Economie. Lees meer over de volgende tracks:

 • LLM-track
 • MSc-track

Groeiende vraag naar multidisciplinaire deskundigen

Utrecht University Master of Law and Economics van Utrecht University is tot stand gekomen als antwoord op de groeiende vraag van internationale werkgevers naar multidisciplinaire experts op het gebied van concurrentie, regelgeving en bestuur. In het programma onderzoek je juridische en managementkwesties, evenals de onderliggende economische theorieën achter zaken als:

 • Het opleggen door de Europese Commissie van een boete van 1,47 miljard EUR aan Philips voor het exploiteren van een kathodestraalbuiskartel.
 • De terugtrekking van UPS van een deal van € 5,16 miljard met TNT Express nadat de Europese toezichthouders waren overgestapt om de overname te blokkeren.
 • Het onderzoek van de Europese Commissie naar de voorgenomen overname van Nederlandse kabeloperator Ziggo door het Amerikaanse Liberty Global.
 • De toereikendheid van governancecodes bij het aanspreken van Rijnland versus aandeelhouderseconomieën op het gebied van de beloning van bestuurders, onder andere.
 • De ondergang en daaropvolgende reddingsoperaties van internationale banken door overheden die proberen te voorkomen dat het financiële systeem instort.
 • De verplaatsing van financiële hoofdkantoren, of het gebruik van verrekenprijzen, om belasting te voorkomen, zoals onlangs onthuld door bedrijven als Google, Starbucks en de Rolling Stones.

Echte wisselwerking tussen twee disciplines

Als je een juridische achtergrond (LLB) hebt, kom je via dit programma in aanmerking voor een LLM-diploma, terwijl een economische achtergrond (BSc) je doorgaans kwalificeert voor een MSc in Law and Economics. Studenten met beide (en andere) achtergronden volgen hetzelfde geïntegreerde programma om vanaf het begin een multidisciplinaire setting te bevorderen. Utrecht University hoogleraren Recht en Economie van Utrecht University - erkend als vooraanstaande academici in hun vakgebied - onderzoeken zowel Europese als internationale regelgeving en bestuur.

Gericht op zowel de juridische en economische vooruitzichten

Door zijn interdisciplinaire aanpak gericht op marktregulering vanuit zowel juridisch als economisch perspectief, zal deze masteropleiding je voorzien van een volledig nieuw perspectief en toolset.

Het curriculum geeft je de academische kennis, interdisciplinair inzicht en onderzoeks- en analytische vaardigheden die vereist zijn voor een professionele of academische carrière op het snijvlak van economie en rechten (je kunt hier je loopbaanperspectieven verkennen). Je leert ook om effectief te communiceren met professionals uit beide disciplines.

Na het afstuderen zul je:

 • In staat om onafhankelijk onderzoek uit te voeren op het gebied van recht en economie.
 • In staat om problemen op het gebied van recht en economie op te lossen, zowel onafhankelijk als met anderen, rekening houdend met maatschappelijke overwegingen.
 • Pas juridische en economische kennis, theorieën en modellen toe voor het testen of ontwikkelen van beleid van bedrijven, organisaties of overheidsinstanties.
 • In staat om professioneel samen te werken met anderen in interdisciplinaire teams, terwijl je je eigen prestaties evalueert en bijdraagt ​​aan het combineren en genereren van nieuwe kennis binnen het team.

Op weg naar een professionele carrière

Afgestudeerden van dit programma solliciteren doorgaans naar functies in regelgevings- en mededingingsrecht of bedrijfsomgevingen (zoals adviesbureaus of regelgevende afdelingen van multinationals). Ook krijgen zij posities bij toezichthouders (zoals de Europese Commissie, ECB of nationale banken), mededingingsautoriteiten (zoals de ACM in Nederland) en diverse andere toezichthouders. Deze posities kunnen op nationaal niveau zijn of bij instellingen op Europees niveau, zoals ACER of ESMA. Ook functies bij ministeries, zoals de ministeries van Economische Zaken of Gezondheidszorg, zijn mogelijk. Sommige afgestudeerden ontwikkelen zich als ondernemer in startende bedrijven. Degenen die het LLM-diploma behalen, kunnen ook doorgaan bij ofwel te grote advocatenkantoren met een sterke focus op ondernemings- en mededingingsrecht, of bij kleinere bedrijven die gespecialiseerd zijn in mededingingsrecht en regelgevingsrecht. LLM-studenten behalen de Nederlandse kwalificatie civiel effect (als aan de bacheloreisen is voldaan), wat betekent dat ze in aanmerking komen voor het beroep van zowel rechter als advocaat. Afgestudeerden zijn ook doorgegaan in de wetenschap, hetzij als docent, hetzij als promovendus.

Mogelijke professionele carrières

Afgestudeerden in Rechten en Economie vinden doorgaans banen in de industrie, juridisch en economisch advies en overheidsinstanties. In het publieke domein zouden typische banen worden gevonden bij mededingingsautoriteiten en afdelingen voor concentratiecontrole.

Na het afronden van deze opleiding beschik je over de vaardigheden en opleiding die nodig zijn om te werken als:

 • Compliance Officer in de industrie, wat een verantwoordelijkheid inhoudt voor het runnen van de juridische en compliance-afdeling van een bedrijf.
 • Mergers & Acquisitions consultant, belast met de omgang met mededingingsautoriteiten.
 • Deal broker, met verantwoordelijkheid voor het matchen van wervende bedrijven met doelen, zowel in juridische als economische zin, terwijl het nemen van speciale verantwoordelijkheid voor de kwaliteit van de convenanten.
 • Onderzoeker: Je verwerft de vaardigheden en training om verder onderzoek te verrichten aan een universiteit of een onderzoeksinstituut (NGO, commercieel onderzoeksbureau, etc.).

Laatst bijgewerkt op aug 2020

Over de school

Founded in 1636, Utrecht University is an esteemed international research university, consistently positioned number one in The Netherlands, 14th in continental Europe and the worldwide top 100 of int ... Lees meer

Founded in 1636, Utrecht University is an esteemed international research university, consistently positioned number one in The Netherlands, 14th in continental Europe and the worldwide top 100 of international rankings, and member of the renowned European League of Research Universities. Lees Minder