Master in methodologie en statistiek voor de gedrags-, biomedische en sociale wetenschappen

Algemeen

Lees meer over dit programma op de website van de school

Beschrijving van opleiding

OVER

De moderne maatschappij is zeer datagedreven. Alles wordt gemonitord en gemeten, maar er zijn grote uitdagingen bij het vinden van optimale manieren om onderzoek te ontwerpen, gegevens te analyseren en de meest waardevolle informatie te extraheren.

Deze selectieve master combineert de onderzoeksexpertise van de volgende afdelingen van Utrecht University (UU) en de Universiteit Twente (UT):

 • Afdeling Methodologie en Statistiek (UU)
 • Afdeling Biostatistiek, Universitair Medisch Centrum Utrecht (UU)
 • Afdeling Onderzoeksmethodologie, Meting en Data Analyse (UT)

Dit programma heeft daarom ook twee hoofdstudeerlocaties waaruit je kunt kiezen, namelijk de Universiteit Utrecht University of de Universiteit Twente. De samenwerking tussen deze afdelingen biedt u een uitzonderlijk breed scala aan stagemogelijkheden en scriptiethema's gericht op de volgende gebieden: Gedragswetenschappen | Biomedische wetenschappen | Sociale wetenschappen

VAN HOGE KWALITEIT

Het programma wordt erkend als een kwalitatief hoogstaand programma en heeft de afgelopen jaren hoge scores gekregen van gevestigde rankings in Nederland.

THEORIE EN TOEPASSING COMBINEREN

Door het geavanceerde onderzoek van het programma op het gebied van methodologie en statistiek, verkrijgt u de kennis en vaardigheden die nodig zijn om fundamenteel en toegepast onderzoek uit te voeren op het niveau van een Ph.D. project. Deze tweejarige master biedt je antwoorden op vragen zoals:

 • Wat is de beste manier om een ​​klinische proef op te zetten om nieuwe medische behandelingen te testen?
 • Hoe schatten we het aantal illegale immigranten in Nederland?
 • Hoe verkrijgen we geldige antwoorden in een enquête over gevoelige onderwerpen zoals inkomen of belastingfraude?
 • Hoe vergaren we kennis door Bayesiaanse updating-technieken?

Je zult ook je vermogen ontwikkelen om met toegepaste onderzoekers te overleggen over een breed scala aan methodologische en statistische kwesties. Tijdens je studie selecteer je een specialisatie in de gedrags-, biomedische of sociale wetenschappen, die je diepgaand onderzoekt via keuzevakken en (de voorbereiding op) je masterscriptie.

INTERNATIONALE ORIËNTATIE

Elk jaar worden studenten uitgenodigd om deel te nemen aan de organisatie van conferenties, waardoor ze de mogelijkheid hebben om te communiceren met wetenschappers van over de hele wereld. Daarnaast zijn er mogelijkheden om keuzevakken in het buitenland te volgen.

UITSTEKENDE LOOPBAAN VOORUITZICHTEN

Het Methodology and Statistics-programma bereidt je voor op een wetenschappelijke loopbaan in de academische wereld, onderzoeksinstituten, overheidsorganisaties, NGO's of particuliere ondernemingen. Utrecht University , Universitair Medisch Centrum Utrecht en de Universiteit Twente onderhouden sterke samenwerkingsverbanden met verschillende niet-academische instellingen, zoals CITO, CentERData, CBS, TNO, UMCU, LSAC, CTB, ETS, AMC, SAS, Ministerie van Onderwijs, Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, Stichting Arq, Nederlandse Inspectie van het Onderwijs, Danone en Ex: plain, die uitstekende carrièremogelijkheden bieden voor onze studenten. De meerderheid van onze afgestudeerden verkrijgen van posities als Ph.D. studenten in een van de drie afdelingen die deze masteropleiding coördineren of in andere gerelateerde afdelingen in Nederland of in het buitenland.

HULP EN VOORBEREIDING

Je kunt je voorbereiden en je scriptie schrijven bij een van de drie deelnemende afdelingen, of je kunt je ervaring verbreden door samen te werken met andere organisaties, zoals het Centraal Bureau voor de Statistiek, CITO, Sociaal Cultureel Planbureau, TNO, Onderzoekscentrum voor onderzoek en certificering, of UMCU.

PROGRAMMEDOELSTELLING

Door middel van dit masterprogramma ontwikkel je de vaardigheden en kennis om te functioneren als een gekwalificeerde beoefenaar die klaar is voor Ph.D. opleiding of een onderzoekscarrière buiten de academische wereld. Je leert hoe je:

 • methodologische en statistische benaderingen ontwikkelen die vereist zijn door nieuwe ontwikkelingen;
 • evalueren van veelgebruikte methodologische en statistische benaderingen; en
 • methodologische en statistische benaderingen toepassen in samenwerking met onderzoekers op het gebied van gedrag, biomedische en sociale wetenschappen.

Je wordt volledig uitgerust met de academische vaardigheden en kennis die nodig zijn voor je toekomstige carrière.

CARER VOORUITZICHTEN

Deze masteropleiding bereidt je voor op een academische of professionele loopbaan in een bedrijf of instituut waar methodologisch en statistisch werk plaatsvindt op academisch niveau.

ACADEMISCHE LOOPBAANS

Het programma bereidt je voor op een wetenschappelijke carrière op gebieden zoals:

 • Academia
 • Onderzoeksinstituten
 • Overheidsorganisaties
 • NGO
 • Particuliere ondernemingen

Wat houdt je baan in?

Voorbeelden van potentiële loopbaantrajecten zijn:

 • Ph.D. student: Je verricht vier jaar onderzoek aan een universiteit in binnen- of buitenland, schrijft wetenschappelijke publicaties en werkt als docent voor bachelor- en masterstudenten. Nadat je je diploma hebt behaald, kun je een onderzoekspost aanvragen.
 • Statistisch consultant: als statistische consultant werk je in bedrijven als CITO, CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek) en RIVM. Je adviseert over ontwerpend onderzoek en biedt expertise in het analyseren van gegevens.
 • Onderzoeker bij het Centraal Bureau voor de Statistiek: Je verricht onderzoek op verschillende gebieden van de samenleving en maakt rapporten die worden gebruikt voor controle of beleidsondersteuning. Je bent verantwoordelijk voor het ontwerpen, uitvoeren en analyseren van onderzoek.
 • Analist binnen een communicatieafdeling van een universiteit: Je verricht onderzoek naar de effectiviteit van de communicatie van een universiteit. Je analyseert informatie over websitebezoeken en vertaalt je analyse in concrete aanbevelingen.

De overgrote meerderheid van onze afgestudeerden verkrijgen van posities als Ph.D. studenten in een van de drie afdelingen die deze master coördineren of in andere gerelateerde afdelingen in binnen- of buitenland.

PROFESSIONELE LOOPBAANS

Sommige afgestudeerden hebben niet-academische carrières gekozen. Veel van hen werken bijvoorbeeld bij CITO en CBS als statistische adviseurs of hebben docentendienst aan de universiteit. Door de ontwikkeling van specialisatiebanen heeft Utrecht University de banden verstevigd met niet-academische instellingen die potentiële werkgevers van onze studenten zijn. Zo creëren we verbeterde werkgelegenheid voor onze studenten bij instellingen als RCEC, CentERData, TNO en UMCU.

Laatst bijgewerkt op mrt 2020

Over de school

Founded in 1636, Utrecht University is an esteemed international research university, consistently positioned number one in The Netherlands, 14th in continental Europe and the worldwide top 100 of int ... Lees meer

Founded in 1636, Utrecht University is an esteemed international research university, consistently positioned number one in The Netherlands, 14th in continental Europe and the worldwide top 100 of international rankings, and member of the renowned European League of Research Universities. Lees Minder