Master in historische sociologie

Algemeen

Beschrijving van opleiding

De belangrijkste onderwerpen van de historische sociologie liggen op het gebied van sociale verandering, modernisering, moderniseringsprocessen, beschavingsanalyse, de vorming van staten en naties, de vorming van het wereldsysteem en globaliseringstrends. Deze vragen worden bestudeerd vanuit een uitgebreide vergelijkende analyse met een breed geografisch perspectief en lange tijdsintervallen. Een deel van het veld van de historische sociologie omvat een aantal gedeeltelijke, specifieke onderzoeksgebieden, waaronder kwesties zoals collectieve mentaliteiten, gewoonten en sociaal geheugen. Verder behandelt het programma problemen van modernisering en sociale verandering, globaliseringstrends en -invloeden, integratie- en desintegratieprocessen, de relatie tussen continuïteit en discontinuïteit, religieus en cultureel pluralisme, het koppelen van het globale aan het lokale, de identificatie van de kansen en risico's van sociale ontwikkeling, de analyse van conflictsituaties en de mogelijkheid om deze te overwinnen.

De behoefte aan begrip van al deze kwesties roept de behoefte op voor de ontwikkeling van adequate theoretische en methodologische benaderingen, en ook voor de specifieke opleiding van universitaire studenten, wat mogelijk is door de studie van de historische sociologie.

Profiel van een afgestudeerde

Tijdens hun studie van MA in historische sociologie zullen afgestudeerden zowel theoretische onderwerpen als praktische en op onderzoek gebaseerde onderwerpen hebben behandeld.

Wat de theorie betreft, zullen afgestudeerden historisch-sociologische kennis hebben verworven op sociaal, cultureel, religieus, politiek en economisch gebied. Ze zullen leren hoe ze verschillende sociale fenomenen in een brede historische en territoriale context kunnen analyseren en ernaar kunnen kijken vanuit een langetermijnperspectief.

Praktische en op onderzoek gebaseerde vaardigheden die tijdens de studie van deze cursus zijn verworven, omvatten professionele vaardigheden op basis van het beheer van de basisbenaderingen van kwantitatieve en kwalitatieve historisch-sociologische onderzoeksmethodologie.

Deze combinatie van zowel theoretische als praktische gebieden kwalificeert afgestudeerden voor de werkgelegenheid zowel in de academische sfeer, dat wil zeggen, aan universiteiten en onderzoeksinstellingen, en in de niet-academische sfeer, dat wil zeggen in de staat administratie, NGO's, agentschappen, adviesbureaus, educatieve instellingen, culturele organisaties en in de media.

Laatst bijgewerkt op mrt 2020

Over de school

Originally founded as the Institute for Liberal Education of Charles University in 1994, the Faculty of Humanities is the youngest Faculty under esteemed Charles University and as such it offers some ... Lees meer

Originally founded as the Institute for Liberal Education of Charles University in 1994, the Faculty of Humanities is the youngest Faculty under esteemed Charles University and as such it offers some pretty unique study programs and opportunities. Lees Minder