Master in energie-informatica

Algemeen

2 locaties beschikbaar

Beschrijving van opleiding

Master in energie-informatica - 100% online

Energie is de onderliggende hartslag van de wereldeconomie - een cruciale factor bij de productie van bijna alle goederen en diensten in de moderne wereld. Gezien de cruciale rol van energie, zijn de drijvende eisen in elke economie het waarborgen van de voorzieningszekerheid, het handhaven van het concurrentievermogen en het toezicht houden op de overgang naar een koolstofarme toekomst.

dlu

De belangrijkste vereisten in dit verband zijn het strategisch beheer van de levering en het verbeteren van de algehele productie en distributie ervan. Een aantal factoren zullen van invloed zijn op deze uitdagende doelstellingen, waaronder de vooruitgang op het gebied van hernieuwbare energiebronnen, e-mobiliteit en groene technologieën, om er maar een paar te noemen. Het managen van deze veranderende omgeving is geen gemakkelijke taak. Daarvoor zijn intelligente IT-oplossingen nodig en dus goed opgeleide IT-experts die in staat zijn om toekomstige slimme netwerken, slimme stadsinfrastructuren en verbeterde energievoorzieningssystemen te ontwerpen en / of te exploiteren.

Energy Informatics (ENI) is de toepassing van informatietechnologieën op dit veeleisende vakgebied.

Informatie

 • Graad: Master of Science in Engineering (MSc)
 • Duur: 4 semesters (120 sp.)
 • Jaarlijkse inname: 20
 • Wijze van studeren: voltijds
 • Toelatingseisen:
  • Afgeronde master- of bachelordiploma met IT-onderdeel van minimaal 60 ECTS-punten, of een vergelijkbare kwalificatie.
  • Goede kennis van het Engels.
 • Taal van het lesgeld: Engels

Focus van studies

Deze masteropleiding Energy Informatics (ENI) biedt technische, zakelijke en juridische expertise voor de ontwikkeling van toekomstige energiesystemen, met name op het gebied van:

 • Internationale energiemarkten en energierecht
 • Processen en procesmodellering
 • Internationaal projectmanagement
 • Systems Engineering
 • Opwekking, distributie en opslag van energie (hernieuwbare energie, energieopslag, laadpalen, gebouwen, verlichting, etc.)
 • Veldcomponenten (meters, lastregeling, gateways, etc.)
 • Softwaresystemen (SCADA, Meter Data Management (MDM), Head End Systems (HES), Device Data Management (DDM), Energy Data Management (EDM), Geografische Informatie Systemen (GIS) etc.)
 • Cloud computing, big data
 • IT beveiliging
 • Communicatietechnologie (radiofrequentie / Powerline)
 • Huis- en gebouwautomatisering
 • Elektromobiliteit

Extra interdisciplinaire keuzevakken en seminars zijn ook beschikbaar; ze variëren van semester tot semester.

leerplan

Het curriculum van de masteropleiding Energy Informatics (ENI) is zo gestructureerd dat het een uitgebreid overzicht geeft van bijna alle relevante aspecten van het slimme energiedomein. Bovendien maakt het individuele specialisatie mogelijk door specifieke onderwerpen te identificeren waarin de student geïnteresseerd is.

Technische competenties zoals smart grid-veldcomponenten en woning- en gebouwautomatisering, evenals interdisciplinaire competenties zoals procesmodellering en internationale energiemarkten en energiewetten worden geleverd door de zeer toekomstgerichte masteropleiding.

Naast studenten van de masteropleiding kunnen Energy Informatics ook cursussen volgen die worden aangeboden door andere masteropleidingen. De interessegebieden moeten worden gekozen in de context van het project en de onderzoeksthema's worden gedefinieerd samen met de studieadviseur die aan de student is toegewezen.

ae

Praktijkgerichte opleiding

Als hogeschool werken we nauw samen met de lokale industrie en bedrijven in de regio, maar ook met diverse internationale. Deze connecties stellen je in staat om zeer gewilde vaardigheden te ontwikkelen, aangezien je praktische, hands-on ervaring opdoet die uiteindelijk je inzetbaarheid verhoogt. Verdere interdisciplinaire en toegepaste onderzoeksprojecten stellen je in staat om tijdens je studie de relaties met de lokale industrie en internationale bedrijven te versterken.

Loopbaanprofiel

Het energie- en klimaatpakket en de energie-efficiëntierichtlijnen die in respectievelijk 2007 en 2012 door de Europese Commissie zijn gepubliceerd, stellen duidelijk dat de belangrijkste instrumenten voor het opbouwen van een geleidelijk koolstofarme economie energie-efficiëntie, investeringen in hernieuwbare energiebronnen en nieuwe technologieën zijn, evenals betere interconnectiviteit tussen energiemarkten. Deze strategische doelen vereisen allemaal een grote pool van IT-expertise.

Diepgaande technische kennis in Energy Informatics rust onze studenten uit met de proactieve kwaliteiten die leiderschap / managementposities ondersteunen en kunnen leiden tot hoogvliegende carrières.

Afgestudeerden van Energy Informatics gaan niet alleen werken met energieleveranciers en netbeheerders, maar ook in aanverwante sectoren. Zelfs energie-intensieve industrieën zoals de auto-industrie en metaalverwerkende bedrijven kunnen profiteren van hun expertise. Andere gebieden zijn onder meer het ontwerp, de planning en de implementatie van IT-systemen voor slimme netwerken, slimme steden, e-mobiliteit en industriële installaties. Je komt terecht in een zeer dynamisch vakgebied met uitstekende carrièremogelijkheden.

Laatst bijgewerkt op aug 2020

Over de school

The University of Applied Sciences Upper Austria is the largest university of applied sciences in Austria and is an integral part of the tertiary education system. The organization is defined by the r ... Lees meer

The University of Applied Sciences Upper Austria is the largest university of applied sciences in Austria and is an integral part of the tertiary education system. The organization is defined by the requirements of regional scientific and research needs. Lees Minder
Wels , Steyr , Hagenberg , Linz + 3 Meer Minder