Master in godsdienstwetenschappen

Algemeen

Lees meer over dit programma op de website van de school

Beschrijving van opleiding

ONTDEK RELIGIE EN HAAR INTERCONNECTIES MET DE SAMENLEVING EN CULTUUR

Ben je geïnteresseerd in de levendige wereld van religies? Wil je bestuderen hoe heilige teksten zoals de Bijbel of de Koran door de eeuwen heen zijn gevormd en geïnterpreteerd? Wil je begrijpen waarom religieuze afbeeldingen, gebouwen, kleding en dagelijkse praktijken vaak heftige discussies of zelfs gewelddadige conflicten uitlokken? Wil je kunnen bijdragen aan analyses van de wisselwerking tussen religie en politiek in de context van globalisering en migratie?

De Research Master's programma in Religious Studies is een uitdagend, onderzoek-georiënteerd programma dat je voorbereidt op deelname aan actuele debatten in de internationale gemeenschap van geleerden van religie en om je eigen bijdragen aan het veld te leveren.

BELANGRIJKE ONDERZOEKSGEBIEDEN

Het programma combineert een geavanceerde basis in de centrale thema's en theorieën van de studie van religie, met ruime mogelijkheden voor specialisatie. U kunt uw specifieke expertise kiezen en ontwikkelen met betrekking tot een van de belangrijkste onderzoeksdomeinen van ons instituut, zoals:

  • Religieuze teksten en interpretatieve praktijken: dit onderzoeksgebied richt zich op de studie van religieuze tradities vanuit het perspectief van heilige teksten: hun interpretatie en de religieuze rituelen en praktijken die daarmee verbonden zijn, en discussies over het gezag van religieuze teksten.
  • Materialiteit en lichamelijkheid van geleefde religie: dit gebied richt zich op de studie van het gebruik van het lichaam en de zintuigen in religieuze praktijken, zoals bidden, dansen, vechten en vasten, en de functie van objecten binnen de context van religie, zoals afbeeldingen, gebouwen, voedsel, kleding, geld, films en digitale media.
  • Religieuze diversiteit in contexten van globalisering en migratie: dit onderzoeksgebied richt zich op de rol van religie in publieke controverses en politieke ontwikkelingen met betrekking tot, bijvoorbeeld, gendergelijkheid, sociaal-culturele transformatie, politiek en religieus fundamentalisme en conflictoplossing.

INTERNATIONALE GEMEENSCHAP

Als student van dit programma word je deel van een internationale gemeenschap van studenten, PhD-onderzoekers, postdocs en senior-wetenschappers die samenwerken aan een toonaangevend onderzoeksinstituut. Je zult kleinschalige seminars bijwonen en leren van gerenommeerde wetenschappers die je actief betrekken bij hun eigen onderzoek. Lees meer over onze onderwijs- en onderzoeksomgeving, inclusief onze docenten.

NA HET AFSTUDEREN

Tijdens deze onderzoeksmaster ontwikkel je de kennis en vaardigheden om onafhankelijk onderzoek van hoge kwaliteit te ontwikkelen en uit te voeren in verschillende takken van Godsdienstwetenschap. Als afgestudeerde van dit programma, heb je:

  • Een breed begrip van het hele vakgebied van Godsdienstwetenschap.
  • Grondige kennis en methodologische vaardigheden in een specifiek subveld.
  • De kennis en vaardigheden om onderzoeksresultaten zowel mondeling als schriftelijk te presenteren.
  • Een internationaal netwerk van junior en senior wetenschappers op het gebied van Godsdienstwetenschap.

Na succesvolle afronding van het programma bent u volledig uitgerust voor verder geavanceerd onderzoek, zoals een doctoraat in godsdienstwetenschappen, islamstudies of verwante disciplines zoals antropologie. Je opleiding biedt je ook de mogelijkheid om niet-academische loopbanen te volgen die geavanceerde onderzoeksvaardigheden vereisen.

CARRIERE VOORUITZICHTEN

Na voltooiing van het programma bent u volledig voorbereid om succesvol te concurreren voor promotieplaatsen in religieuze studies, islamitische studies of verwante disciplines (zoals antropologie). Je opleiding biedt je ook de mogelijkheid om niet-academische loopbanen te volgen die geavanceerde onderzoeksvaardigheden vereisen. De multidisciplinaire en transnationale aanpak van dit onderzoeksmasterprogramma is hier vooral gunstig. De vaardigheden en expertise die u in dit programma zult verwerven, zijn in trek bij een breed scala aan organisaties binnen en buiten Europa, zoals NGO's die zich bezighouden met religieuze en culturele diversiteit of cultureel erfgoed, media en uitgeverijen, musea, enzovoort. In combinatie met een didactische kwalificatie ben je ook gekwalificeerd voor functies in de onderwijssector.

ACADEMISCHE LOOPBAANS

De Research Master's programma in Religious Studies is ontworpen voor studenten met het vermogen en de ambitie om een ​​academische carrière na te streven. Je leert van internationaal toonaangevende wetenschappers, waaronder laureaten van prestigieuze prijzen en onderzoeksbeurzen. Je neemt actief deel aan hun onderzoeksprojecten en hun internationale netwerken. Dit vergroot aanzienlijk uw kansen om een ​​bekostigde PhD-positie te krijgen, hetzij aan Utrecht University of aan een andere onderzoeksuniversiteit.

NIET-ACADEMISCHE LOOPBAAN

Afgestudeerden van Religiewetenschappen werken in verschillende functies waarin analytische vaardigheden en geavanceerde multidisciplinaire onderzoekscompetenties en inzichten in historische en transnationale ontwikkelingen belangrijk zijn.

Concrete voorbeelden van mogelijke niet-academische werkgevers van alumni van Research Master's in Religious Studies zijn overheids- en niet-gouvernementele organisaties die zich bezighouden met religieuze en culturele diversiteit of cultureel erfgoed, nieuws- en media-organisaties en musea.

Laatst bijgewerkt op mrt 2020

Over de school

Founded in 1636, Utrecht University is an esteemed international research university, consistently positioned number one in The Netherlands, 14th in continental Europe and the worldwide top 100 of int ... Lees meer

Founded in 1636, Utrecht University is an esteemed international research university, consistently positioned number one in The Netherlands, 14th in continental Europe and the worldwide top 100 of international rankings, and member of the renowned European League of Research Universities. Lees Minder