Master in kunstgeschiedenis

Algemeen

Lees meer over dit programma op de website van de school

Beschrijving van opleiding

Ons gespecialiseerde en intensieve masterprogramma dompelt je onder in traditionele en innovatieve benaderingen van de kunstgeschiedenis. Door nauw samen te werken met musea en erfgoedinstellingen in binnen- en buitenland, verwerft u de theoretische inzichten en praktische ervaring die nodig is voor een carrière in de academische wereld of de museumwereld.

Het programma is niet beperkt tot een enkele periode of geografisch gebied, maar onderscheidt belangrijke ontwikkelingen op dit gebied. Het is zodanig gestructureerd dat u uw persoonlijke belangen kunt nastreven. Je wordt aangemoedigd om kritisch te reflecteren over het verleden en je nieuwe mogelijkheden voor te stellen in de studie van kunstgeschiedenis, materiële cultuur en musea.

ONZE EXPERTISE

Onze specialisten bestrijken het gebied van middeleeuwse tot hedendaagse kunst, gericht op Europa en Nederland in een mondiale context. Naast de kerncursussen, gericht op technische, transculturele en digitale kunstgeschiedenis, onderzoek je onderwerpen naar keuze. Met Utrecht kun je profiteren van de expertise van docenten en onderzoekers in een breed ruimtelijk en historisch scala aan materiële en visuele cultuur, waaronder het Heritage Lab , het Descartes Centre for the History of Science and the Humanities , het Institute for Cultural Inquiry , het Centre voor vroegmoderne studies en Centrum voor middeleeuwse studies . Onze eigen erfgoedinstelling is het Utrecht University .

Lees meer over de onderwijs- en onderzoeksomgeving , inclusief de persoonlijke interesses van onze faculteit.

INTERNATIONALE HANDEN-ERVARING

De langdurige banden van het programma met grote kunstmusea en erfgoedinstellingen in binnen- en buitenland zorgen voor een geïntegreerde benadering van theoretische en praktische aspecten. Nederlandse studenten brengen vaak een semester door in een groot museum in het buitenland, terwijl studenten uit andere landen meestal stage lopen in een groot Nederlands of Vlaams museum. Je kunt er ook voor kiezen om een semester aan een andere universiteit te studeren. Sinds het begin van het onderzoeksmasterprogramma in 2004 hebben onze studenten stage gelopen bij meer dan vijftig musea en erfgoedinstellingen, voornamelijk in Europa. Je krijgt de mogelijkheid om actief aan je loopbaanontwikkeling te werken.

NA HET AFSTUDEREN

Je verwerft expertise met betrekking tot kunstvoorwerpen en materiële cultuur die je voorbereiden op een carrière in de academische wereld, musea en andere erfgoedinstellingen. Dit omvat de praktische aspecten van onderzoeksontwerp en fondsenwerving.

Veel van onze afgestudeerden hebben curatoriële en onderzoeksposities aanvaard in bijvoorbeeld het Rijksmuseum Amsterdam , Museum Boijmans Van Beuningen Rotterdam, Städel Museum Frankfurt , Groeningemuseum Brugge , Koninklijke Bibliotheek Brussel , J. Paul Getty Museum Los Angeles en Museo Nacional de Bellas Artes in Santiago de Chile . Lees meer over mogelijke carrièremogelijkheden .

Andere afgestudeerden zijn doorgegaan met PhD-programma's aan Utrecht, Amsterdam en internationale universiteiten, waaronder de Universiteit Gent , KU Leuven , Parijs Sorbonne, LMU München , Goethe University Frankfurt , University of Konstanz , Princeton University , Harvard University , Columbia University , Northwestern University and University van Toronto .

Als u de publicatie van uw werk overweegt, kunt u profiteren van het netwerk van onze medewerkers, die deel uitmaken van de besturen van vele tijdschriften, waaronder Nederlands Jaarboek voor Kunstgeschiedenis , Simiolus, Nuncius , Geschiedenis van de menswetenschappen , Prospettiva , Andon: Shedding light over Japanse kunst en Stedelijk Studies.

TOELATING

Kunstgeschiedenis is een selectief masterprogramma, met motivatie en een passie voor objectgericht onderzoek als de belangrijkste criteria voor selectie. Wil je weten of je in aanmerking komt voor deze Master? Controleer de toelatingseisen of neem contact op met de programmacoördinator voor meer informatie.

Carriere vooruitzichten

Deze masteropleiding bereidt je voor op posities met onderzoek naar de kunst en architectuur van de Lage Landen. Na je afstuderen zul je vaak PhD-posities vinden, of banen in:

 • Kunstgallerijen
 • musea
 • onderzoeksbibliotheken
 • archief
 • de kunsthandel
 • publishing

Sommige van onze afgestudeerden zijn gegaan als onafhankelijke beursorganisatoren.

Academische loopbaan

Een substantieel deel van de afgestudeerden zal doorstromen naar een PhD-programma.

 • Sander Karst bijvoorbeeld, vond een promotieplaats aan Utrecht University .
 • Ruben Suykerbuyk is een doctoraatsstudent aan de Universiteit van Gent.

Andere afgestudeerden vonden promotieplaatsen bij:

Universiteit van Amsterdam | KU Leuven (België) | Sorbonne | Goethe University | LMU (Duitsland) | Harvard University | Princeton University | Columbia University

Na hun promotie vond een aantal alumni posities in de Nederlandse academische wereld. Merlijn Hurx, bijvoorbeeld, werkt als universitair docent aan de vakgroep Geschiedenis en Kunstgeschiedenis van Utrecht University ; Tijana Žakula is docent kunstgeschiedenis aan het University College Utrecht; Janna Schoenberger doceert aan het Amsterdam University College; Marjolijn Bol is een post-doc onderzoeker aan Utrecht University .

Niet-academische carrières

Dit programma bereidt zich niet alleen voor op een academische carrière. Verschillende studenten die in 2009-2013 afstudeerden, hebben curatoriale functies gevonden in Nederlandse of Belgische musea of ​​bij het Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis.

Onze alumni hebben banen gevonden als:

 • Curator van 19e-eeuwse kunst in het Gemeentemuseum in Den Haag
 • Assistent-curator Oude meesterschilderingen aan het Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis (RKD) in Den Haag
 • Assistent-conservator prenten en tekeningen in het Groeningemuseum in Brugge
 • Projectcoördinator bij Marcel Wanders, productontwerp
 • Wetenschappelijk onderzoeker bij Koninklijke Bibliotheek van België in Brussel
 • Assistent-curator in het Amsterdam Museum

Laatst bijgewerkt op mrt 2020

Over de school

Founded in 1636, Utrecht University is an esteemed international research university, consistently positioned number one in The Netherlands, 14th in continental Europe and the worldwide top 100 of int ... Lees meer

Founded in 1636, Utrecht University is an esteemed international research university, consistently positioned number one in The Netherlands, 14th in continental Europe and the worldwide top 100 of international rankings, and member of the renowned European League of Research Universities. Lees Minder