Master in ecologie

University of South Bohemia – Faculty of Science

Programma Beschrijving

Lees de Officiële Beschrijving

Master in ecologie

University of South Bohemia – Faculty of Science

Het programma breidt een succesvolle Quantitative Ecology Module uit, geleid door prof. Jan Lepš, actief sinds 2011.

Studenten worden getraind in modern ecologieonderzoek. De cursussen zijn gericht op zowel de ecologische theorie als de analyse en interpretatie van ecologische gegevens met behulp van moderne computationele benaderingen. De werkbelasting is ongeveer vijf cursussen per semester.

Er wordt veel nadruk gelegd op het eigen onderzoek van de studenten; bijna de helft van de studiepunten wordt verworven voor het masterproject op de lange termijn (je werkt aan het project gedurende je hele master-studie). Bijgevolg worden de beste projecten gepubliceerd met de student als de eerste auteur. De docenten en scriptiesleiders voeren hoogwaardige onderzoeksprojecten uit en werken nauw samen met het Biology Centre van de Tsjechische Academie van Wetenschappen.

Studenten zullen hun kritisch denken verbeteren, een sterke statistische achtergrond, uitstekende veldvaardigheden krijgen, leren hoe ze hun onderzoek kunnen presenteren of hoe ze een beurs kunnen schrijven (en mogelijk krijgen!).

Afgestudeerden zullen bereid zijn om voort te gaan in een doctoraat in de ecologie aan een universiteit of onderzoeksinstituut over de hele wereld. Daarnaast zijn er verschillende excursies en praktische natuurbehoudscursussen inbegrepen, dus het profiel van de afgestudeerde is vrij breed.

Scriptie

Een groot deel van je studie (ongeveer 1/3 van de studiepunten) wordt gevormd door werk aan een onderzoeksproject waarvan de resultaten worden gerapporteerd in een masterscriptie en mogelijk worden gepubliceerd in een gerenommeerd wetenschappelijk tijdschrift.

Selectie van voorgestelde onderwerpen van mastertheses. U kunt contact opnemen met de supervisor om meer details of andere mogelijkheden te vragen. We moedigen je ook aan om met je eigen idee te komen!

 • Predator vs. parasitoids - geen vijandvrije ruimte voor rupsen?
 • Multitrofe interacties tussen spinnen, vogels en planten
 • Stressreacties van insecten op de aanwezigheid van vogels en de impact van insectenstress op lagere trofische niveaus
 • Effect van loofkwaliteit op de grootte van gallen en de impact ervan op galpredatie
 • Invloed van zware metalen op ongewervelde waterdieren
 • Aquatisch leven in postindustriële omgevingen
 • Stedelijke omgevingen en het hitte-eiland-effect bij aquatische ongewervelden
 • Temperatuurafhankelijkheid van trofische en niet-trofische interactiesterktes in voedselwebben van macro-voedselpopulaties
 • Levensritme bij ongewervelde waterdieren: meetgedrag en metabolisme over temperatuur
 • Impact van vervuiling door microplastics op individuele levensverhalen en trofische interacties in ongewervelde waterdieren
 • Kwantificering van de impact van het gedrag van vissers op zoetwatervispopulaties
 • Welke rol speelt de niet-mycorrhiza plantensoort in de structuur en het onderhoud van de gemeenschap van arbusculaire mycorrhiza-schimmels?
 • Verandering van arbusculaire mycorrhiza-fungale gemeenschappen in model grasland plantensoorten tijdens hun ontogenie
 • Weide hemiparasieten als ecosysteemingenieurs
 • Ecologische voordelen en economische duurzaamheid van biologische landbouw.
 • Trofische specialisatie van herbivoorinsecten in bosvoedselwebben
 • De bottom-up en top-down controle van herbivore insecten gemeenschappen
 • Succession trends in planten-herbivoor voedselwebben

Toelatingsprocedure

Aanvragers moeten hun bachelorstudie in de biologie / ecologie hebben afgerond aan het begin van de masterstudie (dwz toepassing en voorwaardelijke acceptatie is mogelijk voordat een bachelordiploma is behaald).

Toelatingsprocedure zal gebaseerd zijn op een online interview. We zullen evalueren:

 • basiskennis van ecologie en biologie
 • vermogen om eigen ideeën in het Engels uit te drukken

Beurzen

Studenten met uitstekende resultaten kunnen een premietoeslag krijgen van 10.000 CZK (~ 400EUR) in het tweede jaar van het programma. Top 20 studenten in alle Bc. en MSc. programma's van de Faculteit Wetenschappen krijgen ook een bonus van 12.000 - 30.000 CZK (~ 480 - 1.200EUR) voor publicatie in Impact Factor-tijdschriften of presenteren op een conferentie met behoud van zeer goede studieresultaten.

Er is ook Dean's prijs voor de beste masterproef van 5.000 CZK (~ 200 EUR).

Studie

De studie duurt twee jaar verdeeld in vier semesters. Tijdens deze periode moeten studenten 120 ECTS-credits behalen. Werk aan een masterscriptie (inclusief presentatie van je onderzoek naar twee seminars) is goed voor 54 studiepunten, 43 studiepunten moeten worden behaald uit de kerncursussen en de resterende 23 studiepunten uit kern- of aanvullende cursussen.

Einde van de studie

Een masterproef op basis van een onderzoeksproject moet worden ingediend en verdedigd in een commissie van docenten. De commissie evalueert ook de kennis van studenten tijdens een eindexamen dat bestaat uit drie delen: Fundamentals of Ecology, een studiegebied (Plantecologie, Dierecologie of Ecologische statistiek) en Theoretische achtergrond van het onderwerp en de methodologie van de masterproef.

Deze school biedt programma's in:
 • Engels


Laatst bijgewerkt op November 9, 2018
Duur & Kosten
Deze cursus is Campus gesitueerd
Start Date
Startdatum
Oct. 2019
Duration
Duur
2 jaar
Voltijd
Price
Prijs
50 EUR
per jaar.
Information
Deadline
Apr. 1, 2019
Locations
Tsjechië - České Budějovice, Zuid-Bohemen
Startdatum : Oct. 2019
Aanmeldingslimiet Apr. 1, 2019
Einddatum Vraag informatie aan
Dates
Oct. 2019
Tsjechië - České Budějovice, Zuid-Bohemen
Aanmeldingslimiet Apr. 1, 2019
Einddatum Vraag informatie aan