Master in culturele geschiedenis van het moderne Europa

Algemeen

Lees meer over deze opleiding op de website van de instelling

Beschrijving van opleiding

Ontdek Europa's geschiedenis en cultuur vanuit een wereldwijd perspectief

In dit programma onderzoeken we de rol van cultuur bij het vormgeven van verleden en heden. We onderzoeken wat cultuur is. We leren over de geschiedenis van ideeën en sociale praktijken, bestuderen hoe mensen de geschiedenis van vandaag gebruiken, passen culturele theorieën toe en onderzoeken de vorming van sociale identiteiten en erfgoed.

De historici in het programma zijn specialisten op het gebied van het rijk, openbare geschiedenis, ras, mediageschiedenis, geschiedenis van het lichaam, intellectuele geschiedenis, erfgoedstudies en digitale geesteswetenschappen. We brengen onze academische expertise in klassikale discussies.

De reikwijdte van het programma is Europa in een mondiale setting. We gebruiken transnationale en vergelijkende benaderingen voor onze onderwerpen. We zorgen voor een balans tussen theorie en praktijk van cultuurhistorie en erfgoed door de combinatie van cursussen, stages en scriptie. Studenten brengen de theorie in praktijk tijdens hun stage. Sommigen kiezen voor een stage bij vooraanstaande instellingen voor cultuurhistorie, terwijl anderen een op onderzoek gebaseerde stage kiezen voor baanbrekende projecten met Utrechtse onderzoekers. Welke optie je ook kiest, je zult de uitdagingen ervaren van het zijn van historicus in een veranderende samenleving. Je stage-ervaring moet verband houden met het onderzoek dat je doet voor je scriptie, dat het product is van een rigoureus en lonend proces.

Studenten komen uit het programma met vaardigheden in geschiedenis, in analyse en schrijven, en met professionele werkervaring. Onze aandacht voor openbare geschiedenis en erfgoed heeft veel afgestudeerden geholpen bij het vinden van een baan op deze gebieden. Andere studenten zetten onze opleiding goed in op verschillende gebieden, van buitenlands beleid en diplomatiek werk tot journalistiek.

Dit programma biedt een Engelse track en een Nederlandse track. De modules die in deze tracks worden aangeboden, zijn hetzelfde - alleen de instructietaal verschilt.

Waarom studeren in Utrecht?

 • Utrecht heeft een van de meest rigoureuze en baanbrekende programma's in de cultuurgeschiedenis in Europa.
 • Het programma besteedt aandacht aan de rol van het verleden in het heden en gebruikt theorieën uit de cultuurhistorie om publieksgeschiedenis en erfgoed kritisch te evalueren.
 • Het programma biedt belonende binnenlandse en internationale stages. Studenten selecteren stages in instellingen voor openbare geschiedenis en erfgoed of stages in universitaire onderzoekscentra en projecten. Ze kunnen ook kiezen voor een semester in het buitenland.
 • Studenten ontvangen persoonlijk academisch advies en begeleiding tijdens hun studie.
 • Onze docenten zijn bekwame docenten die baanbrekend werk leveren op het gebied van cultuurgeschiedenis, publieksgeschiedenis en erfgoed, en op het gebied van digital humanities. Verschillende zijn geëngageerde, openbare historici.
 • Samen met u zoeken we naar bronnen en materiaal die u fascineren, leren u deze kritisch te analyseren en produceren we nieuwe kennis over een samenleving die relevant en zinvol is.
 • Ons culturele carrièreseminar biedt alumni die nu werken in de journalistiek, musea en overheidsinstanties, of die hun eigen startende bedrijven hebben opgericht. Ze delen hun ervaringen met het verlaten van de meesters in cultuurgeschiedenis en hun werkzame leven. Het Career Services Bureau biedt ook gerichte workshops om studenten te begeleiden bij het vinden van een carrière na hun studie.

Deeltijd

Met de deeltijdoptie kun je de voltijdopleiding over twee jaar afronden in plaats van één jaar.

Na het afstuderen

Na het behalen van de master Culturele geschiedenis van het moderne Europa, ga je:

 • Begrijpen hoe Europa en Europese inwoners betrokken zijn bij en geproduceerd worden door wereldwijde processen.
 • Beschikken over de vaardigheden en kennis om cultuur en cultuurgeschiedenis te analyseren en te begrijpen.
 • Wees uitgerust met de hulpmiddelen om de relatie tussen geschiedenis, herinnering en erfgoed te analyseren.
 • Wees voorbereid op carrières die het vermogen vereisen om kennis snel te verwerken en samen te stellen, en die goede analytische en communicatieve vaardigheden vereisen.

In je opleiding krijg je de kans om actief aan je loopbaanontwikkeling te werken.

Afgestudeerden van ons programma hebben banen gevonden in musea en erfgoedorganisaties, onderwijs, media, beleid, toerisme, onderzoek en de academische wereld, maar ook in journalistiek, ondernemerschap en het bedrijfsleven.

Carriere vooruitzichten

Onze afgestudeerden hebben maatschappelijk relevante expertise op academisch niveau, toepasbaar op gebieden als cultuurbeleid (gemeentelijk, regionaal, nationaal en Europees), journalistiek, mediaorganisaties, publieksgeschiedenis, de museumsector, de cultuurindustrie, de non-profitsector in het algemeen, en onderwijs. Je kunt deze masteropleiding ook combineren met een opleiding tot eerste graads docent geschiedenis.

Professionele carrières

Afgestudeerden van onze opleiding Cultuurgeschiedenis hebben vooral een baan gevonden in musea en erfgoedorganisaties, maar ook op het gebied van (voortgezet) onderwijs:

 • Gids bij het Rijksmuseum
 • Geschiedenis Docent in het voortgezet onderwijs bij SPCO Groene Hart
 • Image Editor bij Matrijs Editors
 • Museuminstructeur in het National Maritime Museum
 • Een historicus aan het Florence Nightingale Institute
 • Redacteur bij de Atlas of Cultural Heritage, Noordhoff Editors

Andere alumni vonden een baan bij bijvoorbeeld de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed | Rijksmuseum van Oudheden | Universiteit Leiden | Stedelijk Gymnasium Breda | Vrije Universiteit Brussel

Academische loopbaan

Studenten die na hun master verder willen gaan met een PhD-programma, kunnen overwegen om een Research Master (in History) te doen aan Utrecht University . Enkele afgestudeerden van de masteropleiding Cultuurgeschiedenis hebben echter een promotieplaats gevonden.

Laatst bijgewerkt op aug 2020

Over de school

Founded in 1636, Utrecht University is an esteemed international research university, consistently positioned number one in The Netherlands, 14th in continental Europe and the worldwide top 100 of int ... Lees meer

Founded in 1636, Utrecht University is an esteemed international research university, consistently positioned number one in The Netherlands, 14th in continental Europe and the worldwide top 100 of international rankings, and member of the renowned European League of Research Universities. Lees Minder