Master in geschiedenis met een specialisatie in Global History and International Relations

Algemeen

Lees meer over dit programma op de website van de school

Beschrijving van opleiding

Master in geschiedenis met een specialisatie in Global History and International Relations

Waarom kiezen voor geschiedenis in Rotterdam?

De Master History is een interdisciplinair programma: we combineren kennis en theorieën van zowel de geesteswetenschappen als de sociale wetenschappen om complexe historische vraagstukken te analyseren. Een internationale en comparatieve benadering leert ons om overeenkomsten en verschillen in historische casestudies te identificeren.

Het internationale nummer van de Master History is getiteld 'Global History and International Relations'. In dit programma worden twee overigens onafhankelijke studievelden gecombineerd om internationale relaties te analyseren vanuit een historisch en mondiaal perspectief. We richten ons bijvoorbeeld op de opkomst en ondergang van grote mogendheden zoals het Britse rijk en de Verenigde Staten. We bespreken de historische achtergronden van hedendaagse geopolitieke kwesties en laten zien hoe het verleden zelf wordt gemobiliseerd door groepen en individuen om beleid te legitimeren en identiteiten te construeren.

In Rotterdam leer je zowel de grote lijnen als de unieke en specifieke aspecten van historische gebeurtenissen te beschrijven. Ons programma wordt gekenmerkt door kleinschalige seminars, persoonlijk toezicht en intensieve contacten met docenten en medestudenten. We onderhouden uitstekende contacten met archieven, musea en onderzoeksinstituten die waardevolle onderzoeksstages aanbieden aan onze studenten. Al meerdere jaren op rij wordt de Master History door zowel het tijdschrift Elsevier als door Keuzegids Masters uitgeroepen tot de beste geschiedenismeester van Nederland.

Een van de cursussen: Global Order toewijzen
Deze cursus combineert twee specialisaties: Internationale Betrekkingen Theorie en Wereldgeschiedenis (of Global History). Het perspectief van de cursus is het hoogst mogelijke niveau van internationale betrekkingen en wereldwijde interacties, inclusief rijken, regio's of continenten. We nemen een historisch perspectief op de opkomst en ondergang van rijken en regio's sinds ongeveer 1600 tot heden, over de westerse wereld en daarbuiten. We zullen ons afvragen wat de constitutieve factoren zijn van mondiale historische ontwikkelingen. We zullen de opkomst en ondergang van rijken bestuderen, maar we zullen ook de invloed van niet-statelijke actoren, zoals NGO's en multinationale ondernemingen op internationale betrekkingen, in vraag stellen. We zullen de historische wortels van hedendaagse pogingen om imperium te bouwen bestuderen, en op deze manier belichten we de dynamiek tussen het globale (of macroniveau) en het lokale (of microniveau).

Getuigenis van de student

Erasmys School student"Wat deze master uniek maakt, is de interdisciplinaire benadering die wordt gebruikt om het verleden en het heden te begrijpen. Je leert onder andere een goed geïnformeerd perspectief ontwikkelen op de historische achtergrond van elke samenleving. Als afgestudeerde van dit programma kun je veel verschillende posities innemen. Voor nu ben ik vooral geïnteresseerd in het volgen van een carrière als onderzoeker of beleidsmedewerker bij een internationale organisatie. "Ricardo Klepke

Pre-master geschiedenis

Wilt u een masterdiploma geschiedenis behalen, maar hebt u niet de juiste vooropleiding? Dan bent u een waarschijnlijke kandidaat om in te schrijven in de pre-master geschiedenis aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Het overbruggen van de kenniskloof

In de pre-master geschiedenis volg je bepaalde vakken uit de bachelor geschiedenis. U maakt kennis met de culturele, sociale en economische geschiedenis en met de geschiedenis van de internationale betrekkingen. Je zult ook een aantal methodologische vakken volgen, die je voorbereiden op het masterprogramma. De pre-master geschiedenis kan alleen fulltime worden gevolgd.

Laatst bijgewerkt op mrt 2020

Over de school

The Erasmus School of History, Culture and Communication hosts the Departments of History, Arts and Culture Studies, and Media & Communication of Erasmus University. Accordingly, the Faculty condu ... Lees meer

The Erasmus School of History, Culture and Communication hosts the Departments of History, Arts and Culture Studies, and Media & Communication of Erasmus University. Accordingly, the Faculty conducts research in the fields of history, arts and culture, and media and communication. Lees Minder