Master in interactieve mediatechnologie

Algemeen

Lees meer over deze opleiding op de website van de instelling

Beschrijving van opleiding

De masteropleiding Interactive Media Technology voorziet afgestudeerden van praktische en theoretische expertise voor het ontwerp, de ontwikkeling en evaluatie van interactieve producten, diensten en mediatechnologie. Het programma heeft een nauwe werkrelatie met de lokale industrie en bereidt je voor op een internationale carrière of doctoraatsstudies.

142340_pexels-photo-3184325.jpeg

Interactieve mediatechnologie op KTH

Het programma Interactive Media Technology bestaat uit 30 studiepunten verplichte vakken, 30 studiepunten studiepunten binnen een gekozen specialisatie, 30 studiepunten keuzevakken en een afstudeerproject van 30 studiepunten. Interactive Media Technology biedt drie technologische specialisaties aan, waarvan de student zich in één specialisatie zou moeten specialiseren. De aangeboden specialisatietrajecten zijn:

 • Visuele media
 • Sonic media
 • ontwerp van fysieke interactie

In overleg met de opleidingsverantwoordelijke is het ook mogelijk om een individuele technologiespecialisatie te ontwerpen. Bovendien is er een mogelijkheid tot verdere profilering binnen het programma richting user experience design, mediabeheer en duurzame ontwikkeling.

Het eerste semester bestaat uit verplichte vakken die de basis leggen voor vakken later in de opleiding. In de eerste studieperiode volgen studenten Media Technology and Interaction Design (7,5 ECTS-studiepunten) die de theorie en praktijken introduceert met betrekking tot de productie van interactieve mediatechnologie, parallel aan een cursus Human Perception for Information Technology (7,5 ECTS-credits). In de tweede studieperiode volgen studenten Onderzoeksmethoden in Interactieve Mediatechnologie (6 ECTS-credits) waarbij ze theorie en methode voor kennisproductie binnen het vakgebied introduceren, parallel met Multimodale Interactie en Interfaces (7,5 ECTS-credits). Na het eerste semester kiezen studenten voor een van de specialisaties die nauw verbonden zijn met onderzoeksgroepen aan KTH .

Gedurende de hele masteropleiding volgen de studenten de Program Integrating Course (2 ECTS credits), die parallel loopt met de andere cursussen. In deze cursus plannen en bespreken studenten hun cursussen, zetten ze hun online studieportfolio's op en krijgen ze feedback, nemen ze deel aan programma-activiteiten en leggen ze contacten met de industrie.

Het afstudeerproject (30 ECTS-credits) beëindigt de opleiding. Het omvat deelname aan geavanceerd onderzoek of ontwerpprojecten in een academische of industriële omgeving, in Zweden of in het buitenland. Het project richt zich op het oplossen van een probleem dat relevant is voor het vakgebied door middel van onderzoeksmethodologie.

De lesmethoden in de afzonderlijke cursussen variëren, maar veel cursussen hebben een sterke praktische component waarbij studenten tijd besteden aan projectwerk en andere praktische activiteiten om te leren over nieuwe technologieën en hoe ze vorm kunnen krijgen. Opleidingen hebben vaak sterke banden met onderzoek dat binnen het vakgebied wordt uitgevoerd, zowel op de afdeling als elders, zodat studenten die afstuderen bekend zijn met eerstelijnsonderzoek. De opleiding heeft ook sterke banden met het bedrijfsleven in de vorm van regelmatige studiebezoeken, gastcolleges en projecten die samen met industriële partners worden uitgevoerd.

Visuele media

Deze track biedt gespecialiseerde kennis van methoden, technologieën en tools voor interactieve graphics en visualisatie. De track bestrijkt een breed scala aan toepasbaarheid, van game-ontwerp tot massasimulatie tot interactieve infographics.

Sonic Media

Deze track benadert de hele geluids- en muziekcommunicatieketen vanuit een multidisciplinair oogpunt door kennis te bieden van de nieuwste onderzoeksresultaten, methoden, technologieën en tools. Dit omvat principes van geluid in interactie, gebruik van audiofeedback in sport, revalidatie en therapie, sonificatie, communicatie van emoties, perceptie en analyse van lichaamsbeweging.

Ontwerp van fysieke interactie

Deze specialisatie richt zich op interactieontwerp in contexten die verder gaan dan standaard mobiele en laptopinstellingen, met de nadruk op tastbare en belichaamde aspecten van de gebruikerservaring. Je onderzoekt state-of-the-art systemen en technologie, evenals hedendaags onderzoek in het veld. Toepassingsgebieden variëren van industriële toepassingen tot gezondheid en welzijn, transport, sport, spel en entertainment. Met het menselijk lichaam als ons algemeen uitgangspunt, ontwerp en bouw je nieuwe vormen van interactie die rekening houden met esthetische, ethische, ergonomische en materiële aspecten van nieuwe technische apparaten.


Dit is een tweejarig programma (120 ECTS-credits) dat in het Engels wordt gegeven. Afgestudeerden krijgen de graad van Master of Science. Het programma wordt voornamelijk gegeven op de KTH Campus in Stockholm door de School of Electrical Engineering and Computer Science (bij KTH ).

Behandelde onderwerpen

Financiën en controle, projectmanagement, leiderschap, operaties en supply chain-strategie, strategie en industriële marketing, industriële transformatie, management van onderzoek en innovatie, onderzoeksmethoden, veranderingsproject.

Carrière

Na het afstuderen kun je een carrière nastreven als, bijvoorbeeld, ontwikkelaar, technisch leider, interactieontwerper, UX-specialist, technisch directeur, producent of projectmanager in de brede IT- en media-industrie. Je kunt ook een carrière volgen in industrieel onderzoek of doorgaan met onderzoeken naar een doctoraat.

Oud-studenten hebben werk gevonden bij bedrijven als Spotify, DICE, Skype, Netlight Consulting, Tobii en Voddler. Onder onze afgestudeerden hebben we ook verschillende oprichters van bedrijven binnen de media- en IT-sector, waaronder Prezi en SoundCloud, en verschillende succesvolle adviesbureaus zoals Prototyp en Ocean Observations.

Na het afstuderen

Developer, technical lead, interaction designer, UX specialist, technisch directeur, PhD student, producer of projectmanager in de brede IT- en media-industrie.

"Het programma bevat een breed scala aan onderwerpen en de cursuskeuze kan worden aangepast, waardoor een sterkere focus op onze eigen interesses mogelijk is. Studenten met een zeer verschillende achtergrond maken vruchtbare samenwerkingsverbanden aan projecten mogelijk."

Bastian uit Duitsland

Duurzame ontwikkeling

Afgestudeerden van KTH hebben de kennis en tools om de samenleving in een duurzamere richting te brengen, aangezien duurzame ontwikkeling een integraal onderdeel is van alle programma's. De drie belangrijkste doelstellingen voor duurzame ontwikkeling die door de masteropleiding Media Technology worden aangepakt, zijn:

 • 3 Goede gezondheid en welzijn
 • 4 Kwaliteitsonderwijs
 • 12 Verantwoorde consumptie en productie

Het programma heeft een sterk duurzaamheidsethos en de faculteit is actief betrokken bij zowel onderzoek als onderwijs binnen het veld. Alle studenten wordt aangeraden een basiscursus Duurzaamheid en Media Technologie te volgen (7,5 ECTS-credits) en ze kunnen hun kennis verdiepen door middel van Sustainable ICT in Practice (7,5 ECTS-credits). Studenten kunnen ook het opleidingsonderdeel IT-ontwerp voor mensen met een handicap volgen (7,5 studiepunten). Daarnaast is duurzaamheid een sterk thema in projectwerk in veel cursussen die als onderdeel van het programma worden gegeven. Een meerderheid van de projecten in de Advanced Project Course in Interactive Media Technology (7,5 ECTS-studiepunten) heeft bijvoorbeeld typisch betrekking op een of meer van de SDG's, evenals de onderwerpen van afstudeerprojecten. Studenten zullen leren over responsief ontwerp en ontwikkeling van mediatechnologieën, waarbij ze zich niet alleen bewust zijn van hun mogelijke impact op de SDG's, maar ook van hoe ze gebruikers kunnen ondersteunen bij het opbouwen van bewustzijn en het teweegbrengen van gedragsverandering door bijvoorbeeld complexe data met betrekking tot CO2 te visualiseren. uitstoot, energieverbruik of voedselverspilling, en hoe systemen kunnen worden ontworpen die zijn aangepast aan mensen met fysieke of cognitieve beperkingen.

Faculteit en onderzoek

Het programma wordt gegeven door de School of Electrical Engineering and Computer Science (EECS). De school doet onderzoek en onderwijs op het gebied van elektrotechniek, informatica en informatie- en communicatietechnologie. De bij het programma betrokken faculteiten behoren voornamelijk tot de afdeling Media Technology and Interaction Design of de afdeling Computational Science and Technology en werken aan een breed scala aan onderzoeksthema's.

Toelatingseisen

Om in aanmerking te komen voor het programma, moet je een bachelordiploma hebben behaald, de Engelse taal beheersen en voldoen aan de opleidingsspecifieke eisen.

Bachelor diploma

Een bachelordiploma, gelijk aan een Zweeds bachelordiploma, of gelijkwaardige academische kwalificaties van een internationaal erkende universiteit, is vereist. Studenten die langere technische opleidingen volgen en cursussen hebben afgerond die gelijkwaardig zijn aan een bachelordiploma, worden geval per geval bekeken.

Studenten in hun laatste jaar van een undergraduate-studie kunnen zich aanmelden en, indien gekwalificeerd, een voorwaardelijke acceptatie ontvangen. Deze aanvragers moeten een schriftelijke verklaring bijvoegen volgens de instructies van University Admissions. Studenten in het laatste jaar van een undergraduate-studie aan een Zweedse universiteit hoeven geen schriftelijke verklaring te overleggen om, indien gekwalificeerd, een voorwaardelijke toelating te krijgen. Wel moeten ze voor 1 februari 150 ECTS-studiepunten van de bacheloropleiding hebben behaald.

Kennis van het Engels

Engelse taalvaardigheid gelijk aan (de Zweedse bovenbouw) Engels cursus B / 6 is vereist. Aan het vereiste kan worden voldaan met een resultaat gelijk aan of hoger dan dat vermeld in de volgende internationaal erkende Engelse tests:

 • TOEFL Op papier gebaseerd: score van 4,5 (schaal 1-6) in schriftelijke test, een totaalscore van 575.
 • TOEFL ITP wordt niet geaccepteerd.
 • TOEFL iBT internet: Score van 20 (schaal 0-30) in schriftelijke test, een totale score van 90
 • IELTS Academic / IELTS UKVI: een minimum algemeen cijfer van 6,5, met geen sectie lager dan 5,5
 • Cambridge ESOL: Cambridge English: Advanced (CAE) Certificate in Advanced English of Cambridge English: Proficiency (CPE) (Certificate of Proficiency in English)
 • Michigan English Language Assessment Battery (MELAB): Minimale score van 90
 • De universiteit van Michigan, ECPE (examen voor het certificaat van bekwaamheid in het Engels)
 • Pearson PTE Academic: Score of 62 (writing 61)

Aan de taalvereiste kan ook worden voldaan door eerdere universitaire studies en studies op de middelbare school. Meer informatie over erkende Engelse tests, eerdere studies en vereiste documenten wordt verstrekt door University Admissions.

Specifieke eisen voor de masteropleiding Interactive Media Technology

Een bachelordiploma, overeenkomend met 180 ECTS-studiepunten, in computerwetenschappen, informatietechnologie, mediatechnologie, mens-computerinteractie of vergelijkbare programma's, met basiscursussen in programmeren en informatica.

Inschrijvingsdocumenten

Uw aanvraag is niet compleet zonder de vereiste ondersteunende documentatie. De volgende algemene en opleidingsspecifieke documenten moeten daarom in de aangegeven volgorde bij de aanvraag worden gevoegd:

Algemene documenten

 • Certificaten en diploma's van eerdere universitaire studies
 • Afschrift van voltooide vakken en cijfers die zijn opgenomen in je diploma
 • Bewijs van Engelse taalvaardigheid
 • Een kopie van uw paspoort inclusief persoonlijke gegevens en foto of andere identificatiedocumenten

Specifieke documenten voor de masteropleiding Interactive Media Technology

 • Motivatiebrief
 • 2 aanbevelingsbrieven
 • Samenvatting *

* Om uw aanvraag als voltooid te kunnen beschouwen, moet u het online overzichtsformulier invullen. Als u geen samenvattingsblad toevoegt, kan dit uw evaluatiescore negatief beïnvloeden. Zorg ervoor dat u alle vereiste informatie invult voordat u het formulier verzendt.

Als u vragen heeft over het overzichtsblad, neem dan rechtstreeks contact op met het programma.

Laatst bijgewerkt op okt 2020

Over de school

KTH Royal Institute of Technology has served as one of Europe’s key centres of innovation and intellectual talent for almost two hundred years. Recognized as Sweden’s most prestigious technical univer ... Lees meer

KTH Royal Institute of Technology has served as one of Europe’s key centres of innovation and intellectual talent for almost two hundred years. Recognized as Sweden’s most prestigious technical university, KTH is also the country’s oldest and largest. With over 12,000 students and an international reputation for excellence, the university continues to nurture the world’s brightest minds, helping to shape the future. Lees Minder