Master in de internationale politiek (Leuven)

Algemeen

Lees meer over dit programma op de website van de school

Beschrijving van opleiding

De Master of Science in de internationale politiek van de KU Leuven is een eenjarige masteropleiding die studenten in staat stelt kritisch inzicht te verwerven in de belangrijkste kwesties van de wereldpolitiek van vandaag. Het programma is bedoeld om studenten rigoureuze onderzoeks- en analytische vaardigheden te bieden en bereidt hen voor op een loopbaan bij NGO's, onderzoeksorganisaties en politieke instellingen in de EU en over de hele wereld.

Waar gaat het programma over?

De Master of International Politics (MIP) heeft tot doel studenten de theoretische en methodologische vaardigheden te bieden die nodig zijn om bestuur in een globaliserende wereld te bestuderen. Met een expliciete focus op internationale politiek, is het programma gericht op studenten die geïnteresseerd zijn in internationale diplomatie, vredesprocessen, conflictbeheersing, mondiale milieupolitiek en internationale politieke economie. Het biedt ook gespecialiseerde cursussen over regionale politieke ontwikkelingen in Europa, China, Rusland, Eurazië en het Midden-Oosten.

Het MIP-programma biedt studenten de mogelijkheid om te studeren aan een van Europa's oudste en meest gevestigde universiteiten en biedt hen de mogelijkheid om op alle niveaus internationale zaken aan te gaan. Het programma wordt gepromoot en ondersteund door de Faculteit Sociale Wetenschappen en verheugt zich over de regelmatige interactie met de ontwikkelingen binnen en buiten de politieke instellingen in Brussel.

Waarom dit programma bestuderen?

  • Het programma wordt gegeven door internationale academici die gepassioneerd zijn over hun vakgebied en die voorop lopen in het huidige onderzoek in de politieke wetenschappen en internationale betrekkingen.
  • Het programma biedt een verscheidenheid aan lesmethoden, waardoor de communicatie en professionele vaardigheden worden versterkt: interactieve klassendiscussies, groepswerk, presentaties, gastcolleges en studiebezoeken.

Is dit het juiste programma voor mij?

De Master of International Politics is bedoeld voor studenten die 'ja' antwoorden op de volgende vragen:

  • Wil je je specialiseren en je kennis uitbreiden in de internationale politiek?
  • Ben je geïnteresseerd in hoe de Europese Unie concurreert met andere mondiale economische machten?
  • Wilt u inzicht krijgen in waarom de Verenigde Staten zich hebben teruggetrokken uit klimaatveranderingsovereenkomsten?
  • Wil je weten hoe vredesprocessen evolueren en welke rol diplomaten spelen?
  • Ben je geïnteresseerd in de huidige en toekomstige uitdagingen van een globaliserende wereld?

Tijdens de Master of International Politics ontwikkelen studenten drie complementaire rollen:

  • Als expert zullen studenten de cognitieve capaciteiten en analytische vaardigheden hebben om een vergelijkende studie te maken van politieke actoren, structuren en processen op nationaal, Europees en internationaal niveau.
  • Als onderzoeker zullen studenten in staat zijn om zelfstandig een complex probleem om te zetten in onderzoeksvragen, onderzoeksontwerp en een volledige empirische cyclus voor te bereiden om een antwoord op elke onderzoeksvraag te formuleren, met behulp van de juiste methoden van sociale wetenschappen.
  • Studenten krijgen als politiek analist inzicht in de politieke orde en de structuren en processen waardoor beleid wordt gevormd en kunnen de politieke processen van machtsverwerving waarbij verschillende actoren en instellingen betrokken zijn, kritisch analyseren.

Carrièremogelijkheden

Afgestudeerde studenten van de Master in de internationale politiek zal de toegang tot een breed scala van werkgelegenheid Pathways in verschillende sectoren, waaronder de particuliere, gouvernementele en niet-gouvernementele sectoren op nationaal, Europees en internationaal niveau. Ze zullen kunnen strijden voor een carrière in de wetenschap of als beleid of besluitvormer in de politieke arena. Zij beschikken over de nodige vaardigheden om te werken als regionaal deskundige, VN-adviseur, medewerker bij een non-profitorganisatie, programmacoördinator, beleidsadviseur, onderzoeker, diplomaat of journalist.

Start je carrière, tijdens je studie

Tijdens je bachelor- en masteropleiding kun je alvast je eigen profiel vormgeven door te kiezen voor een bepaalde specialisatie, studeren in het buitenland (Erasmus), stage lopen of een eigen bedrijf starten.

Het Student Career Center zet je graag op weg naar je eerste werkervaring. Het centrum coacht je ook bij het zoeken naar een interessante baan en helpt je bij sollicitatiegesprekken. Voor studenten die een eigen bedrijf willen starten, heeft de KU Leuven ook Lcie, de KU Leuven gemeenschap die studenten stimuleert met innovatieve en ondernemende ideeën.

Weet je niet waar je moet beginnen? De databases van het Student Career Center bevatten aanbiedingen voor banen, vrijwilligerswerk, innovatieprojecten en studentenbanen. je kunt ook een van de evenementen bezoeken die door het Career Center worden georganiseerd.

Laatst bijgewerkt op mrt 2020

Over de school

KU Leuven is an institution for research and education with international appeal. All programmes at this University are based on the innovative research of its scientists and professors and are ranked ... Lees meer

KU Leuven is an institution for research and education with international appeal. All programmes at this University are based on the innovative research of its scientists and professors and are ranked among the top 100 in the world. Lees Minder
Ga naar de website van de school