Master in hernieuwbare energie (EIT InnoEnergy)

Algemeen

Lees meer over deze opleiding op de website van de instelling

Beschrijving van opleiding

De gezamenlijke masteropleiding Renewable Energy wordt aangeboden door vijf Europese universiteiten via EIT InnoEnergy. Hernieuwbare energie verandert de energiesector snel en creëert een meer diverse sector met enorme kansen voor nieuwe technologieën, nieuwe bedrijven en nieuwe ideeën. Het programma biedt diepgaande kennis van alle belangrijke hernieuwbare technologieën en geeft u de mogelijkheid om u te specialiseren in gebieden die u het meest interesseren. Met cursussen in zakelijke vaardigheden en innovatiemanagement is ons doel om u te transformeren tot een energie-ingenieur, ondernemer of innovator van de toekomst.

Wind turbines in the rape seed field

Hernieuwbare energie bij KTH

Jaar 1

In het eerste jaar volg je kernmodules in geavanceerde technologische concepten en methoden aan een van de vier universiteiten die het programma aanbiedt, evenals in de productie en het gebruik van duurzame energie.

Het programma omvat de vier sectoren waar de impact van hernieuwbare energiebronnen op de kosten, marktvolumes, CO2-uitstoot en netwerkintegratie het grootst is: wind, fotovoltaïsche zonne-energie, thermische zonne-energie en oceaanenergie. Het programma omvat ook cursussen over de energie-economie en -markten, maar ook over energie en het milieu, om u een breed perspectief te geven op het potentieel van hernieuwbare energie.

Tijdens je studie zul je deelnemen aan de Business and Management training door ESADE met verschillende modules die gedurende het hele jaar 1 worden verspreid, gevolgd door de Summer School aan het einde van het eerste jaar, die ook een co-creatie workshop bij UPC omvat: Universitat Politècnica de Catalunya · BarcelonaTech, het innovatieseminar naast onze industriële en zakelijke partners en de ESADE-module 3.

Jaar 2

Het tweede jaar is uw kans om u te concentreren op de gebieden die u het meest interesseren. Studenten kunnen kiezen uit modules over de volgende specialisatiegebieden die ook bepalen aan welke universiteit je gaat studeren:

 • Fotovoltaïsche zonne-energie
 • Thermische zonne-energie
 • Windenergie
 • Waterkracht
 • Oceaan en offshore-energie
 • Biomassa en biobrandstoffen
 • Integratie van hernieuwbare systemen met het energiesysteem

In jaar 2 kun je een van de vier universiteiten selecteren die door het programma worden aangeboden. Het moet anders zijn dan je universiteit in jaar 1.

Je masterproject

Je tweede jaar rond je af met je masterproject in het vierde en laatste semester. We raden je ten zeerste aan om je afstudeerproject uit te voeren als onderdeel van een stage bij een van onze industriële of startup partners, of bij een onderzoekscentrum. Momenteel voert meer dan 90 procent van onze studenten hun afstudeerproject uit bij een van onze partnerbedrijven. Je afstudeerproject wordt begeleid door een professor aan je universiteit en een onderzoeker van je gast industriële of onderzoekspartner. Het afstudeerproject heeft een waarde van 30 ECTS Credits. Het moet worden afgestemd op onderzoeks- of technologieprojecten op het gebied van hernieuwbare energie en moet een sterk praktisch element hebben. We raden scripties af die 100 procent onderzoeksgericht zijn.

Partneruniversiteiten

Het programma wordt gegeven aan de volgende universiteiten:

 • IST: Instituto Superior Técnico, Lissabon, Portugal
 • KTH : Royal Institute of Technology, Stockholm, Zweden
 • École Polytechnique, Parijs, Frankrijk
 • UPC: Universitat Politècnica de Catalunya · BarcelonaTech, Barcelona, Spanje

De zakelijke en ondernemende elementen van het programma worden geleverd door de internationale business school:

 • ESADE Business School, Spanje

Carrière

Door u een unieke opleiding te geven die bestaat uit industriële praktijk, expertise op het gebied van innovatie en ondernemerschap, en geavanceerde leiderschapsvaardigheden, aangevuld met de actieve deelname van industriële partners van InnoEnergy, stelt het programma u in staat om uw carrière te starten in een breed scala aan duurzame energiebedrijven of onderzoeksinstellingen.

In het bijzonder krijgt u:

 • Brede kennis van duurzame energiesystemen en -bronnen, en het vermogen om de technische, economische, sociale en milieueffecten van elk te beoordelen.
 • Diep inzicht in individuele technologieën voor hernieuwbare energie, evenals energiebeheer, planning, economie en marktcontexten.
 • Analytische capaciteiten waarmee u technische problemen vanuit een systeemperspectief kunt formuleren en beheren en problemen rondom energieomzetting, transport, opslag en gebruik kunt oplossen.
 • Interpersoonlijke vaardigheden, waaronder leiderschap, projectbeheer, teamwerk, bedrijfsbeheer en communicatie.

“Een holistische opleiding is nodig - een opleiding die alle gebieden van technische kennis tot en met de daadwerkelijke oprichting van een bedrijf omvat - het is nu een must voor ingenieurs. En dat is precies wat InnoEnergy Master's School hen biedt. ”

Rafael Solís Hernández, EDP Renewables, Programmapartner

EIT-label

Het EIT-label is een kwaliteitslabel dat door het Europees Instituut voor innovatie en technologie (EIT) wordt toegekend aan een KIG-onderwijsprogramma dat positief is beoordeeld door het EIT op de implementatie van het EIT-systeem voor kwaliteitsborging en leerverbetering (EIT QALE) en het toepassing van specifieke kwaliteitscriteria met de nadruk op de overkoepelende leerresultaten van het EIT (EIT OLO's), robuust onderwijs in ondernemerschap, sterk geïntegreerde, innovatieve 'al doende leren' curricula, internationale mobiliteit en outreach.

Laatst bijgewerkt op okt 2020

Over de school

KTH Royal Institute of Technology has served as one of Europe’s key centres of innovation and intellectual talent for almost two hundred years. Recognized as Sweden’s most prestigious technical univer ... Lees meer

KTH Royal Institute of Technology has served as one of Europe’s key centres of innovation and intellectual talent for almost two hundred years. Recognized as Sweden’s most prestigious technical university, KTH is also the country’s oldest and largest. With over 12,000 students and an international reputation for excellence, the university continues to nurture the world’s brightest minds, helping to shape the future. Lees Minder