Master in geografisch informatiebeheer en toepassingen (GIMA)

Algemeen

Lees meer over deze opleiding op de website van de instelling

Beschrijving van opleiding

Geografische informatie is overal. Denk aan ruimtelijke ordening, risicomanagement, navigatiesystemen, locatiegebaseerde diensten, bewegingsanalyse, augmented reality, toenemend gebruik van kaarten en vrijwillige geografische informatie. Daarom is Geografisch Informatie Management en Toepassingen (GIMA) zo'n relevant en compleet Master of Science programma; het richt zich op het beheer en de toepassing van geografische informatie vanuit een wetenschappelijk perspectief.

Daarnaast zijn er twee aspecten die GIMA tot een uniek programma maken: het blended learning concept en de samenwerking tussen vier gerenommeerde Nederlandse universiteiten. GIMA is ook een internationaal programma. Het richt zich niet alleen op Nederlandse bachelors, maar ook op buitenlandse bachelors en professionals met een gelijkwaardige vooropleiding.

Blended learning

GIMA is een blended learning masterprogramma, wat betekent dat je meestal studeert vanaf de plek waar je denkt dat je het beste kunt studeren (bijvoorbeeld thuis of in je plaatselijke bibliotheek). Studenten studeren voltijds (2 jaar) of deeltijds (4 jaar). Voor de eerste helft van het programma zijn er slechts vier korte contactperiodes per jaar, één per partneruniversiteit. Tijdens die contactperiodes (met een duur van twee weken) hoort u persoonlijk aanwezig te zijn, maar de rest van het jaar kunt u studeren via onze elektronische leeromgeving, waar u ook bent. Hetzelfde geldt uiteraard voor het individuele afstudeeronderzoek en de stage, elk van 6 (fulltime) of 12 (parttime) maanden in de laatste helft van het programma.

Joint venture

De masteropleiding van GIMA is het resultaat van een unieke joint venture tussen vier Nederlandse universiteiten, elk met een goede reputatie in hun vakgebied en met hun eigen tradities:

 • Utrecht University , met een focus op geografie en planning;
 • Technische Universiteit Delft, met een focus op de juridische, organisatorische en technische aspecten van de verwerking van geo-informatie;
 • Universiteit Twente, met een focus op technische en toepassingsgerichte cursussen voor ontwikkelingslanden;
 • Wageningen Universiteit, met een focus op agrarische en rurale toepassingen.

Zo haal je het beste uit geo-informatie-experts van vier universiteiten in Nederland. Sinds de start van het programma in 2003 is GIMA uitgegroeid tot een van de meest populaire en best beoordeelde masteropleidingen over geo-informatietoepassingen en -beheer in Nederland en blijft onze gemeenschap groeien.

Doel van het programma

Het GIMA-programma heeft tot doel studenten op te leiden tot;

 • Allround beheerders van geo-informatie en / of
 • Allround geo-informatie onderzoekers en / of
 • Allround geo-informatie applicatiespecialisten.

Carriere vooruitzichten

GIMA-afgestudeerden hebben uitstekende carrièrevooruitzichten. Vooral de vraag naar managers en applicatiespecialisten in geo-informatie in de professionele markt neemt nog steeds voortdurend toe.

Mogelijke vooruitzichten

Het GIMA-programma heeft tot doel studenten op te leiden tot;

 • all-round managers van geo-informatie en / of
 • all-round geo-informatie onderzoekers en / of
 • all-round geo-informatietoepassingsspecialisten.

GIMA alumni werken in de private sector bij bijvoorbeeld energie- of nutsbedrijven, of op het gebied van geomarketing of consulting. Bovendien konden afgestudeerden hun carrière starten in de publieke sector, zoals bij onderzoeksinstituten, gemeenten of andere overheidsdiensten. Ook zou een combinatie van beide sectoren mogelijk zijn.

Academische loopbaan

GIMA is een volwaardige Master of Science-opleiding met ruime aandacht voor academische en onderzoeksvaardigheden in de eerste zes modules. Individueel masterthesisonderzoek in het tweede deel van het programma omvat 30 ECTS. Dit is een solide basis voor een mogelijk doctoraat. GIMA-cursisten hebben het voordeel dat ze worden blootgesteld aan promotiekansen aan vier Nederlandse universiteiten.

Professionele carrières

 • Business consultant bij ESRI Nederland
  ESRI Nederland is een dynamisch en jong IT-bedrijf en marktleider op het gebied van Geografische Informatie Systemen. Het verkoopt de veelgebruikte ArcGIS-software.
 • GIS specialist en projectleider bij GeoCensus BV
  Geocensus is een particulier bedrijf dat zich bezighoudt met geodesie, GIS, landmeten, juridische registraties, wijzigingsdetectie en detachering.
 • Senior projectleider bij Kadaster
  Het Kadaster is een niet-departementaal openbaar lichaam, onder politieke verantwoordelijkheid van de minister van Infrastructuur en Milieu. Het is de wettelijke taak van het Kadaster om een aantal registraties bij te houden. Voorbeelden zijn de registratie van onroerend goed, topografie, schepen en vliegtuigen. Het Kadaster verstrekt naast informatie uit eigen registraties ook informatie uit registraties van andere partijen. Voor hen onderhoudt het Kadaster zogenaamde landelijke voorzieningen, waarmee het Kadaster toegang geeft tot de data. Voorbeelden zijn de voorzieningen voor adressen en gebouwen, kabels en leidingen en energielabels.
 • Chief Meteorology bij NATO
  Internationaal meteorologisch bureau. Weersvoorspelling voor de luchtvaartsector. Ontwikkeling van Meteorologische Informatie Systemen (NAMIS, ICARUS): visualisatie, communicatie en databaseafhandeling. GIS-aspecten van meteorologie.
 • GIS-adviseur bij het Ministerie van Landbouw en Milieu in Slovenië

Laatst bijgewerkt op aug 2020

Over de school

Founded in 1636, Utrecht University is an esteemed international research university, consistently positioned number one in The Netherlands, 14th in continental Europe and the worldwide top 100 of int ... Lees meer

Founded in 1636, Utrecht University is an esteemed international research university, consistently positioned number one in The Netherlands, 14th in continental Europe and the worldwide top 100 of international rankings, and member of the renowned European League of Research Universities. Lees Minder