Master in hedendaags theater, dans en dramaturgie

Algemeen

Lees meer over dit programma op de website van de school

Beschrijving van opleiding

FOCUS OP UITBREIDENDE PRESTATIES EN INTERDISCIPLINAIRE DRAMATURGIE

 • Wil je meer weten over hedendaags theater, dans of performance?
 • Ben je geïnteresseerd in interdisciplinaire dramaturgie?
 • Sta je open voor het idee dat objecten en machines even interessante artiesten of danspartners kunnen zijn als fysieke acteurs of dansers?

In dit masterprogramma richten we ons op nieuwe en interdisciplinaire vormen van theater, het soort werk dat men geneigd is te vragen: is dit theater of een muziekconcert? Zullen we het prestaties of kunst noemen? Dans of mime? We zijn geïnteresseerd in manieren waarop theater en dans reageren op actuele maatschappelijke fenomenen (zoals debatten over genderdiversiteit, maatschappelijke en ecologische uitdagingen, dans en neurowetenschappen, of hoe media de perceptie beïnvloedt), hoe deze reactie leidt tot nieuwe artistieke vormen en strategieën, en nieuwe manieren van vertellen.

We bestuderen die opkomende strategieën in het maken van theater en choreografie, we duiken in de dramaturgie van die strategieën en we zullen je leren hoe je kritisch moet reflecteren en schrijven over deze ontwikkelingen.

EEN DIVERSE EN INTERNATIONALE GEMEENSCHAP

Dit programma verwelkomt zowel internationale studenten als studenten met een Nederlandse bachelor in kunst- en cultuurstudies, maar ook kunstprofessionals die hun praktijk willen verrijken door academisch onderzoek. Het academische DNA van onze masterstudenten bestaat bij voorkeur uit reflexiviteit, nieuwsgierigheid, openheid, betrokkenheid, initiatief en affiniteit met schrijven.

INDIVIDUELE SPECIALISATIE

Het eerste semester brengt je op de hoogte van de nieuwste trends en onderwerpen, het tweede semester is voor individuele specialisatie. Het unieke kenmerk van het programma in Utrecht is de focus op hedendaagse, hybride praktijken en de mogelijkheid om te focussen op dans en dansdramaturgie. Lees meer over het curriculum .

PRAKTISCHE ORIENTATIE

Volledig in het Engels gedoceerd, volgt dit masterprogramma een academische benadering van hedendaagse prestaties. We werken nauw samen op het gebied van theater en dans in Nederland en Vlaanderen. Je maakt kennis met de state-of-the-art theorie, maar we zijn ook gericht op de praktijk van theater en dans. Dit wordt geïllustreerd door de focus op dramaturgie, een stage in het tweede semester en de vele mogelijkheden om beoefenaars te ontmoeten. Lees meer over loopbaanontwikkeling .

ONDERZOEKSONDERWERPEN

Onze onderzoeksfocusgebieden omvatten:

 • dans, belichaming en lichamelijke geletterdheid
 • theorie en praktijk van dramaturgie
 • performance en openbare ruimte, (stedelijke) scenografie
 • intermedialiteit en nieuwe manieren van vertellen
 • relaties tussen de podiumkunsten en de visuele cultuur

NA HET AFSTUDEREN

 • Je maakt kennis met de nieuwste ontwikkelingen in theater, dans en dramaturgie, en met aangesloten hedendaagse kritische en theoretische benaderingen.
 • Je hebt ervaring opgedaan in dramaturgie, waarbij je put uit theoretische teksten over academische perspectieven en de feitelijke praktijk van theater- en dansdramaturgie.
 • Je zult weten hoe trends in de praktijk betrekking hebben op recente ontwikkelingen in kunstkritiek, curating en programmering.
 • Je bent in staat om onafhankelijk onderzoek uit te voeren en verslag uit te brengen over onderzoeksresultaten volgens internationale academische normen.
 • Je zult een professionele houding hebben wanneer je communiceert met beoefenaars, en zult weten hoe je academische vaardigheden en kennis in een professioneel veld kunt inzetten.

Omdat het werkveld veelzijdig is en zowel grotere als kleinere bedrijven omvat, evenals openbare en particuliere initiatieven, combineren veel alumni verschillende functies - bijvoorbeeld dramaturg en schrijver of programmeur en artistiek adviseur. Lees meer over mogelijke carrièremogelijkheden .

TOELATING

Contemporary Theatre, Dance and Dramaturgy is een selectief masterprogramma. Wil je weten of je in aanmerking komt voor deze Master? Controleer de toelatingseisen .

Carriere vooruitzichten

Afgestudeerden van de masteropleiding Modern Theater, Dans en Dramaturgie kennen de nieuwste ontwikkelingen in de theorie en praktijk van hedendaags theater en dans. Ze kunnen deze ontwikkelingen contextualiseren, kritisch reflecteren en deze reflectie productief maken voor diverse theoretische, praktische, educatieve en kritische doelen. Alumni van het programma zijn gaan werken als:

 • theater of dans dramaturg
 • theater- of danscriticus
 • dramaturgie-instructeur
 • onderzoeker
 • ambtenaren voor culturele aangelegenheden
 • medewerkers van opleidingscentra voor de kunsten
 • directeur van culturele programma's op radio-, televisie- of internetplatforms
 • curatoren, organisatoren en programmeurs van theater- of dansfestivals
 • PR-medewerker of onderwijsmedewerker met theater- of dansgezelschappen of podiumkunstenhuizen

Veel van onze internationale studenten gebruiken hun verworven kennis en vaardigheden om een ​​dramaturg, schrijver, artistiek adviseur of organisator van performance-evenementen in hun thuisland te worden, of om platforms op te zetten voor de uitwisseling van artistieke kennis. Omdat het werkveld veelzijdig is en zowel grotere als kleinere bedrijven omvat, evenals publieke en private initiatieven, combineren veel alumni verschillende functies - bijvoorbeeld dramaturge en schrijver of programmeur en artistiek adviseur.

We gebruiken community-based leren om studenten op te leiden als kritische denkers, artistieke adviseurs of culturele bemiddelaars op het gebied van hedendaags theater, dans en dramaturgie, die hun vaardigheden gebruiken om te onderzoeken en na te denken over de dynamische manieren waarop theatrale en choreografische praktijken reageren op een maatschappij in transitie.

Laatst bijgewerkt op mrt 2020

Over de school

Founded in 1636, Utrecht University is an esteemed international research university, consistently positioned number one in The Netherlands, 14th in continental Europe and the worldwide top 100 of int ... Lees meer

Founded in 1636, Utrecht University is an esteemed international research university, consistently positioned number one in The Netherlands, 14th in continental Europe and the worldwide top 100 of international rankings, and member of the renowned European League of Research Universities. Lees Minder