Master in energiewetenschappen

Algemeen

Lees meer over deze opleiding op de website van de instelling

Beschrijving van opleiding

Ons energiesysteem evolueert snel. Er staan ons grote uitdagingen te wachten, waaronder het beperken van de klimaatverandering, het veiligstellen van onze energievoorziening op de lange termijn en het bieden van toegang tot duurzame energie voor iedereen. Deze tweejarige masteropleiding Energy Science aan Utrecht University biedt een interdisciplinaire aanpak voor iedereen die bereid is deze uitdagingen aan te gaan.

Systeem benadering

De inzameling, conversie, transport, opslag, distributie en eindgebruik van energie zijn allemaal stappen bij het leveren van energiediensten aan de samenleving. Al deze elementen vormen een energiesysteem, dat complex is en op veel manieren samenwerkt met andere systemen. Overgangen in energiesystemen en de verdiensten van innovatie voor de afzonderlijke componenten van elk kunnen alleen worden geanalyseerd in de context van het volledige systeem. Daarom plaatsen we de analyse van energiesystemen in het centrum van ons Energy Science-programma.

interdisciplinair

Het analyseren van energiesystemen vereist een grondige kennis van de fundamentele wetenschappelijke en technologische principes van het vakgebied. Deze kennis stelt u in staat te begrijpen hoe de kenmerken van individuele technologieën hun prestaties kunnen beïnvloeden, evenals de impact van markt- en beleidscontexten op energiesystemen. Daarom komen zowel economie als beleidsstudies ook aan bod in het programma.

Onderzoek in energiewetenschap

Het programma is ontwikkeld door het Copernicus Instituut voor Duurzame Ontwikkeling. Dit instituut onderzoekt en ontwikkelt processen en kansen voor innovatieve verandering voor duurzaamheid. Energie- en resource-systemen zijn slechts een van de gebieden die aan het instituut worden onderzocht, en dit baanbrekende onderzoek vormt de basis voor het onderwijs over het programma. Bovendien zul je merken dat je deel uitmaakt van een echt internationale leeromgeving om je voor te bereiden op je toekomstige carrière.

Je kunt een van de twee nummers kiezen:

  • Systeemanalyse
  • Natuurwetenschap

Doel van het programma

Dit programma is bedoeld voor studenten met een achtergrond in wetenschap of techniek die willen bijdragen aan de transitie naar duurzame energiesystemen.

Carriere vooruitzichten

De duurzame ontwikkeling van energiesystemen zal een van de belangrijkste mondiale uitdagingen van deze nieuwe eeuw zijn. Daarom zijn onderzoeksinstituten, bedrijven, adviesbureaus, overheidsorganisaties en ngo's actief in de zoektocht naar verbetering van de energie-efficiëntie en meer hernieuwbare energiebronnen. Veel bedrijven gaan de uitdaging aan om op dit gebied nieuwe business te ontwikkelen en er is een grote vraag naar energie- en grondstofspecialisten, die elke dag toeneemt.

Professionele carrières

Afgestudeerden moeten werk vinden in de particuliere sector (energiebedrijven), de publieke sector, consultancy en NGO's. Afgestudeerden zullen ook posities vinden in internationale organen, zoals de Europese Unie en het Internationaal Energieagentschap.

Academische loopbaan

De opleiding bereidt studenten voor op een PhD-programma, dat uiteindelijk zal leiden tot beroepen in wetenschappelijk onderzoek. Afgestudeerden van de opleiding moeten in staat zijn om een proefschrift te schrijven.

Internationale studenten

Nederlands leren

Als je een baan of stage in Nederland wilt vinden, krijg je door het kennen van Nederland een plaats toegewezen. Zelfs als je in een internationale organisatie werkt, is het altijd een voordeel en in sommige gevallen zelfs een vereiste om tenminste een beetje Nederlands te kennen. Om Nederlands te leren, kunnen gratis taalwebsites zoals duolingo.com of dutchgrammar.com u op weg helpen of een kijkje nemen naar de cursussen Nederlands die Babel aanbiedt. Als student van Utrecht University krijg je 25% korting op het cursusaanbod.

Na het afstuderen

Als je na je afstuderen in Nederland wilt blijven, kun je het 'verblijfsvergunning oriëntatiejaar' aanvragen als je een niet-EU-nationaliteit hebt. Deze vergunning kan worden ingediend binnen 3 jaar na het voltooien van je studie en biedt je onbeperkte arbeidsrechten (vandaar: een werkvergunning -TWV- is niet vereist). Ga voor een overzicht van de voorwaarden die van toepassing zijn op deze vergunning naar de website van de IND.

Laatst bijgewerkt op aug 2020

Over de school

Founded in 1636, Utrecht University is an esteemed international research university, consistently positioned number one in The Netherlands, 14th in continental Europe and the worldwide top 100 of int ... Lees meer

Founded in 1636, Utrecht University is an esteemed international research university, consistently positioned number one in The Netherlands, 14th in continental Europe and the worldwide top 100 of international rankings, and member of the renowned European League of Research Universities. Lees Minder