Master in moleculaire technieken in biowetenschappen

Algemeen

Lees meer over deze opleiding op de website van de instelling

Beschrijving van opleiding

Deze tweejarige masteropleiding bereidt studenten voor op een professionele onderzoekscarrière in de levenswetenschappen. Het heeft een sterke focus op moleculaire technieken voor ziektetherapieën en diagnostische hulpmiddelen, gekoppeld aan een substantiële opleiding in data-analyse (bio-informatica en programmeren). Het programma is een unieke samenwerking tussen Karolinska Institutet, KTH Royal Institute of Technology en Stockholm University in de omgeving van Science for Life Laboratory, Stockholm.

dna, project lumina, walter waymann

Molecular Techniques in Life Science bij KTH

Ons begrip van biologie op moleculair niveau is de laatste jaren enorm vooruitgegaan, mogelijk gemaakt door de snelle technologische vooruitgang van moleculaire technieken die in alle aspecten van de biowetenschappen worden gebruikt. Dit heeft geleid tot de ontwikkeling van nieuwe therapieën en diagnostische instrumenten voor de effectieve behandeling van ziekten, evenals tot nieuwe inzichten in complexe omgevingsverschijnselen.

Studenten van de masteropleiding Molecular Techniques in Life Science krijgen een uitgebreide opleiding in life science. Het programma legt de nadruk op geavanceerde methoden in de bio-informatica-analyse van moleculaire gegevens, inclusief leren programmeren, gecombineerd met de modernste technieken die worden gebruikt in de moderne "high-throughput" moleculaire biologie.

Het programma wordt geleverd door een team van docenten die internationaal erkende onderzoekers zijn in hun respectieve disciplines, om ervoor te zorgen dat een relevant curriculum op de voorgrond van onderzoek staat. De cursussen geven een gedegen opleiding in een combinatie van moleculaire biologie, biotechnologie en geneeskunde. Er is een sterke focus op high-throughput biologie en data-analyse, inclusief programmeren, en de vertaling van biologische bevindingen van laboratoriumtafel naar patiëntbed. Het programma ontwikkelt ook vaardigheden en capaciteiten die essentieel zijn voor een professionele carrière. Deze vaardigheden en capaciteiten omvatten mondelinge en schriftelijke presentaties, teamwerk en het maken van ethische en maatschappelijke overwegingen over levenswetenschappelijke kwesties, die allemaal belangrijk zijn voor het vermogen om projecten in de academische wereld en de industrie te leiden.

Dit is een tweejarig programma (120 ECTS-credits) dat in het Engels wordt gegeven. Afgestudeerden krijgen de graad van Master of Science.

Degree-project

Het afstudeerproject wordt uitgevoerd tijdens het laatste semester van het programma en betrekt de student bij het werken aan een onderzoeksthema dat verband houdt met het onderwerp in het curriculum. Het project wordt uitgevoerd in een onderzoeksgroep aan het Karolinska Institute, KTH Royal Institute of Technology , Stockholm University, Science for Life Laboratory of een andere internationaal erkende universiteit of onderzoeksinstituut of industrie (Harvard Medical School en de University of Oxford zijn twee voorbeelden uit voorgaande jaren). Moleculaire mechanismen van inspanningseffecten op kanker, gebruik van voorwaardelijke generatieve tegengestelde netwerken (GANS) voor het introduceren van laesies in mammogramgegevens van gezonde individuen, Cryo-EM-identificatie van plant cytosolisch ribosoom-geassocieerd eiwit en modulatie van B-cel auto-immuniteit in experimentele Myasthenia gravis met tolerogene nanodeeltjes zijn enkele voorbeelden van de grote verscheidenheid aan graadprojecten.

Behandelde onderwerpen

Bio-informatica, genomica, moleculaire levenswetenschappelijke methoden, programmeren, translationele geneeskunde.

Carrière

De combinatie van moleculaire biologie, biotechnologie, geneeskunde en data-analyse levert een uitstekend profiel op voor een professionele onderzoekscarrière in een academische setting of de biotechnologische en farmaceutische industrie. De life science-industrieën en academische instellingen die in deze gebieden werkzaam zijn, zijn actief en de life science-sector breidt zich wereldwijd uit, waardoor studenten een breed scala aan mogelijke banen krijgen.

Na het afstuderen

De eerste studenten van deze opleiding zijn in 2017 afgestudeerd en de meesten hebben onderzoeksposities bekleed bij prestigieuze onderzoeksinstellingen.

"Omdat het programma wordt uitgevoerd door drie universiteiten in Stockholm, krijg je niet alleen inzichten van alle drie, maar ervaar je ook al hun voordelen gedurende het hele programma."

Linda uit Duitsland

Duurzame ontwikkeling

Afgestudeerden van KTH hebben de kennis en tools om de samenleving in een duurzamere richting te brengen, aangezien duurzame ontwikkeling een integraal onderdeel is van alle programma's. De drie belangrijkste duurzame ontwikkelingsdoelen van de masteropleiding Molecular Science and Engineering zijn:

 • 3 Goede gezondheid en welzijn
 • 5 Gendergelijkheid
 • 9 Industrie, innovatie en infrastructuur

Na het behalen van de masteropleiding kun je bijdragen aan UN Goals # 3 Good Health and Well-being en # 9 Industry, Innovation and Infrastructure (subdoel 9.5 - Wetenschappelijk onderzoek versterken). De reden hiervoor is de focus van het programma op het opleiden van studenten om moleculaire technieken voor ziektetherapieën en diagnostische hulpmiddelen te begrijpen, te gebruiken en te ontwikkelen, met als doel biologische bevindingen in de geneeskunde te vertalen. Dit kan ook betrekking hebben op aandoeningen die voornamelijk vrouwen en ontwikkelingslanden treffen, en daarmee wordt rekening gehouden met VN-doelstelling 5 Gendergelijkheid.

Faculteit en onderzoek

Karolinska Institutet, KI, is de grootste instelling voor medisch en biomedisch onderwijs en onderzoek in Zweden. Het wordt gerangschikt als een van de beste universiteiten in zijn vakgebied en staat op 40 van alle universiteiten in de THE World University Rankings 2019. Docenten die cursussen volgen binnen het programma en worden gegeven door KI zijn allemaal actieve onderzoekers in fundamenteel of klinisch onderzoek.

Stockholm University herbergt een van de grootste wetenschapsfaculteiten in Zweden, en de programmadocenten zijn actieve onderzoekers in bio-informatica, biofysica, biochemie en moleculaire biologie. De faculteit van de Universiteit van Stockholm van SciLifeLab heeft verschillende veelgebruikte onderzoekstools ontwikkeld, waaronder projecten als Pfam, Pcons en GROMACS.

Aan de School of Engineering Sciences in Chemistry, Biotechnology and Health van KTH zijn er sterke onderzoeksgroepen aangesloten bij het programma binnen bijvoorbeeld gentechnologie, bio-informatica en proteomics. In het bijzonder is de School of Engineering Sciences in Chemistry, Biotechnology and Health de thuisbasis van Spatial Transcriptomics en de Human Protein Atlas-projecten.

Toelatingseisen

Om in aanmerking te komen voor het programma, moet je een bachelordiploma hebben behaald, de Engelse taal beheersen en voldoen aan de opleidingsspecifieke eisen.

Bachelor diploma

Een bachelordiploma, gelijk aan een Zweeds bachelordiploma, of gelijkwaardige academische kwalificaties van een internationaal erkende universiteit, is vereist. Studenten die langere technische opleidingen volgen en cursussen hebben afgerond die gelijkwaardig zijn aan een bachelordiploma, worden geval per geval bekeken.

Studenten in hun laatste jaar van een undergraduate-studie kunnen zich aanmelden en, indien gekwalificeerd, een voorwaardelijke acceptatie ontvangen. Deze aanvragers moeten een schriftelijke verklaring bijvoegen volgens de instructies van University Admissions. Studenten in het laatste jaar van een undergraduate-studie aan een Zweedse universiteit hoeven geen schriftelijke verklaring te overleggen om, indien gekwalificeerd, een voorwaardelijke toelating te krijgen. Wel moeten ze voor 1 februari 150 ECTS-studiepunten van de bacheloropleiding hebben behaald.

Kennis van het Engels

Engelse taalvaardigheid gelijk aan (de Zweedse bovenbouw) Engels cursus B / 6 is vereist. Aan het vereiste kan worden voldaan met een resultaat gelijk aan of hoger dan dat vermeld in de volgende internationaal erkende Engelse tests:

 • TOEFL Op papier gebaseerd: score van 4,5 (schaal 1-6) in schriftelijke test, een totaalscore van 575.
 • TOEFL ITP wordt niet geaccepteerd.
 • TOEFL iBT internet: Score van 20 (schaal 0-30) in schriftelijke test, een totale score van 90
 • IELTS Academic / IELTS UKVI: een minimum algemeen cijfer van 6,5, met geen sectie lager dan 5,5
 • Cambridge ESOL: Cambridge English: Advanced (CAE) Certificate in Advanced English of Cambridge English: Proficiency (CPE) (Certificate of Proficiency in English)
 • Michigan English Language Assessment Battery (MELAB): Minimale score van 90
 • De universiteit van Michigan, ECPE (examen voor het certificaat van bekwaamheid in het Engels)
 • Pearson PTE Academic: Score of 62 (writing 61)

Aan de taalvereiste kan ook worden voldaan door eerdere universitaire studies en studies op de middelbare school. Meer informatie over erkende Engelse tests, eerdere studies en vereiste documenten wordt verstrekt door University Admissions.

Specifieke eisen voor de masteropleiding Molecular Techniques in Life Science

Een bachelor's degree, overeenkomend met 180 ECTS-credits, inclusief cursussen in:

 • Life science, bijv. Cursussen in celbiologie, biochemie, microbiologie, gentechnologie of moleculaire biologie overeenkomend met een totaal van ten minste 20 ECTS-credits.
 • Wiskunde die overeenkomt met ten minste 10 ECTS-credits
Inschrijvingsdocumenten

Uw aanvraag is niet compleet zonder de vereiste ondersteunende documentatie. De volgende algemene en opleidingsspecifieke documenten moeten daarom in de aangegeven volgorde bij de aanvraag worden gevoegd:

Algemene documenten

 • Certificaten en diploma's van eerdere universitaire studies
 • Afschrift van voltooide vakken en cijfers die zijn opgenomen in je diploma
 • Bewijs van Engelse taalvaardigheid
 • Een kopie van uw paspoort inclusief persoonlijke gegevens en foto of andere identificatiedocumenten

Specifieke documenten voor de masteropleiding Molecular Techniques in Life Science

 • Curriculum vitae
 • Beschrijving en documentatie van relevante werk- of onderzoekservaring, indien van toepassing.
 • Ingevuld overzichtsblad (inclusief motiverende tekst)
Laatst bijgewerkt op okt 2020

Over de school

KTH Royal Institute of Technology has served as one of Europe’s key centres of innovation and intellectual talent for almost two hundred years. Recognized as Sweden’s most prestigious technical univer ... Lees meer

KTH Royal Institute of Technology has served as one of Europe’s key centres of innovation and intellectual talent for almost two hundred years. Recognized as Sweden’s most prestigious technical university, KTH is also the country’s oldest and largest. With over 12,000 students and an international reputation for excellence, the university continues to nurture the world’s brightest minds, helping to shape the future. Lees Minder