Master in godsdienstwetenschappen

Algemeen

Lees meer over dit programma op de website van de school

Beschrijving van opleiding

Ontdek religie en haar onderlinge verbondenheid met de samenleving en cultuur

Ben je geïnteresseerd in de levendige wereld van religies? Wil je bestuderen hoe heilige teksten zoals de Bijbel of de Koran door de eeuwen heen zijn gevormd en geïnterpreteerd? Wil je begrijpen waarom religieuze afbeeldingen, gebouwen, kleding en alledaagse gebruiken vaak heftige debatten of zelfs gewelddadige conflicten uitlokken? Wil je kunnen bijdragen aan analyses van de wisselwerking tussen religie en politiek in de context van globalisering en migratie?

De onderzoeksmaster Religiewetenschappen is een uitdagend, onderzoeksgericht programma dat je voorbereidt op deelname aan actuele debatten in de internationale gemeenschap van godsdienstwetenschappers en om je eigen bijdragen aan het veld te leveren.

Belangrijke onderzoeksgebieden

Het programma combineert een vergevorderde basis in de centrale thema's en theorieën van de studie van religie, met ruime mogelijkheden voor specialisatie. U kunt uw specifieke expertise kiezen en ontwikkelen met betrekking tot een van de belangrijkste onderzoeksgebieden van ons instituut, zoals:

  • Religieuze teksten en interpretatieve praktijken: dit onderzoeksgebied richt zich op de studie van religieuze tradities vanuit het perspectief van heilige teksten: hun interpretatie en de religieuze rituelen en praktijken die daarmee verbonden zijn, en discussies over het gezag van religieuze teksten.
  • Materialiteit en lichamelijkheid van geleefde religie: dit gebied richt zich op de studie van het gebruik van het lichaam en de zintuigen in religieuze praktijken, zoals bidden, dansen, vechten en vasten, en de functie van objecten binnen de context van religie, zoals afbeeldingen, gebouwen, voedsel, kleding, geld, films en digitale media.
  • Religieuze diversiteit in contexten van globalisering en migratie: Dit onderzoeksgebied richt zich op de rol van religie in publieke controverses en politieke ontwikkelingen rond bijvoorbeeld gendergelijkheid, sociaal-culturele transformatie, politiek en religieus fundamentalisme en conflictoplossing.

Internationale gemeenschap

Als student van dit programma word je onderdeel van een internationale gemeenschap van studenten, promovendi, postdocs en senior wetenschappers die samenwerken bij een toonaangevend onderzoeksinstituut. Je volgt kleinschalige seminars en leert van gerenommeerde wetenschappers, die je actief bij hun eigen onderzoek betrekken. Lees meer over onze onderwijs- en onderzoeksomgeving, inclusief onze docenten.

Na het afstuderen

Tijdens deze onderzoeksmaster ontwikkel je de kennis en vaardigheden om zelfstandig hoogwaardig onderzoek te ontwikkelen en uit te voeren in verschillende takken van Religiewetenschappen. Als afgestudeerde van dit programma heb je:

  • Een brede kennis van het hele vakgebied van Religiewetenschappen;
  • Grondige kennis en methodologische vaardigheden op een specifiek deelgebied;
  • De kennis en vaardigheden om onderzoeksresultaten mondeling en schriftelijk te presenteren;
  • Een internationaal netwerk van junior en senior wetenschappers op het gebied van Godsdienstwetenschap.

Na succesvolle afronding van het programma ben je volledig uitgerust voor verder geavanceerd onderzoek, zoals een doctoraat in religiewetenschappen, islamstudies of verwante disciplines zoals antropologie. Je opleiding stelt je ook in staat om niet-academische loopbaantrajecten na te streven die geavanceerde onderzoeksvaardigheden vereisen.

Carriere vooruitzichten

Na afronding van het programma ben je volledig voorbereid om succesvol te concurreren voor PhD-posities in Religiewetenschappen, Islamstudies of verwante disciplines (zoals Antropologie). Je opleiding stelt je ook in staat om niet-academische loopbaantrajecten na te streven die geavanceerde onderzoeksvaardigheden vereisen. Vooral de multidisciplinaire en transnationale aanpak van deze researchmaster komt hier goed van pas. De vaardigheden en expertise die u in dit programma opdoet, zijn gewild bij een breed scala aan organisaties binnen en buiten Europa, zoals ngo's die zich bezighouden met religieuze en culturele diversiteit of cultureel erfgoed, media en uitgeverijen, musea, enzovoort. In combinatie met een didactische kwalificatie kom je ook in aanmerking voor functies in het onderwijs.

Academische loopbaan

De onderzoeksmaster Religiewetenschappen is bedoeld voor studenten met het vermogen en de ambitie om een academische carrière na te streven. Je leert van internationaal vooraanstaande wetenschappers, waaronder laureaten van prestigieuze prijzen en onderzoekssubsidies. Je neemt actief deel aan hun onderzoeksprojecten en hun internationale netwerken. Dit vergroot uw kansen op een bekostigde promotieplaats aan Utrecht University of een andere onderzoeksuniversiteit aanzienlijk.

Niet-academische carrières

Afgestudeerden van Religiewetenschappen werken in verschillende functies waarin analytische vaardigheden en geavanceerde multidisciplinaire onderzoekscompetenties en inzichten in historische en transnationale ontwikkelingen belangrijk zijn.

Concrete voorbeelden van mogelijke niet-academische werkgevers van alumni van onderzoeksmasters in Religiewetenschappen zijn gouvernementele en niet-gouvernementele organisaties die zich bezighouden met religieuze en culturele diversiteit of cultureel erfgoed, nieuws- en mediaorganisaties en musea.

Laatst bijgewerkt op aug 2020

Keystone studiebeurs

Ontdek de mogelijkheden die onze studiebeurs u kan bieden

Over de school

Founded in 1636, Utrecht University is an esteemed international research university, consistently positioned number one in The Netherlands, 14th in continental Europe and the worldwide top 100 of int ... Lees meer

Founded in 1636, Utrecht University is an esteemed international research university, consistently positioned number one in The Netherlands, 14th in continental Europe and the worldwide top 100 of international rankings, and member of the renowned European League of Research Universities. Lees Minder