Master in pedagogische wetenschappen

Algemeen

Lees meer over dit programma op de website van de school

Beschrijving van opleiding

Over

Beter onderwijs en opleiding voor iedereen zijn van het grootste belang als het gaat om het ontwikkelen van onze samenleving. In dit masterprogramma leer je leerprocessen en leeromgevingen ontwikkelen, evalueren en verbeteren vanuit verschillende theoretische perspectieven. U doet dit met behulp van state-of-the-art methoden en benaderingen in verschillende contexten; van een klaslokaal naar de non-profit en commerciële sectoren, en met een focus op mensen in alle fasen van het leven. Dit betekent dat de persoon die het leren doet een leerling, student of werknemer kan zijn, maar ook een docent, opvoeder of trainer, afhankelijk van de context. Tijdens het studieprogramma leer je om leeromgevingen te optimaliseren zodat ze voldoen aan de behoeften van de leerlingen zelf en van de samenleving als geheel.

Tijdens het programma beheerst u een wetenschappelijk onderwijskundige wetenschappelijke en systematische aanpak. Je verwerft en ontwikkelt theoretische kennis van:

 • instructie ontwerp, inclusief
 • e-learning
 • onderwijspsychologie
 • beoordeling en evaluatie
 • verandermanagement in organisaties
 • professionele ontwikkeling en Human Resource Development (HRD)
 • onderzoeksmethoden en vaardigheden

Wat kan je verwachten?

 1. Focus op leer- en leeromgevingen
 2. Training over hoe onderzoek te doen
 3. Sterk verband tussen theorie en praktijk
 4. Multidisciplinaire, internationale oriëntatie
 5. Aansluiting bij maatschappelijke vraagstukken en betrokkenheid vanuit de beroepspraktijk
 6. Specialisatie via keuzevakken.

varianten

Deze masteropleiding wordt aangeboden in een voltijdvariant (gemiddeld 40 uur studie per week) of een deeltijdvariant (gemiddeld 20 uur studie per week).

Carriere vooruitzichten

Je kansen op het vinden van een baan als onderwijswetenschapper zijn buitengewoon goed. Gemiddeld zijn onze afgestudeerden slechts drie maanden op zoek naar een baan, en meer dan 90% is werkzaam (Studiegids 123), bijna allemaal werkzaam in het hoger beroepsonderwijs of hoger.

Op weg naar de banenmarkt

Onderwijswetenschappers werken overal waar mensen leren en ze nemen verschillende functies in, zoals:

 • Ontwikkelaar van leermiddelen
 • E-learning ontwikkelaar
 • Trainer in de non-profit en commerciële sectoren
 • Verandermanagement consultant
 • Assistent onderwijs innovatiebeleid
 • Onderwijskundig onderzoeker

De organisaties waar onze afgestudeerden terechtkomen zijn zeer divers en omvatten bijvoorbeeld: NCOI, CapGemini, Rabobank en CITO, evenals de Inspectie van het Onderwijs, de politie, scholen voor beroepsonderwijs en hogescholen.

Laatst bijgewerkt op mrt 2020

Over de school

Founded in 1636, Utrecht University is an esteemed international research university, consistently positioned number one in The Netherlands, 14th in continental Europe and the worldwide top 100 of int ... Lees meer

Founded in 1636, Utrecht University is an esteemed international research university, consistently positioned number one in The Netherlands, 14th in continental Europe and the worldwide top 100 of international rankings, and member of the renowned European League of Research Universities. Lees Minder