Master in geschiedenis en wetenschapsfilosofie

Algemeen

Lees meer over deze opleiding op de website van de instelling

Beschrijving van opleiding

History and Philosophy of Science is door de landelijke Mastergids (Keuzegids Masters) van 2018 beoordeeld als een 'Top Rated' masteropleiding!

Een langetermijnperspectief op wetenschap en samenleving

De masteropleiding History and Philosophy of Science (HPS) biedt een unieke kans om de grondslagen, praktijken en cultuur van de wetenschappen en geesteswetenschappen vanuit een historisch en filosofisch perspectief te bestuderen. Ons tweejarig onderzoeksprogramma richt zich op de historische ontwikkeling van wetenschappelijk denken en praktijken met een brede benadering die het samenspel van wetenschap of geesteswetenschappen met culturele, sociale en institutionele factoren onderzoekt. Studenten zullen ook leren om de structuur en concepten van theorieën zoals relativiteitstheorie, kwantummechanica, evolutie en moderne genetica te analyseren.

leerplan

Het curriculum behandelt cursussen over geselecteerde onderwerpen in:

  • Geschiedenis van de wetenschap of de geesteswetenschappen
  • Philosophy of Science of the Humanities
  • Foundations of Physics

Doel van het programma

Het algemene doel van de masteropleiding HPS is om je een gedegen opleiding te bieden in de geschiedenis en / of filosofie of grondslagen van de wetenschappen en geesteswetenschappen. Je leert historische of filosofische onderzoeksvragen te ontwikkelen en te onderzoeken. Je wordt opgeleid in het ontwikkelen van een professionele houding die je in staat stelt om je in te schrijven voor een PhD-programma in het HPS-veld, of om (on the job training) te starten voor een carrière in wetenschapseducatie en communicatie, in musea, in wetenschapsbeleid of science management.

Geïnteresseerd?

Als je interesse hebt, kun je overwegen om de (Nederlandse) minor Geschiedenis en Filosofie van de Natuurwetenschappen te doen , waarmee je uitstekend voorbereid bent op de masteropleiding. Het is ook mogelijk om individuele bachelorvakken te doen.

Academische loopbaan

Afgestudeerden zijn buitengewoon goed voorbereid op PhD-programma's in binnen- of buitenland. Een promotieplaats in Nederland wordt doorgaans voor een periode van vier jaar volledig bekostigd.

Bijna de helft van onze afgestudeerden is een promotieonderzoek in het veld in Utrecht of elders blijven doen. Recente PhD-projecten van de Utrecht University omvatten studies van de geschiedenis van de wet van energiebesparing in de negentiende-eeuwse Duitse cultuur, de rol van correlaties in fysische theorieën en wat deze zeggen over de wereld, de leer van farmacologie in de 16e eeuw, en de rol van genetica in het fokken van dieren.

Sommige afgestudeerden zijn begonnen met PhD-programma's op gebieden buiten HPS en hebben met succes hun graduate studies in de wetenschappen of geesteswetenschappen voortgezet.

Internationale studenten

Nederlands leren

Als je een baan of stage in Nederland wilt vinden, krijg je door het kennen van Nederland een plaats toegewezen. Zelfs als je in een internationale organisatie werkt, is het altijd een voordeel en in sommige gevallen zelfs een vereiste om tenminste een beetje Nederlands te kennen. Om Nederlands te leren, kunnen gratis taalwebsites zoals duolingo.com of dutchgrammar.com u op weg helpen of een kijkje nemen naar de cursussen Nederlands die Babel aanbiedt. Als student van Utrecht University krijg je 25% korting op het cursusaanbod.

Na het afstuderen

Als je na je afstuderen in Nederland wilt blijven, kun je het 'verblijfsvergunning oriëntatiejaar' aanvragen. Deze vergunning kan worden ingediend binnen 3 jaar na het voltooien van je studie en biedt je onbeperkte arbeidsrechten (vandaar: een werkvergunning -TWV- is niet vereist). Ga voor een overzicht van de voorwaarden die van toepassing zijn op deze vergunning naar de website van de IND.

Laatst bijgewerkt op aug 2020

Over de school

Founded in 1636, Utrecht University is an esteemed international research university, consistently positioned number one in The Netherlands, 14th in continental Europe and the worldwide top 100 of int ... Lees meer

Founded in 1636, Utrecht University is an esteemed international research university, consistently positioned number one in The Netherlands, 14th in continental Europe and the worldwide top 100 of international rankings, and member of the renowned European League of Research Universities. Lees Minder