Master in ontwerp voor virtual reality

Algemeen

Lees meer over dit programma op de website van de school

Beschrijving van opleiding

De Master in Design for Virtual Reality leert een nieuwe generatie ontwerpers hoe ze meeslepende ervaringen en oplossingen kunnen creëren met behulp van virtual reality-technologie en -hulpmiddelen. Met een uitgesproken creatieve en technologische focus bevordert de cursus nieuwe manieren van ontwerpen, leren en communiceren op basis van baanbrekende verhalen.

Experts verwachten dat de impact van virtual reality op ons leven vergelijkbaar zal zijn met die van internet of smartphones, met enorm veelbelovende mogelijkheden op een breed scala van gebieden: onderwijs, entertainment, digitale steden, audio-visuals, architectuur, voertuigen, engineering , sociale actie…

Terwijl VR begint, vraagt de markt om meer gespecialiseerde professionals die het huidige en toekomstige scenario begrijpen, het potentieel van bestaande technologie realiseren en een creatieve benadering tonen voor het ontwerpen van inhoud, ervaringen, producten en diensten.

Dit is een baanbrekende master in Europa dankzij zijn gespecialiseerde inhoud. Het programma bestaat uit drie delen: de Design Studio voor de theoriemodule, Design Tech om te leren werken met specifieke virtual reality-hardware en -software, en het Design Lab, een meeslepend laboratorium om projecten en ervaringen op verschillende gebieden te maken en te ontwikkelen.

Doelen

 • De processen en methoden begrijpen die betrokken zijn bij het ontwerpen, ontwikkelen en produceren van meeslepende, communicatieve, emotionele en sociale ervaringen met behulp van virtual reality.
 • Verhalen, omgevingen en services ontwikkelen met behulp van ontwerp- en VR-technologietools.
 • Een solide basis opbouwen van specifieke knowhow, methodologie en tools voor virtual reality om toekomstige professionele projecten te ontwikkelen.
 • Onafhankelijkheid in het leerproces verkrijgen om comfortabel virtual reality ontwerpsoftware en hardware te bedienen.
 • Om te experimenteren met de reeks mogelijkheden die storytelling en onderdompeling in verschillende sectoren kunnen bieden.
 • Een raamwerk van concepten en middelen bouwen om problemen tijdens projectplanning op te lossen en ideale oplossingen te bedenken.
 • Om deel te nemen aan multidisciplinaire teams waar debatten en samenwerking worden gestimuleerd om functionele en effectieve ontwerpen te creëren.

Methodologie

Het doel van de master is om studenten te voorzien van specifieke kennis en middelen om te werken op het gebied van virtual reality.

Het cursusprogramma heeft tot doel:

 • Bereid studenten voor om het proces van het ontwerpen en ontwikkelen van virtual reality-omgevingen te leiden met behulp van geavanceerde technologie en tools die de manier waarop mensen met elkaar en met onze omgeving omgaan veranderen.
 • Leer nieuwe ontwerpmethodes en virtual reality-tools met specifieke VR-software en -hardware, en om studenten voor te bereiden op professionele activiteiten in verband met ontwerp en meeslepende omgevingen en nieuwe digitale ervaringen.
 • Houd technische sessies over projectontwikkeling en praktische toepassingen, evenals theoretische sessies waarbij een belangrijk onderwerp wordt gekozen om de verworven kennis te verbinden.
 • Moedig studenten aan om echte projecten uit te voeren voor specifieke doelen op basis van een klantenbriefing (met een bedrijf of partnerinstelling).
 • Stel ze voor aan de professionele wereld door internationale evenementen en conferenties bij te wonen, zoals Mobile World Congress en Sónar D.
 • Moedig studenten aan om verhalen vertellen en onderdompeling op verschillende, interessante en leuke manieren te ervaren.
 • Evalueer studenten met regelmatige tussenpozen door het leerproces heen.

Student profiel

 • Architecten, interieurontwerpers en aanverwante professionals die de creatieve mogelijkheden van virtual reality op hun verschillende vakgebied willen verkennen.
 • Grafische ontwerpers, multimedia- of interactieve ontwerpers, animators, digitale kunstenaars en digitale productontwerpers.
 • Mensen met bewezen academische en / of professionele ervaring op het gebied van design, audio-visuals of technologie die geïnteresseerd zijn in het verkennen van de creatieve grenzen van virtual reality-technologie.

Vacatures

Er zijn tal van mogelijkheden op het gebied van gebruikerservaring en interfaceontwerp, informatiearchitectuur en projectbeheer . De vraag naar VR-specialisten is groot op gebieden zoals architectuur en interieurontwerp, de audiovisuele en entertainmentindustrie met studio's en bureaus, industrieel ontwerp en engineering, gedigitaliseerde steden, onderwijs en communicatie.

Degenen die de meesters voltooien, hebben een verscheidenheid aan professionele opties om te werken als:

 • VR-vertellers: ontwerpers en makers van nieuwe toekomstige verhalen.
 • Virtual reality-ontwerpers en contentontwikkelaars bij Unity Engine.
 • Regisseurs en inhoudontwikkelaars voor VR-platforms.
 • UX-ontwerpers gebruiken virtual reality.
 • Projectmanagers die zich bezighouden met XR / VR-inhoud en -producten.
 • Tentoonstellingsontwerpers en organisatoren van evenementen met meeslepende omgevingen.
 • Simulatie-ontwikkelaars en ontwerpers voor architectuur- en ontwerpstudio's.
 • VR-makers en specialisten in animatie, postproductie (FX) of gamingstudio's.
 • XR-productontwerpers voor ICT-bedrijven (informatie- en communicatietechnologie), voor interactieve bureaus of voor commerciële toepassingen.

Coördinator

Mery Glez

Sinds ze een kind was, heeft Mery in verschillende landen bezocht en gewoond, waardoor ze een internationaal cultureel perspectief kreeg.

De afgelopen 15 jaar is ze betrokken geweest bij internationale projecten die werken als een audiovisuele en interactieve ontwerper met architecten, ontwerpers, ontwikkelaars en communicatie- en marketingprofessionals, die slimme audiovisuele inhoud ontwerpen en maken voor musea, tentoonstellingen, beurzen, evenementen , producten en ervaringen met behulp van cross reality (XR).

Ze is een partner van de Out of Format-studio , die wordt aangestuurd door een internationaal multidisciplinair team in Barcelona en Milaan. Mery produceert videoprojecties voor architectonische structuren binnen en buiten, evenals interactieve, AR-, VR- en videoproducties voor evenementen, festivals, mode en merken.

Ze neemt ook deel aan elke fase van strategische projectontwikkeling , van het creatieve begin en het bedenken van de ideale technische oplossing tot het ontwerpen en ontwikkelen van audiovisuele inhoud of het produceren en instellen van AV-systemen (projectoren, luidsprekers, sensoren ...) en software.

Ze is mede-oprichter van het GEOGAMING-project , dat door de Europese Unie werd gewaardeerd voor het ontwikkelen en implementeren van nieuwe technologieën. Haar doel is om iedereen het gevoel te geven een ontdekkingsreiziger te zijn en van elk onderwerp, concept of locatie een avontuur te maken dat wacht om ontdekt te worden.

Mery werkt als adviseur van de Europese Commissie voor onderwijs en creatieve industrieën . Ze studeerde af in Video Design aan de New York SVA (School of Visual Arts) en in Digital and Electronic Fabrication aan het MIT FabLab. Ze is ook docent aan de IED Visual Arts Department in Milaan en Barcelona.

Laatst bijgewerkt op mrt 2020

Over de school

The IED Barcelona is a workshop for conducting analysis and research applied to material culture, a focus it is destined to develop increasingly in the future.

The IED Barcelona is a workshop for conducting analysis and research applied to material culture, a focus it is destined to develop increasingly in the future. Lees Minder