Master in geografisch informatiebeheer en toepassingen (GIMA)

Algemeen

Lees meer over dit programma op de website van de school

Beschrijving van opleiding

Over

Geografische informatie is overal. Denk aan ruimtelijke ordening, risicobeheer, navigatiesystemen, locatiegebaseerde diensten, bewegingsanalyse, augmented reality, toenemend gebruik van kaarten en vrijwillige geografische informatie. Dit is de reden waarom Geographical Information Management and Applications (GIMA) zo'n relevant en volledig Master of Science-programma is; het richt zich op het beheer en de toepassing van geografische informatie vanuit een wetenschappelijk perspectief.

Daarnaast zijn er twee aspecten die van GIMA een uniek programma maken: het blended learning-concept en de samenwerking tussen vier gerenommeerde Nederlandse universiteiten. GIMA is ook een internationaal programma. Het richt zich niet alleen op Nederlandse bachelors, maar ook op buitenlandse bachelors en professionals met gelijkwaardige vooropleiding.

Blended learning

GIMA is een blended learning masterprogramma, wat betekent dat je meestal studeert vanaf de plek waar je denkt dat je het beste kunt studeren (bijvoorbeeld thuis of in je plaatselijke bibliotheek). Studenten studeren voltijd (2 jr.) Of deeltijd (4 jr.). Voor de eerste helft van het programma zijn er slechts vier korte contactperiodes per jaar, een op elke partneruniversiteit. Tijdens die contactperiodes (met een duur van twee weken) moet je persoonlijk aanwezig zijn, maar de rest van het jaar kun je studeren via onze elektronische leeromgeving, waar je ook bent. Vanzelfsprekend geldt hetzelfde voor het individuele afstudeeronderzoeksproject en de stage, elk van 6 (voltijd) of 12 (parttime) maanden lengte in de laatste helft van het programma.

Joint venture

Het masterprogramma van GIMA is het resultaat van een unieke joint venture tussen vier Nederlandse universiteiten, elk met een goede reputatie in zijn vakgebied en met zijn eigen tradities:

 • Utrecht University , met een focus op geografie en planning;
 • Technische Universiteit Delft, met een focus op de juridische, organisatorische en technische aspecten van de verwerking van geo-informatie;
 • Universiteit Twente, met een focus op technische en toepassingsgerichte cursussen voor ontwikkelingslanden;
 • Wageningen Universiteit, met een focus op agrarische en rurale toepassingen.

U krijgt zo het beste van geo-informatiedeskundigen van vier universiteiten in Nederland. Sinds de start van het programma in 2003 is GIMA uitgegroeid tot een van de meest populaire en goed geëvalueerde masterprogramma's over geo-informatietoepassingen en -beheer in Nederland en onze community blijft groeien.

Doel van het programma

Het GIMA-programma is erop gericht studenten op te leiden;

 • all-round managers van geo-informatie en / of
 • all-round geo-informatie onderzoekers en / of
 • all-round geo-informatietoepassingsspecialisten.

Carriere vooruitzichten

GIMA-afgestudeerden hebben uitstekende carrièrevooruitzichten. Vooral de vraag naar managers en applicatiespecialisten in geo-informatie in de professionele markt neemt nog steeds voortdurend toe.

Mogelijke vooruitzichten

Het GIMA-programma is erop gericht studenten op te leiden;

 • all-round managers van geo-informatie en / of
 • all-round geo-informatie onderzoekers en / of
 • all-round geo-informatietoepassingsspecialisten.

GIMA-alumni werken in de privésector met bijvoorbeeld energie- of nutsbedrijven of op het gebied van geomarketing of consulting. Verder zouden afgestudeerden hun loopbaan in de publieke sector kunnen beginnen, zoals in onderzoeksinstellingen, gemeenten of andere overheidsdiensten. Ook zou een combinatie van beide sectoren mogelijk zijn.

Academische loopbaan

GIMA is een volwaardig Master of Science-programma met ruime aandacht voor academische en onderzoeksvaardigheden in de eerste zes modules. Individueel Master thesis onderzoek in het tweede deel van het programma omvat 30 ECTS. Dit is een solide basis voor een mogelijk doctoraat. GIMA-cursisten hebben het voordeel dat ze worden blootgesteld aan promotiekansen bij vier Nederlandse universiteiten.

Professionele carrières

 • Business consultant bij ESRI Nederland

ESRI Nederland is een dynamisch en jong IT-bedrijf en marktleider op het gebied van geografische informatiesystemen. Het verkoopt de veel gebruikte ArcGIS-software.

 • GIS-specialist en projectleider bij GeoCensus BV

Geocensus is een privébedrijf dat zich bezighoudt met geodesie, GIS, landmeten, wettelijke registraties, detectie van wijzigingen en detachering.

 • Senior projectleider bij Kadaster

Het Kadaster is een niet-overheidsorgaan, onder de politieke verantwoordelijkheid van de minister van Infrastructuur en Milieu. Het is de wettelijke taak van het Kadaster om een ​​aantal registraties bij te houden. Voorbeelden zijn de registratie van onroerend goed, topografie, schepen en vliegtuigen. Naast informatie uit eigen registraties, verstrekt het Kadaster ook informatie uit registraties van andere partijen. Voor hen onderhoudt het Kadaster zogenaamde nationale faciliteiten, waarmee het Kadaster toegang tot de gegevens biedt. Voorbeelden zijn de faciliteiten voor adressen en gebouwen, kabels en pijpleidingen en energielabels.

 • Chief Meteorology bij NATO

Internationaal meteorologisch kantoor. Weersvoorspellingen voor luchtvaartactiviteiten. Ontwikkeling van meteorologische informatiesystemen (NAMIS, ICARUS): visualisatie, communicatie en verwerking van databanken. GIS-aspecten van meteorologie.

 • GIS-adviseur bij het Ministerie van Landbouw en Milieu in Slovenië

Laatst bijgewerkt op mrt 2020

Over de school

Founded in 1636, Utrecht University is an esteemed international research university, consistently positioned number one in The Netherlands, 14th in continental Europe and the worldwide top 100 of int ... Lees meer

Founded in 1636, Utrecht University is an esteemed international research university, consistently positioned number one in The Netherlands, 14th in continental Europe and the worldwide top 100 of international rankings, and member of the renowned European League of Research Universities. Lees Minder