Master in deeltjesfysica en astrofysische wetenschappen

Algemeen

Lees meer over deze opleiding op de website van de instelling

Beschrijving van opleiding

Hoe zijn we hier uit de oerknal gekomen?

Wat zijn de natuurwetten die het universum beheersen, van elementaire deeltjes tot de ontwikkeling van het zonnestelsel, sterren en sterrenstelsels? In het masterprogramma in deeltjesfysica en astrofysische wetenschappen richt je je op het verkrijgen van een uitgebreid begrip van deze fenomenen. Je verwerft ook vaardigheid in het gebruik van wiskundige methoden, IT-hulpmiddelen en / of experimentele apparatuur, evenals sterke probleemoplossende en logische deductievaardigheden. Hiermee kom je in aanmerking voor een carrière in onderzoek of voor een breed scala aan functies in de privésector.

Aan het studeren

Met de expertise in fundamenteel onderzoek die u in het programma opdoet , kunt u een carrière in onderzoek nastreven. Je verwerft ook vaardigheid in het gebruik van wiskundige methoden, IT-hulpmiddelen en / of experimentele apparatuur, evenals sterke probleemoplossende en logische deductievaardigheden. Hiermee kom je in aanmerking voor een breed scala aan functies in de particuliere sector.

Waarom deeltjesfysica en astrofysische wetenschappen?

Na het voltooien van het programma, zult u:

 • Een brede kennis hebben van fysische en / of astrofysische fenomenen.
 • Beschikken over goede analytische en computationele vaardigheden en het vermogen om geavanceerde afleidingen te maken.
 • Theoretische, computationele en / of experimentele methoden kunnen toepassen op de analyse en het begrip van verschillende fenomenen.
 • In staat zijn om je kennis van fysische en astrofysische fenomenen toe te passen en hun onderlinge verbindingen te identificeren.
 • In staat zijn om hypothesen te formuleren en te testen op basis van uw kennis.

Structuur, inhoud en studietracks

De omvang van de masteropleiding is 120 studiepunten (ECTS), die in twee jaar kan worden voltooid. De graad bestaat uit:

 • 90 studiepunten van masterstudies, inclusief een masterproef (30 studiepunten)
 • 30 studiepunten van andere studies van de masteropleiding of andere opleidingen

Bovendien omvatten je studies een persoonlijk studieplan, evenals loopbaanoriëntatie en planning. Je kunt ook deelnemen aan een traineeship, keuzevakken die worden aangeboden door de masteropleiding in deeltjesfysica en astrofysische wetenschappen, of studies die worden aangeboden door andere opleidingen.

Het masterprogramma omvat twee studietracks:

 • Elementaire deeltjesfysica en kosmologie
 • Astrofysische wetenschappen

Cursussen en onderwijs

Fundamenteel onderzoek vormt het belangrijkste onderdeel van het onderwijs in de masteropleiding in deeltjesfysica en astrofysische wetenschappen . Fundamenteel onderzoek aan de University of Helsinki heeft topscores behaald in internationale universitaire ranglijsten. Het diepgaande leren dat wordt aangeboden door internationale onderzoeksgroepen zal een solide basis vormen voor uw leven lang leren.

Het programma omvat twee studiesporen: elementaire deeltjesfysica en kosmologie en astrofysische wetenschappen . De cursussen zijn samengevoegd in cursuspakketten en beide studietracks bevatten een verplicht kernpakket met een onderzoeksseminarie. De studietracks zijn onderverdeeld in specialisaties die zich richten op astronomie, ruimtefysica, deeltjesfysica of kosmologie. Cursussen omvatten meestal lezingen, oefeningen, groepswerk en onderzoeksliteratuur en eindigen in examens en / of eindopdrachten. Bovendien kunnen sommige onderzoeken worden voltooid als boekexamens.

Masterproef

De masteropleiding culmineert in een masterproef, die je bekendheid met wetenschappelijk denken aantoont, evenals je beheersing van de nodige onderzoeksmethoden, kennis van je onderwerp van de scriptie en het vermogen om wetenschappelijk schriftelijk te communiceren in overeenstemming met de praktijken van de wetenschappelijke gemeenschap. De omvang van de masterproef is 30 studiepunten.

In je scriptie zul je relevante wetenschappelijke vragen definiëren en formuleren, het onderzoeksprobleem in de juiste context plaatsen door de relevante onderzoeksliteratuur te beoordelen en de onderzoeksvragen beantwoorden met behulp van theoretische, numerieke, observationele en / of experimentele methoden. Je kunt je scriptie ook voltooien als onderdeel van een groter onderzoeksproject, op voorwaarde dat je onafhankelijke input duidelijk kan worden geverifieerd en beoordeeld. Je moet echter wel de schriftelijke component van je scriptie zelfstandig invullen.

Uw scriptieproject wordt begeleid door de door u aangestelde promotor, die u regelmatig zal ontmoeten om ervoor te zorgen dat uw werk op schema verloopt. De beoogde duur van het masterproefproject is één termijn. Veel studenten voltooien hun scriptie als onderdeel van een onderzoeksgroep, waarmee je kunt deelnemen aan onderzoek op topniveau tijdens je masteropleiding.

Internationale reikwijdte en samenwerking met andere partijen

University of Helsinki en de faculteit Bètawetenschappen bieden veel mogelijkheden voor internationale betrokkenheid:

 • Studentenuitwisseling op een van de beschikbare bestemmingen via de faculteit of de universiteit
 • Stages in de internationaal actieve onderzoeksgroepen bieden de mogelijkheid om tijdens je masteropleiding te netwerken met de internationale wetenschappelijke gemeenschap
 • Masterproefproject als lid van een van de internationale onderzoeksgroepen die actief zijn in het kader van het programma of in samenwerking met bedrijven of onderzoeksorganisaties;
 • Internationale taken in vakspecifieke studentenorganisaties of de Student Union van de University of Helsinki
 • Taalcursussen georganiseerd door het Talencentrum van de University of Helsinki

De faculteit Bètawetenschappen is een toponderzoeksinstituut op het gebied van Europese universiteiten. Tot haar partners behoren vele toonaangevende internationale onderzoeksinstituten, zoals de Europese Organisatie voor nucleair onderzoek (CERN), het Europees Ruimteagentschap (ESA) en het European Southern Observatory (ESO) . Als student aan de faculteit Bètawetenschappen heb je de mogelijkheid om een onderzoeksstageperiode af te ronden bij bijvoorbeeld CERN in Genève.

Het programma werkt ook nauw samen met het Helsinki Institute of Physics (HIP), het Finse Meteorological Institute en het Finse Geospatial Research Institute (FGI) .

Als student in de masteropleiding kun je keuzevakken voltooien in disciplines aangeboden door de faculteit Bètawetenschappen of andere faculteiten van de University of Helsinki . Indien nodig kunt u ook studies aan andere Finse universiteiten voltooien in het kader van de Flexible Study Right Agreement (JOO). Sommige van de cursussen die in het programma zijn opgenomen, worden bijvoorbeeld aangeboden in samenwerking met de Universiteit van Turku.

Studenten en studentenleven

Het studentenleven en vooral de cultuur van de studentenorganisatie is uitzonderlijk rijk en divers in Finland. Ook aan de University of Helsinki is de studentengemeenschap zeer actief. Meer dan 250 studentenorganisaties zijn actief binnen de Student Union van de University of Helsinki (HYY) , variërend van faculteits- en vakorganisaties tot politieke en maatschappelijke organisaties, en van koren en orkesten tot sport- en spelclubs. Hun activiteiten omvatten jubileumvieringen, academische dinerpartijen, culturele evenementen, bijeenkomsten en excursies.

Als student en lid van de Student Union (HYY) heb je recht op vele voordelen en diensten. Bijvoorbeeld betaalbare studentenwoningen, basisgezondheidszorg, sportfaciliteiten en maaltijden voor studenten . U krijgt ook tal van kortingen, bijvoorbeeld op kosten voor het openbaar vervoer in het hele land.

Carrière

Als afgestudeerd aan de masteropleiding in Particle Physics and Astrophysical Science , heb je uitstekende kwalificaties om door te gaan met postdoctorale studies of voor een carrière in diverse functies buiten Academia zowel in Finland als in het buitenland.

Laatst bijgewerkt op mrt 2020

Over de school

The University of Helsinki offers a wide range of Master’s Degree Programmes, taught entirely in English. The scope of our programmes is 120 ECTS credits, completed with two years of full-time study. ... Lees meer

The University of Helsinki offers a wide range of Master’s Degree Programmes, taught entirely in English. The scope of our programmes is 120 ECTS credits, completed with two years of full-time study. All programmes comply with the national legislation governing university education and are, therefore, recognised globally. Lees Minder