Master in de wiskunde

Algemeen

Beschrijving van opleiding

134527_pexels-photo-167682.jpeg

Masteropleiding in de wiskunde

Wil je je analytische krachten aanscherpen en je kennis van wiskunde verdiepen? Umeå University biedt een tweejarige masteropleiding in de wiskunde aan die nauw verbonden is met de wiskundige onderzoeksgroepen aan de universiteit. Het programma biedt je een solide theoretische basis voor het nastreven van een loopbaan in onderzoek en ontwikkeling, of het nu bij de overheid, financiën, IT is, naast de academische wereld.

Tijdens het studeren

Je maakt deel uit van een menselijk masterprogramma en een afdeling Wiskunde, wat de mogelijkheid biedt voor rijkere en meer persoonlijke interacties tussen studenten en docenten. Alle inkomende masterstudenten krijgen een mentor toegewezen van een van onze drie belangrijkste onderzoeksgroepen: discrete wiskunde, analyse en modellering en computationele wiskunde. De mentor volgt de student door het programma en geeft advies over de keuze van vakken en scriptieonderwerpen, evenals over aanvragen bij Ph.D. programma's.

Flexibiliteit in cursussen

Naast de kerncursussen en scriptieprojecten van het programma, is er grote flexibiliteit bij het kiezen van cursussen zowel uit wiskunde als uit nauw verwante gebieden zoals informatica en statistiek. Lesgeven op het programma bestaat uit een mix van lezingen, seminars en individuele begeleiding. Alle onderwijs op het programma wordt in het Engels gegeven en door actieve onderzoekers. Studenten aan het programma hebben ook de mogelijkheid om deel te nemen aan een semester-lange uitwisseling in het buitenland bij wiskunde-partnerafdelingen in Italië, Frankrijk, Spanje, het VK, China, Zuid-Korea en Kazachstan als onderdeel van hun studie.

Lees meer over het programma

Waarom Umeå?

De grootste aantrekkingskracht van het programma is de nauwe band met het leven van de onderzoeksgroepen op de afdeling, waarvan we hopen dat u er ten volle van zult profiteren. Als student aan het programma zul je met enkele van onze jonge en zeer succesvolle onderzoekers aan onderzoeks- en afstudeerprojecten kunnen werken en het mentorsysteem als toegangspoort tot de onderzoekswereld kunnen gebruiken.

In dit digitale tijdperk is er in de hele economie veel vraag naar wiskundige vaardigheden. Bovendien liggen sommige van onze kern-, profiel- en keuzevakken en veel van ons onderzoek op spannende "hot topic" -gebieden zoals netwerkwetenschap, modellering, financiële wiskunde, numerieke analyse, kunstmatige intelligentie en big data. De vooruitzichten op werk van onze afgestudeerden zijn dus uitstekend.

Een jonge stad met een rijk cultureel leven

Ten slotte biedt Umeå een zeer aantrekkelijke studieomgeving. Het is een jonge en snelgroeiende stad met ongeveer 120.000 inwoners, van wie meer dan 35.000 studenten. Dit zorgt voor een rijk cultureel leven, met veel pubs, cafés, restaurants, concerten en festivals. De stad is de thuisbasis van Norrlands Opera en Bildmuseet, een museum voor hedendaagse kunst en visuele cultuur. In 2014 deelde Umeå met Riga het onderscheid van culturele hoofdstad van Europa.

De stad is klein, extreem veilig en goed gerund, met een uitgebreid netwerk van fietspaden waardoor de inwoners het hele jaar door kunnen fietsen. Het wordt omgeven door prachtige natuur - van de Umeå-rivier, die in de winter overvriest en doorkruist wordt met langlaufloipes, tot het Nydala-meer en het Gammlia-bos binnen de stadsgrenzen, en tot het uitgestrekte en grotendeels ongerepte boslandschap, meren en kust net daarbuiten. En natuurlijk kun je door te studeren in Umeå de Zweedse manier van leven ervaren, met zijn goed afgebakende seizoenen en tradities, van Sankta Lucia in het donker van december tot Midsommar in het overvolle licht van juni, met overal koffie en kaneelbroodjes.

Programma overzicht

Kern vakken:

 • Wiskundige modellering
 • Complexe analyse
 • Continue optimalisatie
 • Echte analyse
 • Onderzoek in de wiskundige wetenschappen

Profielcursussen op gevorderd niveau:

Computationele wiskunde:

 • Stochastische differentiaalvergelijkingen
 • Numerieke methoden voor PDE
 • De eindige-elementenmethode
 • Transformeer methoden

Discrete wiskunde:

 • Huidige onderwerpen en algoritmen in combinatoriek
 • Geavanceerde waarschijnlijkheid
 • Discrete modellering
 • Integer programmeren

Analyse / financiële wiskunde:

 • Financiële wiskunde
 • Integratietheorie
 • Monte Carlo-methoden voor financiële toepassingen
 • Enterprise Risk Management

Keuzevakken en gratis cursussen

Er is veel flexibiliteit om cursussen te mixen en matchen uit zowel de verschillende profielen van het programma als uit wiskundige statistiek en informatica. Je mentor helpt en adviseert je bij het kiezen van een op maat gemaakte reeks cursussen uit de beschikbare opties.

Onderzoeksproject / Scriptiewerk:

 • Onderzoeksproject
 • Afstudeerproject voor de graad van Master of Science (een jaar) in de wiskunde
 • Afstudeerwerk voor de graad van Master of Science in de wiskunde

Carrièremogelijkheden

Afgestudeerden van een masteropleiding in de wiskunde hebben een breed scala aan mogelijkheden tot hun beschikking. Wiskundigen en wiskundige vaardigheden zijn zeer gewild in bijvoorbeeld financiën en IT, en in het algemeen in onderzoek en ontwikkeling. En natuurlijk is ons masterprogramma een natuurlijke springplank voor het invoeren van een Ph.D. programma en het nastreven van een carrière in onderzoek binnen de academische wereld.

Laatst bijgewerkt op apr 2020

Over de school

We constantly strive towards being one of Scandinavia and Europe's best environments for education, research and community engagement that meets the challenges of an ever-increasing global society.

We constantly strive towards being one of Scandinavia and Europe's best environments for education, research and community engagement that meets the challenges of an ever-increasing global society. Lees Minder